„Pätnástku“ čaká vrchol sezóny, medzištátny turnaj v Jihlave

BRATISLAVA (SZĽH) – Vrchol sezóny v apríli čaká aj na reprezentáciu do pätnásť rokov. Najmladší národný tím, ktorého tvorba sa začala ešte v novembri veľkým sitom regionálnych výberov na západe, strede a východe Slovenska, po prvýkrát v sezóne sformuje jedno družstvo, ktoré sa od piatka do nedele zúčastní medzištátneho turnaja štyroch družstiev v Jihlave.

Zverenci Radoslava Hecla sa na Vysočine stretnú postupne s dvomi družstvami českej „pätnástky“, ako aj s družstvom provincie Skane, nachádzajúcej sa v okolí švédskeho mesta Malmö. O tom, čo má priniesť turnaj v Jihlave sme sa rozprávali so 43-ročným trénerom.

Vzhľadom na to, že je už polovica sezóny, tak viacero hráčov má už dlhší čas po skončení sezóny. Museli ste z toho dôvodu tomu prispôsobiť tréningový proces na výcvikovom tábore?
Nielen na výcvikovom tábore. Z tohto dôvodu sme udržiavali kontakt s hráčmi a trénermi na klubovej úrovni aj v čase pred výcvikovým táborom. Pokiaľ hráč ukončil súťaž, alebo už iným spôsobom vypadol zo zápasového rytmu, tak v tom momente mal nasadené tréningové jednotky tak, aby bol pripravený na tento posledný reprezentačný zraz „pätnástky“. Mali sme pod kontrolou už prípravu na tento výcvikový tábor. Na ňom, bezprostredne pred turnajom, už len ladíme systém. Niet už tu času na to, aby sme riešili kondičnú pripravenosť. Je to záver sezóny, každý chlapec by tak mal mať svoj vrchol práve teraz.

Radoslav HeclRadoslav Hecl

V akej forme podľa vášho dojmu prišli hráči?
V stredu sme začali ranným tréningom, na ktorom boli chlapci zo začiatku trochu stuhnutí, možno aj po ceste, pretože predsa len šli rovno po zraze na ľad. Už na tom tréningu však bolo badať postupom času progres aj v rozmýšľaní a chlapci sa už nastavovali na štýl, ktorý chceme hrať a vo večernom tréningu v stredu to už bolo výborné. Nechcem to však zakríknuť, pretože nás čakajú ťažkí súperi, ktorí nás dokonal preveria.

Táto akcia má byť vrcholom pri procese tvorby reprezentácie do pätnásť rokov. Nakoľko sa vám podarilo na túto akciu poskladať najlepší možný tím?
Zo zhruba 110 až 115 chlapcov disponujúcich určitou výkonnosťou v tejto vekovej kategórii, ktorí nám boli odporúčaní klubmi alebo boli vyhliadnutí nami priamo v zápasoch, je týchto dvadsaťtri chlapcov práve tá špička tejto kategórie, ktorá pôsobí na Slovensku i v zahraničí.

V decembri ste absolvovali medzištátny turnaj v Poprade, kde ste čelili reprezentáciám Maďarska a Rakúska, čo sú však predsa len krajiny nižšieho výkonnostného rangu než ktoré vás čakajú teraz. Viete odhadnúť, kam sa v konkurencii dvoch českých výberov a výberu švédskej provincie Skane môže slovenská „pätnástka“ radiť?
Môžeme vychádzať len z výsledkov z minulých sezón, ktoré neboli príliš lichotivé. Čaká nás veľmi náročný zápasový cyklus, ale je to vrchol sezóny a chceme si chlapcov otestovať v tých najťažších podmienkach. Napokon je to našou víziou, aby sme hrali proti tým najlepším. Jedine tak sa môžeme posunúť ďalej.

V decembri ste mali z hľadiska zápasového zaťaženie ešte náročnejší program. Jednoduchý však nebude ani turnaj v Jihlave s tromi zápasmi za tri dni. Ako sú na toto hráči pripravení?
Hlavne prvé dve sústredenia pri procese tvorby reprezentačnej „pätnástky“ boli nesmierne náročné. A to nielen fyzicky, ale aj psychicky, keďže sa hráči bili o miesta v reprezentácii. Na februárovom zraze sme už kryštalizovali mužstvo, pripravovali systém a aprílové sústredenie by už malo byť výsledkom našej celoročnej práve vo všetkých smeroch.

