Petran sa na baráž proti svojim teší, Liptáci berú iba víťazstvá

Miestenka do Tipos Extraligy ostáva už iba pre jediného účastníka, záujemcovia sú o ňu dvaja – posledný tím základnej časti prebiehajúceho ročníka z Liptovského Mikuláša a víťaz Tipos Slovenskej hokejovej ligy zo Žiliny. Barážové boje hrajúce sa na štyri víťazné zápasy sa začínajú úvodným duelom série v nedeľu.

Z KABÍNY ŽILINY

Minulú sezónu ušli postupové ambície Žiline iba o chlp. „Vlci“ nezvládli posledný krok a ciele ostali nenaplnené. S príchodom nového ročníka sa však nezmenili a všetko je zatiaľ na dobrej ceste. „Sme veľmi radi, že sezóna zatiaľ vychádza podľa našich predstáv,“ so spokojnosťou konštatuje Marcel Petran.

Klub spod Dubňa pomerne dominantne ovládol základnú časť a pozíciu favorita naplnil aj vo vyraďovacej fáze. „Finále bolo veľmi napínavé. Osobne som bol naozaj šťastný, že sme hrali proti Martinu – lepšia pozvánka pre divákov ako bitka o Strečno ani byť nemohla.“

Atraktívna derby séria prilákala fanúšikov na tribúny. Hráči oboch táborov sa im odvďačili všetkým, čo má play-off hokej mať. „SHL-ka ukázala svoju kvalitu. Teší nás výhra, ale pochvalu si rozhodne zaslúži aj Martin – hrali obetavo, bránili, na ľade nechali srdiečko a život. O to je naše víťazstvo cennejšie,“ sympaticky skladá kompliment súperovi 35-ročný líder žilinskej kabíny.

Konečné víťazstvo 4:2 na zápasy sa pritom nerodilo vôbec ľahko. Po úvodných vystúpeniach boli na koni práve „rytieri“ z Martina. „Po prvých dvoch neúspešných domácich zápasoch sme si sadli a povedali, že tento tím má silu. Nie náhodou sme vyhrali základnú časť a vytvorili svetový rekord,“ vracia sa k nedávnemu obdobiu skúsený Petran.

Žilina sa následne nakopla na sériu štyroch víťazstiev v rade. Ani jedno však neprišlo po riadnej hracej dobe. „Keďže to dopadlo takýmto spôsobom, dokázali sme si silu kolektívu, že sme nezlomní a bojujeme až do konca. Toto finále malo všetko, čo mať malo,“ so zadosťučinením sa ohliada za finálovou sériou Tipos Slovenskej hokejovej ligy fyzicky dobre stavaný ľavák.

To, čo sa nepodarilo minulý rok, vyšlo teraz a gejzír radosti mohol naplno explodovať. „Oslavy neboli dlhé. Po stretnutí sme sa chvíľu v martinskej šatni poradovali, potom sme sa vrátili do Žiliny, kde sme si sadli na pivko a zaspievali. Dobre sme však vedeli, že čochvíľa nás čaká baráž, preto sme to preháňať nemohli.“

Marcel Petran

Marcel Petran si víťazné oslavy poriadne užíval. Zdroj: Daniel Stehlík/Vlci Žilina

Hlavne si nepomýliť šatne

Vytúžený návrat Žiliny medzi slovenskú elitu je blízko, „vlkom“ stojí v ceste už iba jediná prekážka v podobe Liptovského Mikuláša. „Nakoľko sme hrali o súťaž nižšie, bolo trochu náročnejšie sledovať súpera. Navyše sme do poslednej chvíle nevedeli, či vôbec v baráži budeme my,“ vysvetľuje Marcel Petran.

O akejsi špeciálnej príprave na súpera sa zrejme hovoriť nedá. Po finále ostávali iba štyri dni voľna. „Od piatku sme začali trénovať, zanalyzovali sme si nejaké videá, čiže nejaké črty o súperovi máme. Liptovský Mikuláš sa chodil na finále pozerať, zrejme nás majú nasledovaných o čosi viac. Až v nedeľu sa však ukáže, aká je pravda. My uvidíme ich systém, to nám napovie, akým štýlom budú hrať,“ pokračuje hokejista s vyše štyrmi stovkami extraligových duelov.

Väčšinu štartov pozbieral práve v drese nadchádzajúceho súpera. „Pre mňa ako rodeného Liptáka to bude zaujímavá konfrontácia. Popravde, keď som sa dozvedel, že Liptovský Mikuláš bude hrať baráž, chcel som do nej postúpiť už iba preto, aby som si proti ním mohol zahrať,“ prezrádza svoju špeciálnu motiváciu rodák zo severu republiky.

V Liptovskom Mikuláši strávil Marcel Petran dlhých sedem seniorských sezón. Teraz bude musieť na štadióne kde vyrastal zablúdiť do šatne pre hostí. „Bude to špecifické – mám tam veľa kamarátov a známych. Teraz sa však na túto stránku vôbec nesmiem pozerať, bojujem za Žilinu a pre tento tím chcem vybojovať extraligovú miestenku,“ podotýka.  

Únavu a zranenia vykompenzuje srdce a duša

Zatiaľ čo Liptovský Mikuláš viac ako mesiac neodohral súťažný zápas, Žilina sa na nedostatok programu ani zďaleka sťažovať nemôže. „Sú to dve strany mince. Sú oddýchnutí a boli sa na nás pozerať, no nevedia, čo môžu očakávať, keďže zápas ukáže niečo úplne iné. Na druhej strane, my už máme zopár sérií v nohách. Ale ak sa mentálne správne nastavíme, akási únava a zranenia pôjdu úplne bokom,“ presvedčivo vraví Marcel Petran.

