Parahokejisti v Kazachstane rozdávali rady a rozstrieľali domáci tím

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská parahokejová reprezentácia v závere predchádzajúceho kalendárneho mesiaca na základe pozvania z domácej strany navštívila Kazachstan. V tamojšej metropole Nur-Sultan strávila dovedna päť dní. Slováci v termíne od 20. do 24. mája odohrali medzištátny zápas s kazašskými reprezentantmi a taktiež rozdávali rady začínajúcim parahokejistom. 

Spomenutý duel medzi slovenským a kazašským výberom sa skončil jednoznačným víťazstvom účastníkov tohtoročného paralympijského turnaja v Pekingu. Slovenskí hráči triumfovali 11:2, pričom premiérový gól v národnom tíme strelil Richard Varga. Kazachovia však na tento súboj budú spomínať, keďže na ich území to bol vôbec prvý oficiálny parahokejový zápas. 

„Okrem medzištátneho stretnutia sme absolvovali aj spoločný tréning s kazašskou reprezentáciou. Na ňom sme predviedli ukážku tréningovej jednotky parahokeja pre začiatočníkov. Zaujímavosťou je, že v domácej aréne Barysu Nur-Sultan prebiehal počas slovenskej návštevy Kazachstanu medzinárodný kemp ženského hokeja. Preto sme využili šancu na propagáciu parahokeja, spoločne sme si zatrénovali a odohrali sme tiež zápas parahokej vs. hokej,“ prezradil generálny manažér slovenskej parahokejovej reprezentácie Miroslav Dráb. 

Slováci využili voľný čas v kazašskom hlavnom meste na prehliadku moderného paralympijského tréningového centra, ktoré bezplatne využívajú zdravotne znevýhodnení ľudia. Zároveň sa stretli s výkonným riaditeľom centra Abdusaidom Nazarovom, s ktorými diskutovali, aj za prítomnosti predstaviteľov kazašského parahokeja, o fungovaní tohto športu na Slovensku a o možnosti jeho rozvoja v Kazachstane. Slovenská výprava zároveň navštívila areál výstaviska, ktoré v roku 2017 privítalo EXPO, a nevynechala ani múzeum prvého kazašského prezidenta Nur-Sultana Nazarbajeva.

Slovenská výprava v Kazachstane
Hráči:
Miroslav Pastucha, Marián Ligda, Miroslav Stašák, Peter Štít, Martin Joppa, Róbert Turic, Michal Gotthardt, Miloš Večerek, Michal Hlinka, Ján Puchein, Richard Varga, Peter Kaščák, Slavomír Ferenčík.
Realizačný tím: Miroslav Dráb (generálny manažér a tréner), Andrej Granatier (vedúci mužstva), Martina Kormanová (masérka).


Fotogaléria