Oslávenec Mráz sľubuje rovnako kvalitný Zvolen. Čo bude s trénermi?

ZVOLEN (SZĽH) - Symbolicky v deň svojich 67. narodenín dostal ten najkrajší darček. Prezident klubu HKM Zvolen Dušan Mráz mal vo štvrtok večer dvojnásobnú radosť. Sen o treťom majstrovskom titule sa stal skutočnosťou.

Funkcionári spod Pustého hradu sa netaja každoročne vysokými ambíciami. Na postup do finále však čakali dlhých osem rokov. Aj vtedy aj teraz zvládli záverečnú sériu pomerom 4:1. „Som šťastný. Takýto pekný športový darček som nikdy v živote nedostal a už asi ani nedostanem. To, že sa finále ešte hrá začiatkom mája, to sa doteraz nikdy nestalo, takže nebola ani taká teoretická možnosť. Splnil sa mi sen,“ spokojne priznal skúsený funkcionár.

Hoci výsledok série vyznieva jednoznačne, pri pohľade na priebeh jednotlivých zápasov môžeme hovoriť o mimoriadnej vyrovnanosti oboch tímov. Mráz priznáva, že po spečatení zisku Pohára Vladimíra Dzurillu mu padol kameň zo srdca. Hlavne v tretej tretine štvrtkového zápasu to vyzeralo, že Zvolenčania toho majú dosť. „Poprad má výborné mužstvo. Za stavu 3:0 som víťazstvo 4:0 pri ich kvalite považoval za nemožné. To sa aj potvrdilo. Musím povedať, že aj teraz som mal veľký strach. Ak by sme nevyhrali piaty zápas, máme zraneného ďalšieho hráča Nuutinena, spolu štyroch kľúčových útočníkov z prvých troch pätiek. Bolo by to veľmi ťažké a aj preto som veľmi šťastný. Som rád, že sme to mohli osláviť doma pred akou-takou kulisou.“

Porovnanie posledných dvoch sezón „rytierov“ je ako noc a deň. Aj v tej predchádzajúcej, predčasne ukončenej pandémiou, mali síce aj dobré záblesky, ale v kabíne to podľa viacerých vyjadrení príliš neklapalo. Stávka na odchovancov doplnených slovenskou i zahraničnou kvalitou sa z tohto pohľadu ukázala ako možno najdôležitejší prvok úspešného ročníka. „Je skvelé, že tu bolo toľko Zvolenčanov. Veľmi sa tešíme z toho, že zapracovávame do zostavy odchovancov. V tejto práci budeme pokračovať aj naďalej,“ hlási Mráz.

Asi tak ako povedal pán prezident. Budeme sa vídať vo Zvolene. ANDREJ KMEČ

Po úspešnej sezóne je v našich končinách priam nemožné udržať pokope majstrovský káder. Už teraz vieme, že sa to nepodarí ani Zvolenu. Kelemen odchádza do Mladej Boleslavi, záujem z Česka avizuje aj Bondra. Mráz však hovorí, že urobia všetko pre to, aby jeho klub ukázal svoju silu aj v najbližšej dobe. „Chceme mať kvalitné mužstvo aj na budúcu sezónu a už to aj pripravujeme. Niektorých hráčov máme dohodnutých, nechcem však hovoriť ktorých. Verím, že v budúcom ročníku budeme mať rovnako kvalitný káder ako teraz,“ naznačuje Mráz.

Leví podiel na úspechu má aj realizačný tím, ktorý velil hokejistom na ľade. Pred sezónou aj v tomto smere vsadili na kvalitu a skúsenosti. Trojica Oremus – Kmeč – Podkonický priniesla do kabíny pokoj a pohodu. „S Petrom Oremusom sa poznám veľmi dlho. Uznával som ho ako jedného z najlepších slovenských trénerov. Už asi tri roky som ho prehováral. Keď sme sa dohodli, že príde do Zvolena, vedel som, že to je garancia úspechu,“ vraví šéf Zvolena, ktorý verí, že jeho trénerský triumvirát zostane pokope. „S Peťom Oremusom máme zmluvu na dva roky a víťazná zostava sa nemení. Chceli by sme, aby pri tíme zostali všetci traja. Verím, že Andrej Kmeč sa nepoberie nikde inde,“ dodal Mráz a jeho stanovisko potvrdil pre nás aj samotný Kmeč: „Asi tak, ako to povedal pán prezident. Budeme sa vídavať vo Zvolene.“