Päť legionárov aktuálneho ročníka TIPOS SHL

Tentoraz sa zameriame na zahraničných hráčov brázdiacich ľad účastníkov TIPOS SHL. Keďže v druhej najvyššej hokejovej súťaži môžu za každé mužstvo nastúpiť maximálne štyria legionári v zápase, ich počet v lige je približne štyridsať. Viacerí zohrávajú vo svojich celkoch dôležitú rolu a neraz sa stali výraznými hráčmi jednotlivých stretnutí. Zo všetkých sme vybrali piatich legionárov, ktorí sa pravidelne zapisujú na bodovú listinu a patria medzi najväčších ťahúňov svojich tímov.

Ondřej ŠMACH – HK iClinic Skalica  Vlajka Česka – Wikipédia

Za najproduktívnejším zahraničným hráčom sa nemusíme obzerať ďaleko, Ondřej Šmach pochádza z moravského Hodonína. V mladších kategóriách obliekal dres Komety Brno a v sezóne 2004/2005 prvýkrát nazrel aj do českej extraligy za Znojmo. V najvyššej hokejovej súťaži u našich západných susedov napokon odohral deväť sezón, v ktorých nastúpil na 318 zápasov. Okrem Znojma si zahral za Vsetín, Kladno a Karlovy Vary. V mladších kategóriách bol povolaný aj do reprezentácie, s ktorou sa dvakrát tešil z bronzových medailí – najprv na MS do 18 rokov a o rok aj na MS do 20 rokov.

Slovenský hokej okúsil tridsaťpäťročný obranca prvýkrát v ročníku 2008/2009, kedy nastúpil za vtedy ešte extraligovú Skalicu, okrem nej sa predstavil aj v dresoch Banskej Bystrice, Košíc a Nových Zámkov.

Za súčasný skalický klub hrá momentálne Šmach druhú sezónu a práve v tej aktuálnej sa mu mimoriadne darí. Doposiaľ nazbieral až 23 bodov (8+15) a v priemere vyťaží bod na duel, čo je na zadáka veľmi skvostné.

Hneď v prvom stretnutí sezóny na ľade Modrých krídel si pripísal dve asistencie a napokon za stavu 4:4 rozhodol celé predĺženie. Dvomi gólmi a asistenciou sa podieľal na demolácii Topoľčian 7:1, no opäť ako rozhodujúci faktor sa odprezentoval v odvete, keď na domácom ľade prihrával dve minúty pred koncom tretej tretiny na vyrovnávajúci gól a počas predĺženia sám rozhodol. Skalický obranca je momentálne najproduktívnejším zadákom i legionárom celej ligy.

Marek Pač

Obranca Ondřej Šmach sa na bodovej listine objavuje často. Zdroj: Vlci Žilina

Igor SAFARALEJEV – VLCI Žilina  Vlajka Ruska

Aj „vlci“ majú medzi sebou produktívneho legionára. V doterajších dvadsiatich troch dueloch nazbieral Igor Safaralejev rovných dvadsať bodov, čím sa zaradil medzi najproduktívnejších Žilinčanov. Od začiatku sezóny vytvoril v druhej formácii so Sebastiánom Šmídom silnú útočnú dvojku, v ktorej to majú medzi sebou podelené jasne – Safaralejev je Šmídov dvorný nahrávač. Obaja útočníci majú zhodný počet bodov, no zatiaľ čo prvý menovaný má bilanciu 5+15, pri druhom je to 14+6.

Safaralejev zanechal stopu aj v dôležitých stretnutiach, keď dvakrát asistoval v októbrovom súboji so Skalicou, alebo keď v poslednom zápase prihrával na víťazný a jediný gól proti Trnave v predĺžení. Okrem toho má ruský útočník za sebou i štvorbodové stretnutie v Martine s bilanciou 1+3, no vydarený osobný výkon vtedy stačil len na prehru 5:6.

Dvadsaťsedemročný Rus nie je na Slovensku žiaden nováčik a v našich ligách pôsobí už štvrtú sezónu. V roku 2018 prišiel do Michaloviec, kde sa výrazne darilo nielen jemu, ale aj celému tímu. Zemplínčania v tom ročníku vyhrali druhú najvyššiu hokejovú ligu a spolu so Safaralejevom postúpili do extraligy. Po sezóne v extralige odišiel ruský útočník do Žiliny, za ktorú teraz hrá druhý ročník. Pred pôsobením na Slovensku strávilo žilinské krídlo väčšinu svojej kariéry v ruských ligách MHL a VHL.

Marek Pač

Igor Safaralejev je jedným z ťahúňov Žilinčanov už druhú sezónu. Zdroj: Vlci Žilina

Riku Petteri TIAINEN – HK VITAR Martin  Vlajka Fínsko

Na začiatku októbra ohlásili martinskí „rytieri“ posilu, ktorú stiahli z Fínska. Z tretej najvyššej tamojšej súťaže prišiel do Turca útočník Riku Petteri Tiainen. Minulú sezónu odohral v maďarskej Erste Lige za klub Fehérvári Titánok, predtým celú svoju kariéru strávil v rodnom Fínsku, kde nastupoval v druhej najvyššej lige Mestis. Tú v ročníku 2017/2018 s klubom KeuPa HT vyhral.

Do Martina prišiel po tom, ako turčiansky klub nezachytil úvod sezóny, a ako sa ukazuje v súčasnosti, povolanie dvadsaťšesťročného fínskeho útočníka bolo dobrým krokom. Za Martin odohral Fín doteraz sedemnásť duelov, v ktorých sa jedenásťkrát presadil gólovo a osemkrát si pripísal asistenciu. V štatistike priemerného počtu bodov na zápas má momentálne číslo 1,12, čo ho v tejto oblasti robí ôsmym najlepším hráčom celej ligy.

Medzi jeho najdôležitejšie presné zásahy patria víťazný gól a asistencia na humenskom ľade, či strelená bránka s asistenciou pri tesnej výhre 4:3 v Považskej Bystrici. Dvakrát sa presadil proti Skalici a svojím druhým gólom poslal súboj za stavu 3:3 do predĺženia, v ktorom však Martinčania ťahali za kratší povraz. Tiež sa trafil a na ďalší gól prihral vo víťaznom derby 6:5 so Žilinou.

Marek Pač

V štatistike priemerného počtu bodov na zápas patrí Riku Petteri Tiainen medzi najlepších v lige. Zdroj: HK Martin

Andrej LEGALIN – HC Topoľčany  Vlajka Ruska

V priebehu začatej sezóny neposilňovali len Martinčania, ale novú posilu ohlásili aj Topoľčany. Iba dvadsaťjedenročný ruský útočník prišiel na Slovensko priamo z rodnej Moskvy. Celú svoju dovtedajšiu hokejovú kariéru strávil v známej a kvalitnej hokejovej organizácii Spartak Moskva, kde pôsobil v nižších vekových kategóriách.

Na svojom konte už má za klub Spartak Moskva aj jeden štart medzi seniormi v KHL. Celkovo však posledné štyri ročníky pôsobil v drese MHK Spartak Moskva v MHL a v ostatnej sezóne bol kapitánom tohto klubu. Topoľčany sú  pre Legalina prvým zahraničným angažmánom.

Medzi „žochármi“ sa ruský útočník uviedol dobre hneď v jeho prvom dueli, keď sa pod víťazstvo 5:0 nad Breznom podpísal gólom a asistenciou. Odvtedy Andrej Legalin nazbieral dohromady už deväťnásť bodov (10+9) a má priemer 0,84 gólu na zápas.

Po nevydarených dvojzápasoch Topoľčian s Považskou Bystricou a Skalicou výrazne dopomohol k dvom bodom v Trnave, keď sa raz presne trafil a na gól aj prihral. Momentálne sa Topoľčanci vezú na sedemzápasovej víťaznej vlne, počas ktorej si Legalin udržuje priemer presne jedného bodu na zápas.

Marek Pač

Topoľčany sú pre Legalina prvé zahraničné pôsobisko. Zdroj: Mário Bóna/HK MŠK Žiar nad Hronom

Vladimir ANTONOV – HK Gladiators Trnava  Vlajka Ruska

Svojho produktívneho zahraničného hráča má aj klub z Trnavy. Mladý, dvadsaťdvaročný útočník z Ruska je v našich končinách už pomerne ostrieľaný. Na Slovensku sa nachádza druhý ročník, no predtým tri sezóny hrával v Česku. Najprv v rokoch 2017/2018 pôsobil v meste Brumov-Bylnice na krajskej úrovni a ďalšie dva roky odohral v tretej najvyššej českej lige za Šumperk.

Minulý ročník sa pre Antonova rozhodla Trnava a v tridsiatich stretnutiach nazbieral tridsaťtri bodov. Na samý záver ešte pomohol Martinu. V aktuálnej sezóne patrí Vladimir Antonov opäť medzi ťahúňov „gladiátorov“. Doposiaľ si pripísal šestnásť bodov za päť gólov a jedenásť asistencií.

Tromi bodmi sa blysol hneď v úvode sezóny proti Modrým krídlam, dôležitú úlohu zohral v súboji s Dubnicou, keď za stavu 2:3 prihrával na vyrovnávajúci gól, pričom v následnom predlžení Trnavčania strhli výhru na svoju stranu. Veľmi podobný scenár sa zopakoval aj v nasledovnom dueli proti Topoľčanom, no tentokrát v tretej tretine za totožného stavu vyrovnal gólom sám, ale predlženie už Trnava nezvládla.

Marek Pač

Vladimir Antonov je už v našich končinách ako doma. Zdroj: SportZoo