Radoslav HeclRadoslav Hecl

Už ste spomínali, že na turnaj beriete dvadsať korčuliarov, no až troch brankárov. Prečo?
Každému z troch brankárov, ktorí idú s nami, chceme dať v jednom zápase priestor. Momentálne nemáme určenú definitívnu jednotku, pričom práve z týchto troch brankárov by sme chceli vybrať toho výkonnostne najlepšieho aj v týchto ťažkých zápasoch.

Privítali by ste keby ste mohli vziať na turnaj aj viac hráčov do poľa?
Viem si predstaviť ešte troch-štyroch hráčov, ktorí by tu na základe svojej výkonnosti mohli byť.

Jedna vec je herná stránka, druhá vec je líderská. Akým spôsobom budete vyberať kapitánov a asistentov?
Aj keď sme mali dve družstvá, tak vždy sme sa rozhodovali my, realizačný tím, o tom, kto bude vodca družstva a myslím si, že vždy sme sa rozhodli správne. Výkonmi a svojím správaním si chlapec zaslúži pozíciu kapitána. V tejto otázke rozhodne teda realizačný tím.

A ten ešte nerozhodol?
Ten ešte je v štádiu rozhodovania sa (smiech).

Museli ste spraviť v nominácii nejaké zmeny vinou zranení?
Nie. Toto je veľké pozitívum. Chlapci sa sem tešia až natoľko, že sem niekedy prídu aj s drobným zranením s tým, že si ho doliečia až priamo na akcii. Vidím na nich, že majú obrovskú chuť byť v reprezentácii, niečo v nej dosiahnuť a niečo sa aj naučiť.

Turnaj v Jihlave bude špecifický najmä pre poltucet legionárov z českých súťaží, ktorí figurujú v nominácii slovenskej reprezentácie. Jedným z nich je aj obranca třineckých oceliarov Daniel Chovaniak. „Veľmi sa teším na turnaj a aj na to, že budem môcť hrať proti svojim kamarátom,“ povedal 14-ročný zadák.

V dvoch českých výberoch, s ktorými sa Slováci stretnú síce nefiguruje žiadny z Chovaniakových spoluhráčov z Třinca, avšak tým, že samotný Chovaniak strávil v Třinci celú svoju doterajšiu kariéru, tak značnú časť hráčov z nominácie do dvoch českých výberov pozná veľmi dobre. „Viacerí ich hráči majú jednu šancu v zápase, no tú dokážu premeniť. Sú tam hráči ako Ryšavý alebo Soukup, o ktorých sa vraví, že sú kvalitní. Uvidíme, čo predvedú na turnaji,“ povedal Chovaniak.

Menšou neznámou pre zmenu bude tretí súper v poradí, výber švédskej provincie Skane. Pre Chovaniaka bude táto konfrontácia prvou skúsenosťou so švédskym hokejom. „Určite nás budú dohrávať, budú silní na puku… Skrátka bude to silný tím.“

Chovaniak väčšinu aktuálneho súťažného ročníka strávil v mladšom doraste Třinca, s ktorým ostal tesne pred bránami záverečného turnaja o majstra republiky vo Vítkoviciach. Prehrou v play-off s neskorším majstrom z Hradca Králové sa pre neho ligová sezóna skončila. Odvtedy však už ubehli dva týždne, čo je už dosť dlhá doba. „Trénovali sme aj naďalej, no postupom času sa už aj u nás skončila sezóna.“ 

Práve takýto koniec v spojení s pozvánkou do reprezentácie do pätnásť rokov Chovaniaka prirodzene nútil aj k individuálnemu tréningu, aby sa udržal v dostatočnej forme. „Snažím sa aj naďalej pripravovať takisto. Chodím na tréningy, kam môžem, takže sa stále snažím pripravovať sa.“ Jedna vec je však tréning a iná zápas. Práve absencia zápasovej praxe môže niektorým hráčom spôsobiť na turnaji problém, čo napokon priznáva aj Chovaniak. „Môže sa to podpísať pod výkony, samozrejme, ale budem sa snažiť robiť naďalej všetko pre to, aby sme nedostávali góly a vyhrávali zápasy.“

Vynahradiť to však môže dobrý kolektív, ktorý sa v reprezentácii do pätnásť rokov vytvoril aj navzdory faktu, že „pätnástka“ za sezónu neabsolvuje množstvo akcií v takomto zložení. Na druhej strane dobré kamarátske väzby sa môžu preniesť aj na ľad v podobe väzieb herných. „Sme tu dobrý kolektív, so všetkými hráčmi som kamarát, dá sa s nimi výborne porozprávať. Je to tu super,“ dodal na záver Chovaniak.

