Osemnástka zdolala Japoncov a má istotu celkového triumfu na Turnaji Vlada Dzurillu

POPRAD (SZĽH) – Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov zvíťazili aj v druhom vystúpení na domácom Turnaji Vlada Dzurillu. V piatkovom zápase proti Japoncom potvrdili pozíciu favorita a triumfovali 3:0. Zverenci Tibora Tartaľa si vďaka zisku šiestich bodov v dvoch dueloch predčasne zabezpečili celkové prvenstvo na podujatí. V sobotu môžu svoju dominanciu potvrdiť v súboji s Nemcami. 

Slovenskí mladíci mali pomalší rozbeh. V úvodných minútach často chybovali a súperovi ponúkli možnosť trestného strieľania. Kazumo Sasaki však stroskotal na pozornom Damianovi Slávikovi. Na opačnej strane klziska bol úspešnejší František Dej, ktorý v 12. minúte využil presnú prihrávku Juraja Pekarčíka a gólovo zakončil rýchly brejk. 

Dej sa presadil aj na začiatku druhej tretiny. Opäť zužitkoval prihrávku Pekarčíka a presnou strelou rozvlnil sieť. Japonci si potom vytvorili viacero možností na korekciu nepriaznivého stavu, ale nedokázali prekonať dobre chytajúceho Slávika, ktorý v 34. minúte zneškodnil aj druhé trestné strieľanie v zápase. V tomto prípade neuspel Širju Koiwa. 

V záverečnej tretine slovenskí reprezentanti dlho čakali na tretí poisťovací gól. Často zbytočne šperkovali ofenzívne akcie a nevyužili viacero šancí. Zásah na 3:0 prišiel až v 57. minúte. Po pravej strane prenikol Dej, prihral lepšie postavenému Danielovi Alexandrovi Jenčkovi a ten pohotovou strelou skóroval. Japonci následne odvolali brankára, viac ako tri minúty hrali powerplay, ale skóre sa už nezmenilo. 

Hlas po zápase

Tibor Tartaľ, tréner SR 18: "Nemali sme potrebnú kontrolu nad zápasom. Chceli sme od začiatku udať smer, ktorým sa duel bude vyvíjať, aby sme sa ofenzívne netrápili, ale to sa napokon nestalo. Urobili sme viaceré nesprávne rozhodnutia s pukom, čo vyústilo do šancí Japoncov. