Otváranie malých multifunkčných ľadových plôch pokračuje, piata vyrástla v Hurbanove

HURBANOVO (SZĽH) – Na juhu krajiny pribudla piata malá multifunkčná ľadová plocha postavená v rámci rozvojového projektu Slovenského zväzu ľadového hokeja. Klzisko s rozmerom 40 x 20 metrov v piatok v Hurbanove slávnostne otvoril prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Ako prvú uviedli do prevádzky minulý rok v apríli halu v Hriňovej. V decembri nasledovali ľadové plochy v Lipanoch a Hanušovciach nad Topľou (nekrytá), na prelome februára a marca ich doplnili športoviská v Tvrdošíne a Hurbanove.

„Máme radosť, že sme spoločnými silami mohli postaviť a otvoriť piatu ľadovú plochu tohto typu na Slovensku v priebehu necelých dvanástich mesiacov. Ďakujem všetkým, ktorí sa na tom podieľali. Verím, že v Hurbanove budú vyrastať šikovní hokejisti alebo krasokorčuliarky. Zároveň ľadová plocha poslúži verejností a obohatí život občanov v meste,“ vyhlásil počas slávnostného otvorenia prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Výstavba jednotlivých malých multifunkčných ľadových plôch bola financovaná zo štátneho rozpočtu, zo zdrojov Slovenského zväzu ľadového hokeja aj z mestských peňazí alebo prostriedkov VÚC. Súčasťou dodávky k multifunkčným plochám od SZĽH je zdroj chladu umiestnený v samostatnom kontajneri, rolba, kontajner pre garážovanie rolby, osvetlenie multifunkčnej plochy, set hokejových bránok a set mantinelov na ohraničenie ihriska. Na výstavbe malej ľadovej plochy v Hurbanove sa finančným príspevkom podieľal aj Fond na podporu športu.

Ľadová plocha nie je pre Hurbanovo úplnou novinkou. V minulosti v meste fungovala, ale k jej obnove došlo po dlhých dvadsiatich rokoch. "Myšlienku obnoviť ľadovú plochu sme mali v hlavách dlho, ale reálnejšie kontúry nabrala až po výzve od SZĽH v roku 2019. Potom sme čakali, či nás do projektu vyberú. Následne prišli na rad verejné obstarávania a ďalšie administratívne záležitosti. Samotná výstavba haly však trvala rok. Zatiaľ klzisko slúži pre verejnosť, v budúcnosti chceme v spolupráci so SZĽH spustiť školský korčuliarsky program a vyškoliť ambasádorov," prezradil primátor Hurbanova Peter Závodský. 

"Malá multifunkčná plocha nebude slúžiť iba na ľadový hokej, ale v letných mesiacoch sa na nej budú dať vykonávať aj iné športy. Veľmi sa tešíme z toho, že sa nám ju podarilo umiestniť do oblasti, kde hokej doteraz nemal pokrytie. Vďaka spolupráci s primátormi a starostami sme uviedli do prevádzky už päť takýchto plôch a čoskoro k nim pribudne šiesta v Šoporni. V rámci SZĽH máme zámer, aby sme naďalej pokračovali vo výstavbe športovej infraštruktúry," doplnil manažér rozvojového oddelenia SZĽH Milan Ladiver.