Piate finále NHL: Dallas žije! V 90. minúte rozhodol Perry, tréner sa skláňal pred obetavým Sekerom

EDMONTON (SZĽH) – Hokejisti Dallasu s Andrejom Sekerom si predĺžili ročník 2019/20 o minimálne jeden zápas. V noci na nedeľu v piatom finále proti Tampe Bay viackrát čelili scenáru, ktorý by znamenal koniec nádejí na zisk Stanleyho pohára. V závere tretej tretiny však Joe Pavelski vyrovnal na 2:2, poslal duel do predĺženia a v jeho druhej edícii, konkrétne v 90. minúte, spasil Stars Corey Perry. Šiesty duel je na programe v noci na utorok od 2.00 h.

Piaty finálový duel štartoval len asi 25 hodín po konci štvrtého. Netypický scenár, s ktorým sa museli hráči oboch finálových aktérov vyrovnať. Času na regeneráciu, či už psychickú alebo fyzickú, bolo pramálo. Hráči Dallasu možno ani nestačili stráviť krutú prehru 4:5 po predĺžení a už museli čeliť ďalšiemu duelu, ktorý mohol byť po vyše dvoch mesiacoch obety a života v edmontonskej bubline pre nich posledný v reštartovanej sezóne. Naopak, Tampa mala tromfy vrátane psychologickej výhody na svojej strane.

V prvej tretine ešte pôsobila opatrnejším dojmom, ale v druhej sa naplno rozbehla. Akoby sa snažila využiť momentum, ktoré získala v 25. minúte po vyrovnávajúcom zásahu Paláta na 1:1. Opäť bola strelecky aktívnejšia, v útočnej tretine kombinovala s oveľa väčšou ľahkosťou, puk mala častejšie na hokejkách. Dallas síce zostal v hre o predĺženie sezóny aj po dvoch tretinách za stavu 1:1, vedel však, že ak chce pomýšľať na Stanleyho pohár, bude musieť zo seba vyžmýkať maximum zostatkových síl.

Príkladom išiel slovenský obranca Andrej Sekera. V prvej tretine odohral 4:18 min, no v druhej pre zranenie ani sekundu. Pred tretím dejstvom sa však opäť objavil na striedačke Stars. Dostal sa aj na ľadovú plochu, ale krátko po obnovení hry zišiel späť na striedačku. Z výrazu skúseného slovenského beka bolo náročné prečítať, či je v poriadku, alebo ho sužujú zdravotné problémy. Na ľad síce naskakoval, ale nie tak často, ako zvykol. V tretej tretine pridal do „ice-timu“ necelé tri a pol minúty.

Medzitým sa však diali veci. Na 2:1 pre Tampu zvýšil s pomocou žŕdky strelou od modrej Sergačov, no Pavelski necelých šesť minút pred koncom vyrovnal. Strelil svoj 61. kariérny gól v play-off, čím sa osamotil na čele tabuľky amerických hokejistov s najvyšším počtom presných zásahov vo vyraďovacej fáze. Následne si mohol titul hrdinu opätovne uchmatnúť Sergačov, ale štyri minúty pred koncom riadnej hracej doby trafil do žŕdky!

A tak sa rovnako ako vo štvrtom stretnutí predlžovalo. „Zlatý“ gól mal na hokejke vo výbornej streleckej pozícii hneď v úvode extra času Kučerov, ale vďaka výbornému defenzívnemu zákroku brániaceho hráča nedokázal puk ideálne umiestniť. Na druhej strane mohol rozhodnúť Jamie Benn, strelu zápästím však poslal tesne nad hornú žŕdku. Tampa začala postupom času súpera zvierať pred jeho brankárom Chudobinom. Mala viditeľne viac síl a vytvorila si aj niekoľko dobrých príležitostí. Jednu z obrovských mal McDonagh, ale netrafil bránku.

