ŠTVRŤFINÁLE-TEL: Play-off nováčik vs. trojnásobný majster. Kto vyhrá vojnu Dukiel?

Zatiaľ čo Trenčín predstavuje z pohľadu play-off slovenskej extraligy stabilného účastníka a pod stropom štadióna Pavla Demitru visia tri majstrovské vlajky, pre Michalovce ide o historicky prvé účinkovanie vo vyraďovacej fáze najvyššej súťaže. Papierové predpoklady napriek tomu favorizujú Zemplínčanov. Tí nazbierali v základnej časti o dvadsať bodov viac a v súbojoch Dukiel navyše uspeli vo všetkých štyroch prípadoch.

Z TÁBORA MICHALOVIEC

Keď budú hrať tvrdo, tak my ešte tvrdšie

„Líšky“ si brúsili tesáky na historickú účasť v play-off už vlani, no vtedy bola proti plánom extraligového nováčika korona. To však klub od Laborca neznechutilo a práve naopak – v lete došlo v srdci Zemplína k výraznému vyzbrojeniu. Nanovo vyskladaný tím potreboval čas a po vlažnom štarte vystriedal trénera Miroslava Chudého Fín Tomek Valtonen. Výkony Dukly začali gradovať a v decembri odštartovala víťazný marš, ktorý ju vyniesol až na druhú priečku tabuľky.

„Celú sezónu sme poctivo pracovali na tom, aby sme si pripravili dobrú východiskovú pozíciu pre play-off. Druhé miesto je v tomto smere dobré a tešíme sa na Trenčín. Jeho sériu sme pozorne sledovali, ale podstatné je sústrediť sa na svoje výkony. Prvoradým cieľom je zvládnuť prvé dva zápasy,“ upozornil útočník Marek Bartánus.

Záver základnej časti zastihol michalovský tím v parádnej forme, no dlhšia prestávka nemusí byť podľa trénera Valtonena problémom.

„Počas dvanástich dní bez hokeja sme si dobre oddýchli a v posledných dňoch sme dobre potrénovali. Všetci sa už tešíme na ostrý zápas play-off a na Trenčín sa pripravujeme fyzicky i psychicky,“ vyjadril sa hlavný tréner Dukly. Druhú priečku vníma ako kvalitnú východiskovú pozíciu, no jej hodnotu nepreceňuje. „Základná časť je už históriou. Proti Trenčínu sme odohrali niekoľko zápasov a obe strany sa dobre poznajú. Očakávam náročnú a vyrovnanú sériu. Majú totiž kvalitný tím s rýchlymi a šikovnými útočníkmi. Dobre však hrajú aj v obrane a majú skúsených brankárov. Bude to teda silný súper.“

Silnou zbraňou Trenčanov je hra v presilových a oslabových hrách. Zemplínčania to dobre vedia a počas prestávky venovali nácviku týchto herných činností veľa času. Pripravení sú aj na prípadnú tvrdú hru súpera, ktorý sa predviedol v predkole proti Banskej Bystrici niekoľkými zákrokmi za hranicou pravidiel.

„Keď budú hrať tvrdo, my budeme hrať ešte tvrdšie,“ odkazuje pod Čákov hrad kapitán Vladimír Mihálik. „Pripravení sme dobre a v tíme cítiť nabudenosť. Naše očakávania sú vysoké, ale musíme sa sústrediť od zápasu k zápasu. Všetci sa veľmi tešíme a želáme si víťazný vstup do play-off.“

Nad vstupnú bránu privádzajúcu michalovských hráčov na ľad pribudlo motivačné heslo „There is no tomorow“. Päťnásobný majster Slovenska Marek Bartánus upozorňuje, že práve sústredenie sa na prítomnosť a najbližší zápas je v play-off kľúčové.

„Mám to šťastie, že som bol počas kariéry v mužstvách s vysokými ambíciami. Iste, titul by som rád oslávil aj s Michalovcami. Sme si vedomí našej sily, ale chce to hlavne pokoru a rešpekt. Namiesto rečiach o titule musíme poctivo pracovať a sústrediť sa stále iba na najbližší zápas,“ konštatuje 34-ročný útočník, ktorý je už z pohľadu play-off skúseným matadorom. Pre jeho 21-ročného spoluhráča Dávida Mudráka však pôjde o prvú takúto skúsenosť. „ Nervozita tam je, ale zároveň sa veľmi teším. Verím, že to bude tak, ako mi vravel Marek a stres opadne po prvom vhadzovaní.“

Talentovaný obranca začínal sezónu v HC Košice a na Zemplín prestúpil po majstrovstvách sveta juniorov. Vtedajší športový manažér Jan Šťastný ho totiž nevnímal ako hráča pre prvé dva obranné páry.

