Pilotný projekt hokejového regiónu sa začína v Trenčíne

TRENČÍN / BRATISLAVA (SZĽH) – Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút spoločne s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslavom Baškom a primátorom mesta Trenčín Richardom Rybníčkom predstavil vzorovú komunitu – Hokejový región Trenčín, ktorý je súčasťou „Misie – slovenský hokej“ teda akéhosi reštartu slovenského hokeja.

Región Trenčín bude vzorovým pre ďalšie regióny na Slovensku. Prostredníctvom pilotných projektov v jednotlivých mestách TSK a v celom samosprávnom kraji chcú všetci pracovať na tom, aby deťom vrátil pohybovú kultúru a radosť z pohybu nie len na ľadovej ploche.

Slovenský zväz ľadového hokeja sa snaží o reštart slovenského hokeja. Našou ambíciou je vrátiť mládež na ihriská, pričom chceme, aby sme mládež vychovávali nielen pre šport, ale aby títo mladí športovci boli pripravení aj do bežného života,“ začal prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút. „Snažíme sa zmeniť celý športovo-vzdelávací systém tak, aby na jeho konci bol športovec 21. storočia. V rámci toho sme na prahu vybudovania prvej hokejovej akadémie, ktorá vznikne transformáciou Športového gymnázia v Trenčíne,pokračoval Kohút a dodal: „Pri tomto projekte šla politika bokom, riešime veci, ktoré sú pre ľudí.“

Stredoškolská hokejová akadémia

Súčasťou Vzorového regiónu – Trenčín budú tri základné piliere, rozvojové projekty. Prvým je Hokejová akadémia v Trenčíne, ktorú SZĽH rozbieha spoločne s Trenčianskym samosprávnym krajom.

Naša župa je v Trenčíne zriaďovateľom štyroch stredných škôl s takmer dvetisíc žiakmi, ktoré tvoria stredoškolský kampus s internátom pre zhruba sedemsto študentov. Práve v tomto kampuse chceme zriadiť regionálnu hokejovú akadémiu,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška a dodal:Pevne verím, že od budúceho školského roku už ukončíme prípravné práce a do regionálnej hokejovej akadémie nastúpi prvý ročník študentov.“

Školský korčuliarsky program a Ambasádori športových aktivít

Druhým pilierom, rozvojovým projektom je Centrum športovania pri základných školách. Zahŕňa Školský korčuliarsky program, počas ktorého deti pri základnej škole dostanú od vyškolených ambasádorov hodiny korčuľovania na ľadovej ploche. Zároveň Ambasádori športových aktivít budú zostavovať ďalší popoludňajší športový program pre deti.

Tento projekt považujem za veľkú výzvu. Dostať deti od počítačov a mobilov späť von na ihriská, po čom všetci voláme, je naozaj veľmi ťažké. Preto, keď ma oslovili ľudia zo SZĽH, tak som si povedal, že je to projekt, ktorý má zmysel a do ktorého je potrebné sa pustiť,“ povedal primátor mesta Trenčín Richard Rybníček.

Tento projekt budú zabezpečovať všetky mestá v regióne v ktorých je zimný štadión. V týchto už korčuľovanie prebieha v Partizánskom, Považskej Bystrici, Novom Meste nad Váhom a postupne sa pridajú aj Púchov, Prievidza, Bánovce nad Bebravou a Dubnica nad Váhom.

Vzdelávanie odborníkov

Tretím pilierom sú vzdelávacie programy, ktoré našim trénerom a hokejovým odborníkom pomôžu orientovať sa v aktuálnych trendoch a stať sa špičkovými odborníkmi v práci s deťmi a mládežou.

Spoločným cieľom je aby každé dieťa malo šancu stať sa raz významnou osobnosťou a byť uznávaným odborníkom alebo majstrom sveta. Výsledkom tak majú byť mladí ľudia – vzdelaní športovci 21. storočia, ale aj ľudské osobnosti pripravené do života dospelého človeka. Záujem na tom majú v trenčianskom regióne mnohé inštitúcie. Dôkazom je zoznam hostí, ktorí prišli na predstavovanie vzorového regiónu Trenčín:

  • rektor TnUAD v Trenčíne - zástupca univerzitného hokeja - doc. Ing. Jozef Habánik, PhD.
  • predseda komisie Rozvojového centra hokejový región Trenčín - Richard Pavlikovský
  • predseda RK SOPK Trenčín - Boris Paulen
  • hokejová hviezda a bývalý reprezentant - Róbert Švehla
  • podpredseda TSK, primátor mesta Partizánske - Jozef Božik
  • podpredseda TSK, primátor mesta Nové Mesto nad Váhom - Jozef Trstenský
  • riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Trenčín - Ján Grammata
  • riaditeľka ZŠ Na dolinách Trenčín - Anna Plachká
  • riaditeľ ZŠ P. Demitru Dubnica nad Váhom - Ferdinand Brunovský
  • riaditeľ Športového gymnázia v Trenčíne Jozef Pšenka
  • predseda KOCR Trenčín región Juraj Gerlici
  • riaditeľka KCVČ Renáta Bieliková a Silvia Štefániková
  • členovia úradu TSK a poslanci Zastupiteľstva TSK


Fotogaléria