Para hokejisti sa pobijú o postup na paralympiádu, generálny manažér vyzdvihuje integračný význam

BRATISLAVA (SZĽH) – Budúci týždeň sa do akcie zapoja aj zdravotne znevýhodnení hokejisti. Slovenská para hokejová reprezentácia sa vo švédskom Östersunde predstaví v konkurencii domáceho Švédska, Česka, Nemecka a Japonska na kvalifikačnom turnaji o postup na hry XII. zimnej paralympiády v kórejskom Pjongčangu. „Ide o doterajší vrchol para hokeja na Slovensku,“ hovorí odhodlane pred začiatkom kvalifikácie generálny manažér tímu Miroslav Dráb, ktorý pred siedmimi rokmi stál pri zrode vtedy ešte „hokeja na sánkach“ na Slovensku.

Chcú sa postarať o prekvapenie

Para hokejisti si účasť na paralympijskej kvalifikácii v Östersunde zabezpečili konečným tretím miestom na majstrovstvách sveta B-kategórie v roku 2016. Pritom pre Slovákov to bola v japonskom Tomakomai historicky len tretia účasť na svetovom šampionáte. S rýchlym progresom za posledných vyše poltucet rokov sa však slovenskí para hokejisti uspokojiť nemienia. Vidina účasti na paralympiáde je mimoriadne lákavá. „Od momentu, keď sme si zabezpečili miestenku na paralympijskú kvalifikáciu, tak sme začali s prípravou,“ začína svoje rozprávanie Dráb, ktorý súčasne pôsobí pri reprezentácii aj ako asistent hlavného trénera Radoslava Bielečku.

Prípravu na vrchol doterajšieho snaženia poňali para hokejisti skutočne svedomito a vo viacerých aspektoch sa približovali profesionálnym hokejistom. „Od januára tohto roku sme si pripravili plán trénovania. V marci sme po prvýkrát dostali pozvánku na kvalitne obsadený klubový turnaj v Malmö, kde sme pod hlavičkou Bencont Dolný Kubín skončili na treťom mieste. Aj vďaka podpore Slovenského paralympijského výboru sme už od mája naplno zarezávali, a to aj s letnými sústredeniami na suchu, pričom sme raz do týždňa chodili na ľad do Liptovského Mikuláša. V júli sme síce mali dvojtýždňové voľno, no potom sme pokračovali sústredeniami v Púchove, každý štvrtok prebiehali gymnastické tréningy v Ružomberku a v septembri sme sa zúčastnili turnaja v Zlíne, kde sme boli zhruba na 70 percent v kompletnom reprezentačnom zložení.“

Zo zápasu slovenského para hokejového družstvaMomentka zo zápasu slovenského reprezentačného para hokejového družstva proti Nemecku. Foto Rasťo Hevier

Aj navzdory progresu slovenských para hokejistov, budú v úlohe favorita budú na severe Švédska iné družstvá. To však zverencom Radoslava Bielečku vyhovuje. V Östersunde tak na nich nebude vyvíjaný žiadny väčší tlak. „Približujeme sa k najlepším na svete, no do Östersundu cestujeme ako outsideri. Kvalifikácia bude pre nás prvou veľkou previerkou s mužstvami, ktoré už v minulosti hrali na paralympijských hrách. Sme však odhodlaní zo seba vydať všetko, aby sme sa postarali o prekvapenie,“ vyhlasuje Miroslav Dráb.

Slováci sa v kvalifikácii stretnú postupne s najväčším favoritom Českom, Nemeckom, Švédskom a po dni voľna s Japonskom. Z piatich zúčastnených krajín do Kórey postúpi trojica najlepších. „Spomedzi našich súperov sme dokázali zdolať vlani v Ostrave Nemecko,“ odvetil Dráb na otázku, cez koho by mohla viesť cesta Slovákov na paralympiádu. „Vtedy však Nemcom chýbali dvaja najlepší hráči, ktorí si dali na rok pauzu, no teraz sa chcú vrátiť a dostať sa na paralympiádu. S Japonskom sme pred rokom síce dvakrát prehrali, no oba zápasy boli herne vyrovnané. So Švédskom sme naposledy hrali na šampionáte pred dvomi rokmi, kde sme síce prehrali 2:5, avšak za ten čas sme už spravili veľký pokrok.“

