Piatu sezónu EUHL otvorí česko-slovenský duel v Brne, v súťaží sa predstaví 18 tímov

BRNO 27. septembra (SITA) - Duelom medzi brnianskou Masarykovou univerzitou a tímom Gladiators Trenčín, ktorý reprezentuje tamojšiu Univerzitu Alexandera Dubčeka a Vysokú školu manažmentu, odštartuje piaty ročník Európskej univerzitnej hokejovej ligy (EUHL).

V súťaži sa predstaví dovedna osemnásť mužstiev rozdelených do dvoch divízií. Majstrovský titul z predošlého ročníka obhajuje klub UMB Hockey Banská Bystrica z Univerzity Mateja Bela. Riadiacim orgánom ligy zostáva naďalej Európska univerzitná hokejová organizácia (EUHA).

Prvý zápas sezóne bude súčasťou osláv stého výročia vzniku Československa. "Myšlienka usporiadať zápas medzi českým a slovenským tímom práve v Brne je podľa mňa skvelá. V tomto meste sa kedysi rozdeľovala spoločná republika a teraz sa tu spolu opäť stretneme. V Brne žije v symbióze s Čechmi veľa Slovákov, preto by som ho nebál označiť za baštu Československa, možno poslednú, ktorá z dôb nášho spolužitia zostala. Symboliku vidím aj v tom, že pri oslavách storočnice vzniku nášho spoločného štátu môžeme spropagovať univerzitnú súťaž a pomôcť jej v raste. Veľmi sa na tento zápase tešíme," uviedol manažér tímu Masarykovej univerzity Peter Bustin. Súčasťou akcie v Brne bude aj autogramiáda legiend - Petra Nedvěda, Milana Hniličku, Dáriusa Rusnáka, Ľubomíra Sekeráša, Igora Libu, Vincenta Lukáča, Josef Černého a ďalších.

Východnú divíziu tvorí trinásť klubov, medzi ktorými nechýbajú ani tri slovenské. Okrem spomenutých mužstiev Trenčína a Banskej Bystrice bude v EUHL pôsobiť bratislavský tím Diplomats Pressburg z Vysokej školy medzinárodných a verejných vzťahov. Česko reprezentujú Engineers Praha, Cavaliers Brno, Masarykova Univerzita v Brne, University Shields Olomouc, UK Praha, Academici Plzeň, Boo Ostrava, VŠTE Black Dogs Budweis České Budejovice, Maďarsko zastupuje Hokiklub Budapešť a Poľsko KTH Academy 1928 KTH Krynica - Zdrój.

EUHL sa prvýkrát v histórii dostala aj na ďaleký sever. Premiérovo vznikla severná divízia tvorená piatimi švédskymi tímami: LTH Lund, EHVS Växjö, KTH The Royal Blue, Chalmers Rangers a Jönköping University.