Do tuhého išlo aj v 84. minúte, už počas druhého predĺženia, no Gurianov, útočník Dallasu, v samostatnom úniku neskóroval – forhendový blafák pridvihol až príliš. „Blesky“ odpovedali efektným tečom Pointa, no Chudobin špičkou betónu puk vytesnil. Tampa nepoľavovala, strieľala, odkiaľ mohla, ale vytúženého gólu sa napokon nedočkala. Strelil ho Dallas, konkrétne Corey Perry v 90. minúte po dobrej orientácii v predbránkovom priestore.

Andrej Sekera z dôvodu výpadku v druhej tretine odohral dovedna 13:38 min. Pripísal si tri hity, dva bloky, z toho jeden poriadne bolestivý. „Andrej nám od bolestivého nastrelenia veľmi chýbal. Utrpel skutočne veľa bolesti, preto dlhý čas nehral. Ukázal však svoju oddanosť pre tím a vrátil sa. Nie je to ľahké. Vedel však, že ho potrebujeme. Dlho sme hrali len na piatich obrancov z dôvodu iných zranení, ktoré nás sužujú. Preto sme Andreja veľmi potrebovali. Od konca júna nevidel naživo svoju rodinu a viem, že je to preňho ťažké. Veľmi sa obetuje pre úspech rovnako ako ostatní. Prišli sme sem preto, aby sme ho dosiahli. Andrej je príkladom toho, za čo bojujeme. Ešte raz klobúk dole pred ním, že to zvládol, vrátil sa a ukázal, že je dôležitou súčasťou tímu,“ vravel na pozápasovej tlačovej konferencii tréner Rick Bowness.

Hrdinom bol Corey Perry. Pre mnohých fanúšikov i hráčov súpera neobľúbený hráč, ktorý sem-tam stratí nervy a neodpustí si neférové gesto, ktorým zráža svoje hokejové kvality. Pre Dallas má však cenu zlata. Predovšetkým jeho gólový inštinkt. Na pozápasovej tlačovke však ukázal, že aj on má srdce na pravom mieste. Keď mu jeden z novinárov pripomenul, že po víťaznom góle jeho manželka Blakeny na tribúne skákala od radosti, skúsený útočník sa rozcítil. „Viete, ju ani malého som nevidel skoro sto dní. A teraz takéto emócie, je to výnimočné. Keď som ich aj s malým uvidel po takom dlhom čase, bolo to neskutočné...,“ tisli sa Perrymu slzy do očí.

Ešte predtým odpovedal na otázku, aké náročné bolo zvládnuť finálový dvojzápas, respektíve 157 minút riadneho hracieho času dovedna v rozpätí 24 hodín. „Je finále play-off NHL, hrá sa o Stanleyho pohár. Také sú nastavenia, treba to zvládnuť. Naša tímová hra v zápase bola veľmi dobrá. Chlapci bojovali. Hoci som dal víťazný gól ja, mohol ho dať ktokoľvek z nás, v tom tkvie naša sila. V kabíne máme veľa lídrov v rôznych oblastiach. Jednoducho bojujeme jeden za druhého. Veríme, že to môžeme dokázať. Na tom záleží,“ konštatoval dallaský hrdina sobotňajšej noci.

Erik Černák odohral za Tampu 28:17 min. Napriek prehre zaznamenal dve plusky, ale aj dve trestné minúty, jednu strelu na bránku, dva hity a jeden blok.

Šiesty zápas je na programe v noci na utorok o 2.00 SELČ
 

FINÁLE PLAY-OFF NHL – PIATY ZÁPAS:

Tampa Bay Lightning – Dallas Stars 2:3 pp (0:1, 1:0, 1:1 – 0:0, 0:1)

Góly: 25. Palát (Kučerov, Point), 44. Sergačov (Point) – 18. Perry (Seguin, Oleksiak), 54. Pavelski (Heiskanen, Seguin), 90. Perry (Klingberg, Seguin).

/stav série: 3:2/