Aký veľký, to ukáže až samotná kvalifikácia. „Celá kvalifikácia je pre nás neznáma. V januári na turnajii v Malmö sme s domácim tímom vyhrali 7:0, pričom za súpera hrala polka reprezentácie. Netreba však tento výsledok preceňovať. Nikto nevie, čo možno od súperov očakávať, isté však je to, že každý zo zúčastnených sa na paralympiádu chce dostať,“ pokračuje 38-ročný generálny manažér.

Záujem o usporiadanie majstrovstiev sveta

Príprava na paralympijskú kvalifikáciu nespočívala len v množstve sústredení a tréningov. Rozšírenia sa dočkal aj samotný realizačný tím reprezentácie. „Aj preto som sa posunul z pozície hlavného trénera na pozíciu generálneho manažéra. Celým naším úmyslom bolo sprofesionalizovať fungovanie para hokejového hnutia. V tejto chvíli môžem povedať, že už v našom realizačnom tíme figuruje aj fyzioterapeut, kondičná trénerka, ktorá s hráčmi robí gymnastiku a aj kustód,“ prezrádza Dráb.

Miroslav Dráb udeľuje pokyny svojim zverencomMiroslav Dráb v minulosti pôsobil aj ako hlavný tréner slovenského para hokejového družstva. Momentálne zastáva funkciu generálneho manažéra. Foto Ján Grajciarik

Okrem toho prebehli už prvé kontakty aj so Slovenským zväzom ľadového hokeja, s ktorým Slovenský paralympijský výbor (SPV) podpísal memorandum o vzájomnej spolupráci. Jeho prvým výsledkom je rekonštrukcia zimného štadióna v Dolnom Kubíne, kde sa vymenili plexisklá a mantinely, ktoré sú navyše na hráčskych a trestných laviciach priesvitné a vstup na ľad je bezbariérový presne v zmysle štandardov, potrebných na organizovanie medzištátnych zápasov v para hokeji. Metropola Oravy sa vďaka tomu stala pomyselným centrom slovenského para hokeja.

Aj z tohto dôvodu už dlhšie v hlavách predstaviteľov para hokeja rezonuje myšlienka organizácie majstrovstiev sveta skupiny B v roku 2019, symbolicky v rovnaký rok, ako sa na Slovensku predstavia hokejisti na „veľkom“ svetovom šampionáte v Bratislave a v Košiciach. Pre organizáciu para hokejových majstrovstiev však je potrebné, aby zimný štadión v Dolnom Kubín prešiel ešte rozsiahlejšou rekonštrukciou. „Súčasná rekonštrukcia spočívala vo výmene plexiskiel a mantinelov, no zázemie ostalo nedotknuté. Čakajú nás v týchto dňoch rokovania o možnej rozsiahlejšej rekonštrukcii zimného štadióna tak, aby sme majstrovstvá sveta v roku 2019 mohli privítať v Dolnom Kubíne. Prostredie v Dolnom Kubíne je totiž ideálne, či už ide o priestor na suchý tréning, hotelové kapacity, či možnosti regenerácie. Jedine zázemie zimného štadióna by potrebovalo väčšiu rekonštrukciu,“ vysvetľuje Miroslav Dráb.