Nominácia SR 15 na výcvikový tábor v Bratislave a turnaj v Jihlave

Meno Dátum nar. Klub
BRANKÁRI
Patrik Andrisík 19. 02. 2003 MŠK Púchov
Daniel Ďuris 15. 08. 2003 MHA Martin/MŠHK - mládež Prievidza
Erik Šebo 10. 10. 2003 HCM Warrior Brno (ČR)
OBRANCOVIA
Samuel Socha 26. 02. 2003 MMHK Nitra
Erik Slezák 01.0 2. 2003 HK Spišská Nová Ves
Samuel Kliment 05. 03. 2003 HK Gladiators Trnava
Andrej Volko 1.8.2003 MHA Martin
Šimon Groch 10. 03. 2003 VSK Technika Brno (ČR)
Daniel Chovaniak 24. 09. 2003 HC Oceláři Třinec (ČR)
Maroš Mešár 26. 07. 2003 HK ŠKP Poprad
ÚTOČNÍCI
Marek Šramaty 09. 02. 2003 MMHK Nitra
Maximilian Braun 14. 05. 2003 HK DUKLA Trenčín
Andrej Migila 30. 04. 2003 HK DUKLA Trenčín
Libor Nemec 03. 09. 2003 HC ŠKP Bratislava
Pavol Štetka 02. 10. 2003 HK Mládež Michalovce
Patrik Šmigura 06. 02. 2003 MŠK Púchov
Ján Kocúr 26. 05. 2003 MsHKm Žilina
Juraj Slafkovský 30. 03. 2004 HC Košice
Alex Géci 23. 08. 2003 HC SLOVAN Bratislava – mládež
António Ožvald 22. 06. 2003 HC SLOVAN Bratislava - mládež
Boris Babeliak 11. 12. 2003 HC Vsetín (ČR)
Róbert Bačo 05. 02. 2003 HC Žďár nad Sázavou (ČR)
Samuel Rajčan 11. 03. 2003 HC Vítkovice (ČR)
NÁHRADNÍCI (na telefonické zavolanie)
Meno Post Dátum nar. Klub
Rastislav Eliaš B 18. 04. 2004 HC Košice
Matej Marinov B 16. 06. 2003 MMHK Nitra/HK Lokomotíva N. Zámky
Šimon Miklovič O 21. 02. 2003 HK Dukla Trenčín/MHK Dubnica nad Váhom
Šimon Nemec O 15. 02. 2004 HT MHK 32 Liptovský Mikuláš
Andrej Volko O 01. 08. 2003 MHA Martin/HK ALTIS Námestovo
Jakub Demek Ú 06. 06. 2003 HC Košice/MŠKM Trebišov
Filip Mešár Ú 03. 01. 2004 HK ŠKP Poprad
Tim Danielčák Ú 24. 05. 2003 HK ŠKP Poprad
Oliver Stümpel Ú 20. 10. 2003 MMHK Nitra
Jakub Goga Ú 08. 09. 2003 MŠHK - mládež Prievidza/HK Brezno
Marcel Štefančík Ú 18. 02. 2003 Piráti Chomutov (ČR)
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Branislav Varga
Hlavný tréner Radoslav Hecl
Asistent trénera Tomáš Kochan
Asistent trénera Tomáš Pšenka
Tréner brankárov Marek Mastič
Lekár Radoslav Hreha
Masér Igor Šebesta

Rozpis zápasov SR 15 na turnaji v Jihlave

13. 04. 2018 Horácký zimní stadion, Jihlava 15.30 hod. Slovensko Česko bieli
14. 04. 2018 Horácký zimní stadion, Jihlava 15.30 hod. Slovensko Česko červení
15. 04. 2018 Horácký zimní stadion, Jihlava 9.30 hod. Slovensko Skane