Petr Bříza bude českým kandidátom na post prezidenta IIHF

Praha 22. novembra (TASR) - Výkonný výbor Českého zväzu ľadového hokeja (ČSLH) schválil kandidatúru Petra Břízu do najužšieho vedenia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), vrátane kandidatúry na post nástupcu súčasného šéfa Reného Fasela. Informuje o tom idnes.cz.

"Petr Bříza český hokej už roky veľmi úspešne reprezentuje v Rade IIHF, v medzinárodnom hokeji má veľké renomé, jeho kandidatúra je jednoznačná," uviedol šéf českého hokeja Tomáš Král. Pripomenul, že napriek podpore národného zväzu ide len o prvý krok, na ktorý nadviažu mesiace trvajúce diplomatické rokovania. "Svoje návrhy predložia do konca júna aj ďalšie krajiny, v hre je i post senior viceprezidenta a viceprezidenta pre Európu," pripomenul Král.

Portál pripomína tiež to, že podľa doterajších medializovaných informácií majú Fasela záujem nahradiť Dán Henrik Bach-Nielsen, Bielorus Sergej Gončarov, Nemec Franz Reindl i Kanaďan Bob Nicholson. Členov najužšieho vedenia IIHF budú voliť v septembri 2020 v Petrohrade.

Bříza pracuje vo vedení medzinárodnej federácie od roku 2016, v ktorom sa stal členom Rady IIHF a predsedom komisie pre rozvoj mládežníckeho a juniorského hokeja.

Z českých zástupcov bol najvyššie postaveným funkcionárom Medzinárodnej hokejovej federácie Miroslav Šubrt, ktorý bol v rokoch 1969-2003 viceprezident IIHF.