Plány para hokejového hnutia na Slovensku sú smelé. Navyše sa slepo nesústreďujú len do roku 2019, tobôž nie iba do nadchádzajúcej paralympijskej kvalifikácie. Ako hovorí Dráb, cieľom je rozšíriť povedomie o para hokeji na Slovensku. „Všetko toto však robíme s dlhodobou perspektívou. Nech kvalifikácia alebo majstrovstvá sveta v roku 2019 dopadnú akokoľvek, ‚vlak‘ musí ísť ďalej.“

Sociálny rozmer teší Drába najviac

Športový progres slovenských para hokejistov v ostatných rokoch je neodškriepiteľný a generálny manažér reprezentácie by bol rád, keby rovnako napredovali aj naďalej. Ešte dôležitejšie je však v očiach Drába niečo iné. „Netreba si predstavovať náš tím tak, že sú v ňom športovci, ktorí ostali po nehode zdravotne znevýhodnení. Drvivá väčšina súčasných para hokejových reprezentantov v minulosti vôbec nešportovala a kým sa dali na para hokej, tak ich bežný život bol chudobný. Teraz sa však dostali do kolektívu, integrovali sa a hlavne majú pred sebou vidinu a cieľ, za ktorým tvrdo idú. Veľa chalanom sme kompletne zmenili život,“ vyhlasuje hrdo.

Slovenské para hokejové reprezentačné družstvoSlovenské para hokejové reprezentačné družstvo

Ako aj v „bežnom“ hokeji, tak aj v para hokeji Slováci bojujú s úzkou hráčskou základňou. Za každého nového hráča je Miroslav Dráb, ktorý má súčasne na starosti aj rozvoj para hokeja u nás, veľmi vďačný. „Ak k nám príde nový chalan, tak mu vieme poskytnúť začiatočný výstroj. Ak hráč býva v meste, kde je zimný štadión, vieme mu pomôcť pri zabezpečiť aj tréningy na ľade so športovými hokejovými triedami. Navyše každý mesiac absolvujeme trojdňové sústredenia, kam taktiež záujemca môže prísť,“ vymenúva možné zapojenia sa do para hokeja Dráb, ktorý je taktiež kontaktnou osobou pre každého záujemcu o tento šport na Slovensku.

Miernou nevýhodou je, že v súčasnosti sa na Slovensku žiadna para hokejová súťaž nehrá. V minulosti síce v kvalitnej Českej sledge hokejovej lige (ČSHL) pôsobil klub Bencont Dolný Kubín, no česká strana pred dvomi rokmi už ďalej nepovolila štart slovenského celku v ich súťaži. „České kluby si však našich hráčov prakticky okamžite rozobrali do svojich družstiev. Teší nás, že záujem o slovenských para hokejistov je, a ak sa niekto nový u nás objaví, rýchlo sa o tom české kluby dozvedia. Pokojne sa tak môže stať, že rýchlo dostane ponuku od českého klubu,“ upokojuje Dráb. Okrem toho jestvuje aj možnosť pôsobenia v programe para hokeja na Slovensku. „Snažíme sme sa, aby sme v sezóne pravidelne chodili na rôzne klubové turnaje. Vo výsledku tak za sezónu odohráme ako reprezentácia, hoci aj pod hlavičkou klubu, zhruba desať zápasov,“ dodáva na záver.

Nominácia hráčov na paralympijskú kvalifikáciu v Östersunde:

Brankári: Eduard Lepáček, Miroslav Pastucha.
Hráči: Peter Štít, Slavomír Ferenčík, Marek Gergely, Aleš Rauš – Martin Joppa, Marián Ligda, Erik Fojtík, Miroslav Stašák, Miloš Večerek, Miroslav Kardoš, Dávid Korman.

Realizačný tím:
Generálny manažér reprezentácie: Miroslav Dráb (kontakt, tel. č. 0905 436 488)
Hlavný tréner: Radoslav Bielečka
Asistent trénera: Miroslav Dráb
Fyzioterapeut: Martin Šóš, Zuzana Kršáková
Kustód: Albín Michalica
Mediálny pracovník: Roman Vegh

 

Rozpis zápasov para hokejovej reprezentácie na kvalifikačnom turnaji v Östersunde:

09. 10. 2017 (12.00 hod.): Česko - Slovensko
10. 10. 2017 (15.00 hod.): Nemecko - Slovensko
11. 10. 2017 (12.00 hod.): Švédsko - Slovensko
13. 10. 2017 (15.00 hod.): Japonsko - Slovensko

 


Fotogaléria