Ovečkin opäť pokoril 50-gólovú hranicu: "Ďakujem spoluhráčom"

NEW YORK - Hokejisti Dallasu so slovenským útočníkom Mariánom Studeničom podľahli v NHL domácemu Edmontonu 2:5. Napriek prehre si stále držia pozíciu s druhou voľnou kartou v Západnej konferencii. Vegas sa k nim priblížil na rozdiel dvoch bodov po výhre 4:3 po predĺžení nad Washingtonom s Martinom Fehérvárym. V drese Capitals zaznamenal Alexander Ovečkin tri body (2+1) a dosiahol jubilejný 50. gól v sezóne.

Ovečkin pokoril päťdesiatgólovú hranicu v základnej časti deviatykrát v kariére, čím vyrovnal ligový rekord. Rovnaký kúsok sa pred ním podaril iba legendám Wayneovi Gretzkému a Mikeovi Bossymu. "Som naozaj šťastný. Stále však hovorím, že bez mojich spoluhráčov by som tieto míľniky nikdy nedosiahol, takže ďakujem," reagoval ruský útočník, ktorý jubilejným zásahom poslal v 54. minúte duel do predĺženia. Domáci predtým otočili skóre na začiatku tretej tretiny dvoma gólmi v priebehu 49 sekúnd. O triumfe Vegas napokon rozhodol v tretej minúte predĺženia po skvostnom sóle obranca Shea Theodore. Fehérváry odohral za Capitals 20:07 min a rozdal až päť hitov.

Edmonton potiahol k triumfu nad Dallasom kapitán Connor McDavid, ktorý si pripísal gól a dve asistencie a vrátil sa na čelo ligovej produktivity. V 76 zápasoch získal 113 bodov (43+70) a vedie o dva body pred Jonathanom Huberdeauom z Floridy (30+81). Brankár Mike Smith predviedol 34 úspešných zákrokov a pripísal si siedmu výhru za sebou. Studenič odohral vo štvrtom útoku Dallasu 9:58 min, rozdal tri hity, zblokoval jednu strelu súpera a duel skončil s dvoma mínuskami. V zostave Stars opäť chýbal slovenský obranca Andrej Sekera. Edmonton odskočil od Los Angeles na štyri body v boji o druhú priečku v Pacifickej divízii. "Bol to z našej strany ďalší dobrý výkon. Myslím si, že momentálne nám nechýba sebavedomie a chceme v tom pokračovať," vyhlásil McDavid. Dallas nepridal dôležité body v snahe dostať sa do vyraďovačky, zaostáva o dva body za Nashvillom, ktorý drží prvú voľnú kartu na západe. "Pre nás sa play off už začalo. Každý zápas je pre nás mimoriadny a je škoda, že sme tento duel prehrali. Musíme byť pevnejší v defenzíve," zdôraznil český útočník Dallasu Radek Faksa.

Nováčik zo Seattlu si pripísal tretie víťazstvo za sebou, nad lídrom Západnej konferencie Coloradom vyhral 3:2. Kole Lind, Jordan Eberle a Yanni Gourde sa gólovo presadili už v prvej tretine, výkon tímu podčiarkol brankár Philipp Grubauer 25 úspešnými zákrokmi. "Mali sme skvelý štart a to je proti tímu ako je Colorado veľmi dôležité," uviedol pre zámorské médiá kouč domácich Dave Hakstol. Matty Beniers mal asistenciu a ako nováčik začal kariéru v NHL s bodovým zápisom v každom z prvých svojich štyroch duelov. "Lavíny" prehrali druhýkrát za sebou a v boji o Prezidentskú trofej pre najlepší tím po základnej časti sú bodovo bok po boku s Floridou, ktorá má zápas k dobru.

Alex DeBrincat zaznamenal svoj 40. gól v sezóne a rozhodol ním v predĺžení o triumfe Chicaga na ľade Arizony 4:3. Jeho tím predtým v závere tretej tretiny prišiel o dvojgólový náskok, v riadnom hracom čase sa netešil z triumfu od 23. marca. "Dali sme im šancu zdolať nás, ale bojovali sme až do konca a napokon sme to zvládli," povedal DeBrincat. Arizona prehrala už ôsmy duel za sebou.

 

NHL - sumáre:

Edmonton Oilers - Dallas Stars 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)

Góly: 4. E. Kane (McDavid, Russell), 7. Ryan (McLeod, Barrie), 33. Hyman (Draisaitl, Bouchard), 38. Puljujärvi (Bouchard, McDavid), 60. McDavid (Keith) - 12. Robertson (Hintz, Klingberg), 26. Hintz (Robertson, Pavelski). Brankári: Smith - Wedgewood, strely na bránku: 50:36, 16.833 divákov.


Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks 3:4 po predĺžení (0:2, 1:1, 2:0 - 0:1)

Góly: 33. Hayton (Schmaltz, Ladd), 50. Smith (Kessel, Galchenyuk), 54. Stralman (Kessel, Schmaltz) - 1. McCabe (Toews, Kubalík), 16. Kubalík (T. Johnson, Toews), 37. Vlasic (DeBrincat, P. Kane), 65. DeBrincat (P. Kane, S. Jones). Brankári: Vejmelka - Lankinen, strely na bránku: 35:40, 11.916 divákov.


Seattle Kraken - Colorado Avalanche 3:2 (3:1, 0:0, 0:1)

Góly: 2. Lind (Borgen, Rask), 6. Eberle (Beniers, Donato), 15. Gourde (McCann, Kuhlman) - 18. Makar (Kadri, Compher), 57. Lehkonen (Ničuškin, MacKinnon). Brankári: Grubauer - Francouz, strely na bránku: 29:27, 17.151 divákov.


Vegas Golden Knights - Washington Capitals 4:3 po predĺžení (1:1, 0:1, 2:1 - 1:0)

Góly: 14. Martinez (Whitecloud, Janmark), 43. Dadonov (Theodore), 43. Stephenson (Pacioretty, Pietrangelo), 63. Theodore (Dadonov, Karlsson) - 7. Kuznecov (Ovečkin, Jensen), 23. Ovečkin (Kuznecov, Johansson), 54. Ovečkin (Orlov, Bäckström). Brankári: Lehner (21. Thompson) - Samsonov, strely na bránku: 30:28, 18.240 divákov.


Slováci v akcii:

Martin Fehérváry (Washington) 20:07 0 0 0 0 0 0

Marián Studenič (Dallas) 9:58 0 0 0 -2 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankár: počet odchytaných minút, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť zásahov/