Ja som hlavne vďačný Michalovciam za ponúknutú šancu a priestor. V Košiciach so mnou pán Šťastný nepočítal a s odstupom času som určite rád, že môžem byť v Dukle,“ konštatuje Mudrák. V porovnaní so svojimi staršími spoluhráčmi pôsobí ako holobriadok, no tradičné play-off rituály sú posvätné aj pre neho. „Bradu som začal zapúšťať aj ja, ale asi to veľmi vidieť nie je. Snáď budeme hrať dlho a na mojej tvári niečo predsa len vyraší,“ dodáva s úsmevom mládežnícky reprezentant.

Z TÁBORA TRENČÍNA

Každý chce získať pohár

Po úspešne zvládnutej sérií proti Banskej Bystrici (3:1 na zápasy) dostali hráči Trenčína v pondelok voľno. V utorok absolvovali ľahký tréning. Nasledujúce dva dni už pritvrdili a pridala sa aj taktická porada. Vo štvrtok o druhej nabrali smer východ. V piatok absolvujú rozkorčuľovanie a večer budú pripravení na úvodné buly.

„Verím, že sme dobre pripravení. Po zdravotnej stránke nám nepribudol od sérií proti baranom žiadny zranený hráč. Do tréningového procesu naskočil Marek Valach, ktorý časom zasiahne do zápasov,“ povedal dnes popoludní tréner mužstva Ján Pardavý.

Miernou výhodou pre Trenčanov môže byť zápasový rytmus, zatiaľ čo ich súper odohrá ostrý duel po 12 dňoch.

Čo očakávam od prvých dvoch zápasov? Ťažko povedať. Chceme do série naskočiť tak, ako sme končili vo Zvolene. Veľmi intenzívne a zodpovedne. Sme rozohraní, Michalovce mali dlhšie voľno. Dôležitých bude prvých desať minút úvodného zápasu a náš vstup do neho. Samozrejme, budeme sa snažiť súpera zaskočiť. Potrebujeme aktívny forčeking, poctivý prístup každého jednotlivca a zdravú agresivitu s minimom faulov,“ pokračoval Pardavý.

V kabíne vojakov cítiť po vyrovnanej sérií proti baranom odhodlanie. Mužstvo okolo kapitána Tomáša Starostu zvládlo rozhodujúce momenty stretnutí. Dvakrát vyhralo v predĺžení.

„V šatni bolo cítiť úľavu. Nálada je dobrá. Máme odhodlanie ísť ešte ďalej. Našim cieľom nie je iba štvrťfinále. Každý tím, ktorý postúpi do vyraďovacej fáze chce vyhrať majstrovský pohár,“ prízvukoval niekdajší slovenský reprezentant.

Vojaci už v prvom zápase proti Bystričanom prišli o zraneného Mareka Hecla i potrestaného Kruisa Reddicka. Ten dostal desaťzápasový trest za zákrok na  Mareka Slobodu, ktorý skončil v nemocnici a absolvoval operáciu.

„V tej sérií sa hralo tvrdo, ale určite nie zákerne. Zranenie súperovho hráča nás mrzí. Reddick je vzrastom nižší hráč. Nemá takmer žiadnu históriu trestov. Doteraz iba päť dvojminútových. Po stretnutiach v Michalovciach mu ubehne polovica trestu a požiadame o jeho návrat na ľad,“ doplnil onedlho 50-ročný kouč.

 

HK Dukla Ingema Michalovce (2.) – HK  Dukla Trenčín (7.)
Vzájomné zápasy v tejto sezóne:
24.11.2020 Michalovce – Trenčín 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)
11.12.2020 Trenčín – Michalovce 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
7.2.2021 Michalovce – Trenčín 2:1 sn (1:0, 0:0, 0:1, 0:0, 0:1)
19.3.2021 Trenčín – Michalovce 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)


Využitie presiloviek: 21,78%-22,46%
Úspešnosť oslabení: 82,79%-87,59%
Úspešnosť streľby: 8,77%-10,47 %
Vhadzovania: 50,02%-53,30%
Najproduktívnejší hráč: Christophe Lalancette (45 bodov) – Carl Ackered (54)
Najlepší strelec: Christophe Lalancette (16 gólov)– Marek Hecl (20)
Najlepší nahrávač: Christophe Lalancette (29) – Carl Ackered (36)
Bilancia +/-: Vladimír Mihálik (25) – Justin Lemcke (15)
Brankári: Tomáš Tomek (92,82%)  - Michal Valent (91,54%)


Súvisiace články