Pilotný projekt Mládežníckych majstrovstiev SR štartuje v Ružomberku v kategóriách starší žiaci a kadeti

BRATISLAVA/RUŽOMBEROK (SZĽH) – Už v piatok 22. apríla štartujú na Zimnom štadióne Stana Mikitu v Ružomberku mládežnícke majstrovstvá Slovenska 2022. Počas najbližšieho víkendu si to o celkové prvenstvo na záverečnom turnaji pre najlepších v sezóne vo svojich kategóriách rozdajú starší žiaci a kadeti, budúci víkend v termíne 29. apríla – 1. mája aj dorastenci.  

Divákov na ZŠ v Ružomberku čaká dovedna 18 duelov, po šesť v každej vekovej kategórii. Najskôr sa pod Čebraťom v termíne od 22. do 24. apríla 2022 predstavia štyri najlepšie družstvá v kategórii starších žiakov (8. hokejové triedy) a rovnaký počet tímov v kategórii kadetov. Týždeň nato, od 29. apríla do 1. mája, zas štyri najlepšie družstvá dorasteneckej kategórie. V každej z týchto vekových kategórií budú jednotliví účastníci bojovať medzi sebou o trimajstrovské tituly vo formáte každý s každým.

„Tohtoročná edícia Mládežníckych majstrovstiev Slovenska je pilotným ročníkom, ktorý má byť na začiatku dlhoročnej tradície. Ambíciou je dosiahnuť stav, v ktorom budú Mládežnícke majstrovstvá Slovenska neodmysliteľným vyvrcholením klubovej sezóny a majstrovských mládežníckych súťaží na Slovensku. K vybudovaniu tradície má dopomôcť aj príťažlivá a rozpoznateľná vizuálna identita turnaja, ktorá bude nemenná pre ďalšie sezóny. Aj týmto chceme vzbudiť u hráčov pozitívne emócie a motiváciu do ich ďalšej kariéry,“ hovorí na margo podujatia riaditeľ podujatia Lukáš Pék.

Športové oddelenie SZĽH mimoriadne teší, že pilotný projekt Mládežníckych MSR sa podarilo uskutočniť na konci sezóny, ktorú opäť výrazne poznačila pandémia koronavírusu. Koncom jesene a predovšetkým v zimných mesiacoch boli všetky mládežnícke hokejové súťaže na Slovensku prerušené z dôvodu rozmachu omikronovej vlny ochorenia COVID-19. Napriek ťažko ovplyvniteľných okolnostiam, ktoré spôsobovali organizátorom nemalé starosti, sa podujatie podarilo zorganizovať.

„Sezóna nebola jednoduchá pre nikoho. Pandémia koronavírusu narušila plány, a preto sme v Lige kadetov museli pristúpiť k zmenám už počas rozbehnutej sezóny. Pôvodne sa mali najlepšie družstvá v rámci celej republiky medzi sebou konfrontovať už v nadstavbovej časti, nakoniec k zápoleniu dôjde až teraz pod Čebraťom. V tejto súvislosti musím vyzdvihnúť mimoriadnu ústretovosť klubov a všetkých zainteresovaných osôb, ktoré v neľahkej dobe dokázali nájsť spoločnú reč tak, aby sa sezóna 2021/2022 nielen dohrala, ale aby naši mladí hokejisti stihli odohrať čo najviac zápasov. Aj vďaka nim môžeme už s určitosťou povedať, že po dvoch rokoch spozná Liga kadetov znovu svojho majstra,“ dodáva Lukáš Pék.  

Mládežnícke majstrovstvá Slovenska 2022 majú aj svoj oficiálny Instagramový profil @mladeznickemsr a hashtag #mmsr. Vstup na podujatie pre verejnosť je voľný.

Radosť zo spustenia pilotného ročníka podujatia má aj prezident SZĽH Miroslav Šatan: „Tento projekt podčiarkuje, že rozvoj mládeže a mládežníckeho hokeja je jednou z hlavných priorít Slovenského zväzu ľadového hokeja. Som hrdý, že sa nám podarilo už v tejto sezóne, napriek vplyvom pandémie, zorganizovať pilotný ročník Mládežníckych majstrovstiev Slovenska. Je to jedinečné podujatie svojho druhu. Veľká vďaka patrí kolegom na zväze, rovnako tak Stredoslovenskému zväzu ľadového hokeja, mestu Ružomberok, funkcionárom tamojšieho klubu a všetkým ostatným, ktorí prispeli k organizácii podujatia.“

Z každej kategórie sa v Ružomberku predstavia štyri najlepšie tímy z dlhodobej fázy klubovej sezóny 2021/22. Medzi staršími žiakmi sú to kluby HC Slovan Bratislava bieli, HK Dukla Trenčín, MsHKM Žilina a HK ŠKP Poprad. Slovan a Poprad majú zastúpenie aj medzi kadetmi, pričom kvarteto najlepších v tejto kategórii dopĺňajú MMHK Nitra a BARANI Banská Bystrica. Za víťazstvo sa budú udeľovať dva body, za remízu bod a za prehru nula. V prípade rovnosti bodov vo výslednej tabuľke budú po vyčerpaní všetkých kritérií podľa SP SZĽH pomocným kritériom pri určovaní poradia doplnkové samostatné nájazdy, ktoré budú nasledovať po každom stretnutí.

 

PROGRAM MLÁDEŽNÍCKYCH MAJSTROVSTIEV SLOVENSKA V RUŽOMBERKU 

STARŠÍ ŽIACI

PIATOK 22. APRÍLA

10.00 MsHKM Žilina – HK Dukla Trenčín

12.45 HK ŠKP Poprad – HC Slovan Bratislava bieli

SOBOTA 23. APRÍLA 

10.00 HK Dukla Trenčín – HC Slovan Bratislava bieli

12.45 MsHKM Žilina – HK ŠKP Poprad

NEDEĽA 24. APRÍLA

9.00 HK ŠKP Poprad – HK Dukla Trenčín

11.45 HC Slovan Bratislava bieli – MsHKM Žilina

 

KADETI

PIATOK 22. APRÍLA 

16.15 HC Slovan Bratislava – BARANI Banská Bystrica

19.00 HK ŠKP Poprad – MMHK Nitra

SOBOTA 23. APRÍLA 

16.00 BARANI Banská Bystrica – MMHK Nitra

18.45 HC Slovan Bratislava – HK ŠKP Poprad

NEDEĽA 24. APRÍLA

15.00 HK ŠKP Poprad – BARANI Banská Bystrica

17.45 MMHK Nitra – HC Slovan Bratislava