Parahokej: Slováci v rámci prípravy na MS testujú spôsobilosť ZŠ O. Nepelu pre medzinárodné akcie

BRATISLAVA (SZĽH) – Príprava slovenskej parahokejovej reprezentácie na majstrovstvá sveta elitnej kategórie v Ostrave je v plnom prúde. Zverenci trénera a generálneho manažéra tímu Miroslava Drába v súčasnosti zarezávajú na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, kde majú prispôsobené zázemie ľadovej plochy svojmu športu. Predovšetkým vstupy na ľad a priesvitné mantinely nielen v okolí striedačiek, ale aj trestných lavíc.

Prípravu na majstrovstvá sveta odštartovali slovenskí sledge hokejisti v polovici marca v Liptovskom Mikuláši. Následne sa presunuli do Zvolena a odtiaľ do Bratislavy, aby otestovali pripravenosť a spôsobilosť miestneho ZŠ Ondreja Nepelu na budúce medzinárodné podujatia v sledge hokeji. Prvý bratislavský tréning absolvoval národný tím v pondelok predpoludním. „Trénovalo sa nám veľmi dobre. Krásna aréna, veľmi dobrý ľad. Aj ľudia sú úžasní, vo všetkom nám vyšli v ústrety. Určité detaily je ešte potrebné doladiť, aby sme mohli v Bratislave hrávať prípravné zápasy, prípadne aby sa tu mohli uskutočniť majstrovstvá sveta,“ podotkol generálny manažér parahokejovej reprezentácie Miroslav Dráb.  

Spokojný bol aj dlhoročný líder a kapitán reprezentácie Marián Ligda. „Skvelý pocit trénovať v takejto veľkej aréne. Keďže je prispôsobená na návštevu divákov, je tu trocha viac teplo. Je to však obrovské ihrisko s azda najväčšími rozmermi, čo znamená veľa práce na pohyb pre nás,“ pousmial sa skúsený reprezentant.

Vrcholom najbližších týždňov pre slovenskú reprezentáciu v parahokeji budú majstrovstvá sveta elitnej kategórie. Uskutočnia sa v Ostrave v termíne 19. až 26. júna v „bublinovom“ formáte. Pôvodne sa mali konať už začiatkom mája. Pre reštrikcie spojené s pandémiou koronavírusu ich však strešná organizácia svetového parahokeja spoločne s českým organizačným výborom posunuli na druhú polovicu júna. Okrem domácich reprezentantov, úradujúcich šampiónov Američanov, vicemajstrov sveta Kanaďanov a bronzových medailistov z posledných MS Kórejčanov čakajú na Slovákov aj Taliani, Nóri a Rusi.

„Základným cieľom je udržať sa v elitnej kategórii. Celú prípravu podriaďujeme víťazstvám nad Nórskom a Talianskom, cez ktoré vedie cesta k záchrane. Ak by sa nám navyše podarilo skončiť do piateho miesta, mali by sme istotu postupu na zimné paralympijské hry. To však bude ťažký oriešok. Ďalšia cesta bude viesť cez kvalifikáciu počas jesene. O účasť na paralympiáde sa dozaista pobijeme,“ doplnil Miroslav Dráb.

V príprave na svetový šampionát prišiel na pondelňajší tréning podporiť slovenskú sledgehokejovú reprezentáciu aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan: „Na chlapcov som sa prišiel pozrieť v minulosti, keď hrali v Bratislave aj zápas. A musím povedať, že ich obdivujem. Je skvelé, ako perfektne dokážu ovládať sánky a silou ruky vystreliť puk aj pod hornú žŕdku. Parahokej je mimoriadne náročný šport. Chlapci majú môj obdiv a z pozície prezidenta SZĽH aj našu podporu. Na šampionáte im budeme držať palce.“  


Fotogaléria