„Pätnástka“ na záver sezóny do Jihavy. Môžeme prekvapiť, hovoria hráči

BRATISLAVA (SZĽH) – Poslednú akciu v sezóne má pred sebou aj najmladší reprezentačný výber do pätnásť rokov. 30-členný širší káder vedený hlavným trénerom Branislavom Vargom sa v utorok dopoludnia zišiel na bratislavskom Zimnom štadióne Vladimíra Dzurilla, kde absolvuje výcvvikový a aj výberový tábor pred odchodom do českej Jihlavy na medzinárodnú konfrontáciu na turnaji štyroch družstiev.

Slovenská reprezentácia do pätnásť rokov prikladá tomuto turnaju osobitný zreteľ, o čom napokon vypovedá aj širšia nominácia. V nej nechýbajú trebárs ani brankár Rastislav Eliaš, obranca Šimon Nemec a útočník Juraj Slafkovský, teda všetko hráči, ktorí už od začiatku aktuálnej sezóny pravidelne pôsobili v o rok staršej reprezentácii do šestnásť rokov. 

Jeden z nich, obranca Šimon Nemec, ktorý už dve sezóny pravidelne nastupuje za dorast Liptovského Mikuláša, verí, že bude reprezentačnému družstvo pätnásť rokov v maximálnej možnej miere nápomocný. „Myslím si, že sa to asi bude čakať od každého z hráčov, ktorí prichádzajú zo staršej reprezentácie. Pevne verím, že tréneri budú spokojní s mojou hrou a aj s hrou ostatných hráčov,“ povedel v deň zrazu.

Navzdory tomu, že s reprezentáciou do pätnásť rokov neabsolvoval v tejto sezóne žiadnu akciu, väčšinu hráčov pozná z klubových súťaží či rôznych turnajov, ktorých sa zúčastnil. Pevne verí, že nebude problém ani zapadnúť do systému reprezentačnej pätnástky, ktorý tréneri počas celej sezóny s hráčmi forsírovali. „Budeme tu dosť dní spolu na to, aby sme si na seba všetci zvykli. Navyše predpokladám, že by medzi reprezentáciami boli veľké rozdiely v systéme hry,“ hovorí.

Šimon NemecŠimon Nemec

Na druhej strane, viacero hráčov sa vyjadrilo, že prechod zo staršej do mladšej vekovej kategórie je ďaleko náročnejší než opačne. Ako je s týmto Šimon Nemec vyrovnaný? „Zvykne sa to hovoriť, ale pevne verím, že zahrám aj v ‚pätnástke‘ to, čo hrám stále a pevne verím, že pomôžem mužstvu trebárs aj nejakým ‚gólikom’,“ povedal úsmevom.

Celkom bezpochyby však nielen Nemec, ale aj ďalší hráči prichádzajúci z reprezentácie do šestnásť rokov, disponujú hernou kvalitou, ktorou môžu reprezentačnú „pätnástku“ posunúť na vyššiu úroveň. Prítomnosti týchto hráčov sa tešia aj ostatní hráči v kádri „pätnástky“. „Určite prinesú so sebou skúsenosti, keďže odohrali veľa zápasov vo vyššej kategórii alebo v reprezentácii. Už minulý rok hrali za dorastencov a myslím si, že tento tím budú ťahať,“ povedal obranca Jozef Viliam Kmec.

Na zraze v Bratislave však neboli iba hráči ročníka 2004. Po prvý raz v sezóne dostali príležitosť aj hráči z mladšieho ročníka 2005. Realizačný tím na čele s hlavným trénerom Branislavom Vargom ich nominoval na výcvikový tábor dohromady piatich. „S Daliborom Dvorským sme hrali za ‚selekty‘ na rôznych turnajoch. Maxim Štrbák chodil spolu s nami uplynulý týždeň na tréningy v Košiciach. Viem teda zhruba, aký je ich štýl hrania,“ dodal Kmec.

Avšak nie všetci tridsiatištyria nominovaní hráči na zraz do Bratislavy v skutočnosti na moravskú Vysočinu vycestujú. Ešte pred odchodom do Jihlavy totiž realizačný tím zúži káder na finálny počet dvadsiatich dvoch hráčov do poľa a troch brankárov. Navzájom sú si hráči tak spoluhráčmi, ale aj konkurentmi. Problémy to však nespôsobuje. „Zdravá rivalita áno, ale s väčšinou chlapcov sa navzájom poznáme z klubov. Na turnaj pocestujú ale len tí najlepší,“ hovorí Kmec.

Jozef Viliam KmecJozef Viliam Kmec

Turnaj štyroch družstiev v Jihlave je špecifický už len tým, že sa na ňom „pätnástka“ konfrontuje aj s družstvami zo zahraničia. Okrem dvoch českých výberov do pätnásť rokov vyzvú zverenci Branislava Vargu aj regionálny tím Švédska poskladaný z najlepších hráčov pôsobiacich v provincii Skane na južnom cípe kráľovstva.

Hoci „pätnástka“ má za sebou už decembrovú konfrontáciu s reprezentáciami Maďarska a Poľska, ako aj klubom z ruského Dmitrova, predsa len konkurencia v Jihlave je prestížnejšia a zrejme aj kvalitnejšia. „Je to určite ťažšie,“ hovorí o špecifikách medzinárodnej konfrontácii jeden z najskúsenejších hráčov z tohto pohľadu, obranca Šimon Nemec. „Máme menej času na rozhodovanie sa na ľade, všetky tímy sú nabité kvalitou, korčuľujú, hrajú do tela. Najväčšmi je to však odlišné od klubovej úrovne v taktickom zmýšľaní. Očakávam, že by to mohlo byť tak zhruba na úrovni zápasov Extraligy dorastu,“ pokračoval.

Minulý rok Slováci v konkurencii týchto štyroch družstiev skončili poslední. Turnaj však bol mimoriadne vyrovnaný a „pätnástka“ napríklad ako jediná porazila víťazný český výber. Ako to bude tento rok je momentálne ešte ťažké tipovať, hráči si však pred odchodom veria. „Myslím si, že v našom tíme sú veľmi šikovní hráči ročníka 2004, ale aj 2005, ktorí sú tu. Myslím si, že by sme mohli prekvapiť,“ dodal na záver Kmec.