Pichnarčík cíti z tímu pripravenosť, Rabčan pripisuje vydarený úvod trénerovi

Príchod nového lodivoda a svedomito odvedená práca počas letnej prípravy výrazne napomohli k aktuálnemu hernému prejavu hokejistov z Humenného. Klub z východu republiky momentálne sídli na prvej priečke TIPOS SHL, keď zo šiestich duelov odišiel päťkrát ako víťaz a do tabuľky získal trinásť bodov. O svoje pocity a postrehy z doterajšieho priebehu nového súťažného ročníka sa s nami podelili Michal Pichnarčík a Eugen Rabčan.

Práve v podobe tridsaťročného obrancu získali Humenčania potrebné vystuženie zadných radov. Čo však rozhodlo o jeho príchode zo Spišskej Novej Vsi? „Po úspešnej sezóne na Spiši bol ohľadom môjho zotrvania obojstranný záujem. Rozprával som sa s vedením klubu, no nedohodli sme sa na podmienkach pokračovania. Už po minulé roky ma viackrát oslovil manažér Humenného a teraz sme sa dohodli. Nechcel som ísť ďaleko od Prešova a Humenné je pomerne blízko, takže naša dohoda prebehla veľmi rýchlo,“ vysvetlil svoje rozhodnutie muž defenzívy.

Zaujímavo sa však vyvíjala aj situácia okolo jeho mladšieho kolegu. Mladý gólman Eugen Rabčan prakticky do poslednej chvíle nevedel, kde sa preňho začne súťažný ročník 2021/22. „Pripravoval som sa s Humenným a dva týždne pred začiatkom súťaže mi zavolal pán Koval. Mal som sa vrátiť do Banskej Bystrice, no išlo skôr o to, aby som chytal za Brezno. Mne sa však v Humennom veľmi páči, chcel som tu ostať a začal som to riešiť. Podarilo sa, všetko dopadlo, ako som chcel a som veľmi rád, že môžem byť práve tu,“ priblížil kmeňový hráč banskobystrických „baranov“.

Eugen Rabčan

Eugen Rabčan je v úvode sezóny oporou Humenného. Zdroj: Peter Šimurda, HC 19 Humenné

Letná príprava humenských „levov“ už prebiehala pod taktovkou nového trénera, ktorým sa stal Andrej Parfionov. Ruský kormidelník svojim zverencom počas leta jasne ukázal, akú prácu vyznáva. „Hlavne počas prípravy na ľade boli niektorí chlapci prekvapení z nastoleného tempa. Pána trénera poznám z môjho pôsobenia v Nowom Targu, takže som vedel, do čoho ideme. Jeho prístupy považujem za modernejšiu ruskú školu. Od začiatku sa makalo poriadne a dvojfázovo. Myslím si, že sme pripravení veľmi dobre a dá sa povedať, že sa to aj odzrkadľuje,“ vyjadril sa prešovský rodák Pichnarčík.

Zdá sa však, že tento štýl tréningového procesu si obľúbil práve dvadsaťročný brankár Humenného Rabčan. „Pán tréner nás od začiatku nabádal k tvrdej práci, do každého zápasu ideme s odhodlaním vyhrať bez ohľadu na protivníka. Je cítiť, že po jeho príchode sa zdvihla tréningová aj zápasová morálka. Zatiaľ mám naňho len slová chvály,“ netajil pozitívne naladenie a jedným dychom sa vyjadril aj k otázke vydareného štartu do sezóny. „Myslím si, že vydarený začiatok je zásluhou nášho trénera. Zo strany klubu to bol veľmi dobrý ťah, odvádza s nami super robotu. Po ťažkej a kvalitnej príprave sme si vraveli, že práve po prvých štyroch kolách uvidíme, ako na tom reálne sme. Z mužstva cítiť pozitívnu energiu, vychádza nám to dobre, vyhrali sme päť zápasov zo šiestich a všetko ide podľa plánu.“

Úvod ligového ročníka teda zachytil Humenčanov v kvalitnej športovej forme. Ako to vníma skúsený Pichnarčík? „Na bližšie hodnotenie je odohraných ešte málo duelov. Postavenie v tabuľke vie byť veľmi vrtkavé. Z nášho tímu však cítim dobrú pripravenosť, máme výborného brankára, šikovných útočníkov, obrancovia všetko dodržiavajú ako treba. Zatiaľ to funguje, snáď to pôjde takto aj ďalej. Netreba však predbiehať, do všetkého ideme skromne,“ zhodnotil s triezvym rozumom.

Michal Pichnarčík

Michal Pichnarčík - pravé vystuženie humenskej defenzívy. Zdroj: Peter Šimurda, HC 19 Humenné

Klub z východného Slovenska deklaroval zdarné obdobie aj v ostatnom meraní síl, keď sa mu podarilo v nájazdoch zdolať kvalitný káder hostí zo Žiliny. „V tomto dueli sme boli v maximálne možnej oklieštenej zostave. Mužstvo sa v takýchto chvíľach ešte viac zomkne. Výhra so Žilinou nás môže nakopnúť do ďalšieho priebehu, no po taktickej a hernej stránke sme predvádzali dobrú hru aj v ostatných stretnutiach. Chceme takto pokračovať aj naďalej bez rozlišovania súperov,“ vyjadril odhodlanie do ďalších bojov.

Za víťazstvami pomáha humenskému celku aj mladý brankár Rabčan. „Som milo prekvapený z pôsobenia Eugena. V mladom veku už vie veľmi dobre a s pokojom poradiť obrancom nie len počas tréningov, ale hlavne v zápasoch. Takisto vie, kedy má zakričať a kedy ostatných pochváliť. Som veľmi rád, že ja a všetci obrancovia máme za sebou práve jeho. Je to naša istota a opora,“ chváli svojho o desať rokov mladšieho parťáka hráč so skúsenosťami z Kazachstanu či Francúzska.

Spomínaná situácia okolo pôsobiska talentovaného muža s maskou sa napokon vyvŕbila tak, že Eugen môže pravidelne chytávať za HC 19 Humenné. Aké sú jeho osobné ambície do ďalšieho priebehu sezóny? Chce sa dobrými výkonmi vrátiť do Banskej Bystrice? „Mojou úlohou je odchytať každý zápas za Humenné kvalitne a hlavne víťazne. Chcem podávať čo najlepšie výkony. O mojom prípadnom návrate do Banskej Bystrice rozhodnú iní ľudia. Ja sa sústredím na moje výkony a na to, kde som teraz. Uvidíme, čo sa odohrá počas sezóny, nechcem nič hovoriť dopredu, no momentálne som rád, že sa nám spoločne darí v Humennom,“ uzavrel rodák z Levoče.