„Vlci“ už zdvihli nad hlavy počas prebiehajúceho ročníka dve trofeje – okrem tej za víťazstvo druhej najvyššej súťaže aj tú za pohárový triumf. „Extraligistom sme určite nastavili zrkadlo, že v baráži nebudeme iba do počtu. Mnoho ľudí prvú ligu podceňuje, no ukázali sme, že dokážeme tím z vyššej súťaže poraziť na jeho ľade pomerne jednoznačným výsledkom,“ vracia sa k finálovej výhre proti Prešovu zo začiatku februára.

„Liptovský Mikuláš hral posledné kolá naozaj dobre,“ prechádza Petran k téme najbližšieho súpera. „Angažovali pána trénera Mikulu, ktorý dal tím dokopy a začali sa prezentovať odlišným herným štýlom. Pre oko diváka to zrejme budú zaujímavé zápasy,“ zamýšľa sa defenzívne ladený hráč so skúsenosťami zo zahraničia.

„Necháme tam srdce a dušu, pre postup spravíme maximum. Nech to dopadne akokoľvek, po baráži si chceme povedať, že viac sme pre to obetovať nemohli,“ odhodlane sľubuje Marcel Petran, držiteľ celkovo 28 kanadských bodov. „V kabíne sme ako jedna rodina a ja verím, že máme na to, aby sme túto sezónu niečo dokázali. O túto partiu sa neobávam,“ uzatvára.

Líder produktivity: Šimon Petráš (73)

Najlepší strelec: Šimon Petráš (39)

Najlepší nahrávač: Patrik Koyš (36)

Brankár: Stanislav Škorvánek (95.03 %)

Líder +/-: Marcel Petran (45)

 

Michal Uhrík

Michal Uhrík pôsobí takmer celú kariére v drese L. Mikuláša. Zdroj: jäzva

Z KABÍNY LIPTOVSKÉHO MIKULÁŠA

Liptovský Mikuláš obhájil nepopulárnu poslednú priečku. Minulý rok sa barážovým bojom celok z Liptova vyhol, tentokrát bude musieť o extraligovú príslušnosť zabojovať. „Nehodnotí sa mi to vôbec jednoducho, keďže ciele sme mali nastavené úplne inde. Chceli sme sa prebojovať do play-off, čo sa nám vo finálnom výsledku nepodarilo, preto sa to posudzuje naozaj ťažko,“ so sklamaním konštatuje útočník Michal Uhrík.

Po konci základnej časti mal tím pod vedením Petra Mikulu dostatok priestoru na doladenie nedostatkov a prípadne zmeny herného systému. „Počas predchádzajúcich piatich týždňov sme sa viac-menej vrátili do augusta – dva týždne sme mali dvojfázové tréningy, neskôr sme pracovali na detailoch. Prišli prípravné zápasy, ktoré nás preverili. Verím, že sme sa dostali do potrebného tempa a naštartovali sa na Žilinu,“ ohliada sa za obdobím ostatných týždňov autor 18 kanadských bodov.

Liptovský Mikuláš sa do zápasového tempa vrátil prípravnými zápasmi proti Breznu a Kladnu. „Proti Breznu sa nám hralo ťažko, skôr sme sa s nimi hádali, bola to veľká zmena. Kladno bolo o niečom úplne inom – hrali skvele kombinačne a boli dobrí korčuliari,“ chváli Uhrík českého súpera, ktorého takisto čakajú záchranárske práce. „Ich tempu sme sa postupne prispôsobili a v druhom zápase sme boli asi aj lepším tímom. Rozdiel bol v efektivite. Vo všeobecnosti sa nám ukázalo, že sme na dobrej ceste.“

Na Liptove neberú nič iné ako víťazstvá

Druhý najlepší strelec Liptovského Mikuláša si pred desiatimi rokmi pod Dubňom za mládežníckych čias zahral. „Pôsobil som tam chvíľku ešte za juniorských čias. Zopár chalanov sme šli Žiline z Mikuláša pomôcť do baráže,“ spomína na obdobie spred jednej dekády Michal Uhrík. „Vtedy som sa stretol v šatni s Marošom Mikolášom. Už dlho nie sme v kontakte, no keď sa na ľade stretneme, stále sa pozdravíme. Naposledy sme sa videli počas prípravného zápasu pred aktuálnym ročníkom.“

Asistentovi kapitána po streleckej stránke základná časť vyšla. Jedenásť presných zásahov je pre Uhríka extraligovým maximom. „Škoda zranenia v Košiciach, kvôli ktorému som vypadol na šesť týždňov. Nebyť tohto, bolo by to asi ešte o čosi lepšie,“ myslí si 29-ročný forvard.

„V baráži chcem tímu pomôcť nie len gólmi, ale všetkým, čo po mne budú tréneri vyžadovať. Musíme do toho dať všetko. Neberieme nič iné ako víťazstvá,“ upozorňuje útočník, ktorý čoskoro zaokrúhli počet štartov medzi tunajšou elitou na číslo tristo.

Plán Liptákov pred prvým duelom série je jasný. „Nesmieme sa ich báť, nejdeme tam brániť. Musíme si ich najskôr prečítať, aby na nich mohol tréner ušiť taktiku. Dôležité bude dať rýchle góly hneď v úvode, aby sme mali pokoj na hokejkách. O rok chceme hrať opäť extraligu,“ zakončuje Michal Uhrík, útočník MHk 32 Liptovský Mikuláš.

Líder produktivity: Martin Kriška (34)

Najlepší strelec: Martin Kriška (16)

Najlepší nahrávač: Marek Hovorka (22)

Brankár: Patrik Kozel (90.44 %)

Líder +/-: Sameli Ventelä (1)


Nasledujúce zápasy

Pre vybrané tímy nie sú naplánované žiadne zápasy