Pandémia opäť ruší hokejové šampionáty, bez MS zostali aj Slovenky do 18 rokov

BRATISLAVA (SZĽH) – Turnaj A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta hráčok do 18 rokov v Budapešti, kde mala od 10. do 16. januára 2021 bojovať o návrat do elitnej skupiny aj slovenská reprezentácia, sa neuskutoční. Rozhodla o tom Medzinárodná hokejová federácia vzhľadom na odporúčania svojej expertnej skupiny v súvislosti s pandémiou koronavírusu. V kategórii žien do 18 rokov sa neuskutoční ani jeden z plánovaných šampionátov rovnako ako v mužskej kategórii do 20 rokov okrem elitných MS juniorov v Kanade.

Slovenské dievčatá do 18 rokov mali čakať v maďarskej metropole súperky z Japonska, Francúzska, Talianska, Nórska a domáceho Maďarska. Už po minulotýždňovom online mítingu šampionátových aktérov s IIHF však bolo zrejmé, že januárové MS sa neuskutočnia. „Je to škoda, hoci takýto verdikt sme očakávali vzhľadom na závery spomínaného stretnutia. Máme v skupine Japonky, ktoré by pri súčasných nariadeniach či odporúčaniach nemohli vycestovať do Európy,“ povedala pre hockeyslovakia.sk Ľubomíra Kožanová, manažérka našich ženských hokejových reprezentácií.

Slovenské reprezentantky do 18 rokov sa v Maďarsku chceli pobiť o návrat do elitnej kategórie MS, z ktorej vypadli vlani v decembri na domácom šampionáte v Bratislave. Rozhodnutím IIHF o zrušení turnaja A-skupiny I divízie MS neprídu len o túto príležitosť, ale aj o medzinárodnú konfrontáciu. „Čo už... Zameriame sa na domáce výcvikové tábory, v rámci ktorých pravdepodobne zorganizujeme turnaj pre dievčatá do 18 rokov s prizvaním mladších hráčok. Uvidíme, či sa uskutoční Európsky olympijský festival mládeže (EYOF), ktorý sa má konať vo februári vo Fínsku. Isté však je, že nás čaká zmena programu. Na druhej strane si uvedomujeme, že z hľadiska bezpečnosti, zdravia a opatrení je zrušenie šampionátov jediné riešenie,“ doplnil Ľubomíra Kožanová.

Okrem všetkých MS v ženskej kategórii do 18 rokov zrušila IIHF aj všetky nižšie šampionáty v mužskej kategórii do 20 rokov vynímajúc elitnú skupinu, ktorú čaká tradičný turnaj od 26. decembra 2020 do 5. januára 2021 v kanadských mestách Edmonton a Red Deer. Aj so slovenským výberom pod vedením trénera Róberta Petrovického. „Potreba hostiť šampionáty v bubline je pre organizátorov MS v nižších divíziách len veľmi ťažko realizovateľná, viacerí z nich sú finančne zasiahnutí z dôvodu doterajších dopadov pandémie koronavírusu. A IIHF nemá zdroje potrebné na zabezpečenie bezpečného chodu všetkých šampionátov,“ povedal prezident IIHF Rene Fasel.

Šéf strešnej svetovej hokejovej federácie doplnil, že rozhodnutím o zrušení spomínaných podujatí bude možné predísť ešte väčším finančným stratám. „Financie, ktoré by usporiadatelia míňali na organizáciu týchto turnajov, pomôžu mnohým napríklad pri zabezpečovaní chodu domácich sezón,“ dodal Fasel.

Z oficiálneho komuniké IIHF tiež vyplýva, že šampionáty v mužských a ženských divíziách, ako aj podujatia v kategórii do 18 rokov, kam patrí tiež turnaj A-skupiny I. divízie MS „18“ v Spišskej Novej Vsi, zatiaľ ohrozené nie sú.