„Osemnástku“ čaká existenčný zápas. Hráči sú si vedomí vážnosti situácie

UMEA (SZĽH) – Ďalšia šanca už nepríde. Reprezentáciu do osemnásť rokov čaká dnes od 19.30 hod. na ľade A3 Areny vo švédskom meste Umea existenčný zápas. Po včerajšej prehre so Švajčiarskom musia rovnakého súpera v nasledujúcich dvoch zápasoch bezpodmienečne zdolať. V opačnom prípade sa v tom momente „osemnástka“ lúči s elitnou divíziou svetového šampionátu tejto vekovej kategórie.

Tlak zvládajú dobre

Deň pred mimoriadne dôležitým druhým zápasom série hranej na dva víťazné zápasy začala slovenská reprezentácia do osemnásť rokov dopoludňajším voľnom. Na tréning družstvo vedené hlavným trénerom Viliamom Čachom vykorčuľovalo až poobede o šestnástej hodine, pričom na ľade strávilo zhruba jednu hodinu.

„Myslím si, že to zvládame celkom dobre,“ povedal o nezávideniahodnej situácii, v ktorej sa „osemnástka“ momentálne nachádza, obranca Michal Beňo. „Zatiaľ si nič nepripúšťame, čo je na jednej strane dobré. Súčasne sme si však veľmi dobre vedomí, že už nemôžeme prehrať. Máme nôž na krku, ale myslím si, že to zvládneme,“ pokračoval Beňo.

17-ročný obranca v doterajšom priebehu turnaja odohral zatiaľ iba jeden zápas. Na súpisku bol doplnený až dodatočne, dve hodiny pred úvodným stretnutím baráže. So zaplnením posledného voľného miesta v súpiske sa náročky čakalo tak dlho. Na svedomí to mal aj Beňove zdravotné komplikácie, vychádzajúce ešte z dvoch prípravných zápasov proti Česku v Kravařoch. Odvtedy odohral len prípravné stretnutie proti Švajčiarsku vo Vierumäki, 14. apríla, a tak je prirodzené, že určitý zápasový deficit cítil aj v prvom stretnutí baráže.

„Áno, cítil som ho,“ priznáva Beňo. „Nebolo ľahké sa do toho dostať, aj napokon som bol pri prvom inkasovanom góle, ktorý pripisujem mojej nerozohranosti. Od druhej tretiny som sa už síce chytil, ale nebolo to to, čo bývalo.“

Michal BeňoMichal Beňo (foto jh/SZĽH)

Nadviazať na tretiu tretinu

Avšak v prvom zápase to nebolo ani od tímu to, čo bývalo. „Bol tam psychický tlak a dôležitosť zápasu nám zväzovala ruky. Na to sa už nemôžeme pozerať a v druhom zápase už musíme jednoznačne zvíťaziť,“ hovorí obranca Matúš Lukáš Lavička.

Imperatívom pre ďalší zápas je tak zlepšený výkon, hoci „osemnástka“ mala aj v prvom meraní síl so Švajčiarskom svetlé momenty. Práve na tie mieni dnes od 19.30 hod. nadviazať.

„Myslím si, že tretia tretina bola z našej strany jednoznačne najlepšia zo všetkých piatich zápasov na majstrovstvách. Ako som už povedal, musíme sa aj naďalej tlačiť do brány a zvýšiť početnosť streľby na švajčiarsku bránku,“ pokračoval Lavička, obranca so skúsenosťami zo ST. NICOLAUS 1. hokejovej ligy, v ktorej nastupoval v drese rodného Martina.

Najradšej by hrali skôr

Zvykne sa hovoriť, že boj o záchranu je už viac o psychickej odolnosti než o hokejových kvalitách. Do určitej miery sa o tom slovenskí reprezentanti presvedčili aj v prvom zápase série o udržanie sa, kde aj navzdory streleckej prevahe a až 46 striel na švajčiarsku bránku sa gólovo presadil len raz. „Prehrali sme všetky zápasy, no už sme to zahodili za hlavu a do ďalšieho zápasu ideme s tým, že musíme vyhrať,“ uvedomuje si Lavička

Matúš Lukáš LavičkaMatúš Lukáš Lavička (foto jh/SZĽH)

Medzi prvým a druhým zápasom baráže je až neobvykle dlhá pauza. Kým na prvý zápas nastúpili hráči vo štvrtok od 11.30 hod., druhý sa začína v sobotu o pol ôsmej večer. Päťdesiatpäťhodinový rozdiel je na jednej strane dobrý pre vyčistenie hláv, na druhej strane sám Michal Beňo priznáva, že by aj chcel už hrať zápas.

„Samozrejme, sme rozpálení a chceli by sme ísť hneď hrať a vyhrať,“ priznáva Beňo. „Na druhej strane je dobré, že sme si vyčistili hlavy. Povedali sme si, že máme ešte dva zápasy, v ktorých vyhráme,“ dodáva.

Menej vylúčených

Švajčiarsko je zrejme najčastejším súperom slovenských hokejových reprezentácií v akejkoľvek vekovej kategórie. Len „osemnástka“ sa v tejto sezóne s krajinou Helvétskeho kríža stretla dohromady päťkrát, pričom z tohto množstva zápasov prehrala len jeden jediný, práve ten najdôležitejší vo štvrtok.

Pritom Švajčiari sa neprezentovali iným hokej než obvykle. „Švajčiarsko ukázalo to, čo vždy,“ hovorí Beňo. „Sú dobrí korčuliari a na ľade sú mimoriadne ‚otravní‘. Za každého stavu dobiedzajú, nevzdávajú sa. V tomto aspekte sa im musíme vyrovnať, pretože si myslím, že po hokejovej stránke sme na tom lepšie,“ dodáva.

Mimoriadne dôležité v druhom zápase bude zlepšiť disciplínu. V prvom meraní síl totiž mali Slováci až deviatich vylúčených, čo je takmer jedna celá tretina času. „Musíme byť disciplinovaní a mať čo najmenej vylúčení. Naopak dúfame, že nejakú presilovku budeme hrať a dokážeme v nej dať Švajčiarom gól,“ dodal na záver Lavička.