„Osemnástku“ čaká predposledný prípravný zápas, v Heinole vyzvú domáce Fínsko

VIERUMÄKI (SZĽH) – Reprezentačné družstvo do osemnásť rokov čaká dnes od 16.00 hod. stredoeurópskeho času predposledný prípravný zápas pred svetovým šampionátom vo švédskych mestách Örndskölsvik a Umea. Vo fínskej Heinole dnes vyzvú domácu reprezentáciu krajiny tisícich jazier.

Zverenci Viliama Čacha nastúpia na prvý prípravný zápas len niečo vyše štyridsaťosem hodín od príletu do Fínska. Za tento čas absolvovali v olympijskom tréningovom stredisku vo Vierumäki dve tréningové jednotky a ranné zhruba polhodinové rozkorčuľovanie pred zápasom.

„Čas veľmi rýchlo letí a je ho naozaj málo. Snažíme sa dolaďovať veci ako presilové hry, oslabenia a herný systém. Priestor na nejaké veľké trénovanie, či naberanie kondície už nie je, a tak sa snažíme doladiť veci do detailov,“ povedal po rannom rozkorčuľovaní pred zápasom s Fínskom asistent trénera Richard Kapuš.

Súperom slovenských reprezentantov bude domáce Fínsko, ktoré už za sebou má jeden prípravný zápas. Včera v repríze lanského finále z majstrovstiev sveta porazilo v Heinole, dejisku aj dnešného merania síl so Slovenskom, Spojené štáty po góle Mikka Petmana z tretej minúty futbalovým výsledkom 1:0.

Richard KapušAsistent trénera reprezentácie do 18 rokov Richard Kapuš (foto jh/SZĽH)

„Bez ohľadu na včerajší výsledok všetci vieme, že Fíni sú mimoriadne kvalitný súper,“ vysvetľuje Kapuš. „Na túto previerku sa tešíme a veríme, že nám tento zápas ukáže reálnu silu nášho družstva.“

Slováci pre zmenu už majú za sebou tri prípravné zápasy, no v nich sa doposiaľ ani raz netešili z výhry. Po prekvapujúcej prehre s Rakúskom v Žiline prehrali v pondelok a v utorok v Kravařoch dvakrát s reprezentáciou Česka, čo rozhodne nepridáva na psychike. 

„Určite to nejako vplýva na družstvo, no našou úlohou je ho dať dokopy,“ hovorí 46-ročný tréner. „Napokon aj vlani sa nám pred majstrovstvami sveta v prípravných zápasoch nie príliš darilo, no majstrovstvá dopadli dobre. Samozrejme, na to sa však nemôžeme spoliehať, že to dopadne rovnako. Určite sa však snažíme mužstvo naladiť optimisticky a pozitívne.“

Slováci vo Vierumäki disponujú 25-členným kádrom, z ktorého až dvadsaťdva hráčov je do poľa. Na zápasovú súpisku však môžu zapísať iba dvadsať mien, preto dnes niektorí hráči dostanú oddych. „Nenastúpi Samuel Kňažko a Michal Beňo. Hrať budeme teda na sedem obrancov a trinásť útočníkov.“

Samuel HlavajV prípravnom zápase proti Fínsku dostane v bránke priestor Samuel Hlavaj (foto jh/SZĽH)

Pokiaľ ide o brankársku otázku, tak v nej proti úradujúcim majstrom sveta dostane priestor Samuel Hlavaj, brankár so skúsenosťami aj zo šampionátu do dvadsať rokov. „Prípravné zápasy proti Česku sme rozdelili tak, že jeden odchytal Paťo Kozel a druhý Samo Hlavaj. Keďže v tých zápasoch mal menej práce Samo Hlavaj a chceme, aby si čo najrýchlejšie zvykol na širšie európske klzisko, tak sme sa rozhodli do dnešného zápasu nasadiť práve jeho,“ vysvetľuje tréner brankárov Rastislav Staňa

„Počítame s tým, že v zápase bude mať veľa práce, a tak je to ideálna príležitosť pre neho pripraviť sa týmto zrejme posledným prípravným zápasom pre neho na svetový šampionát,“ dodal 39-ročný tréner.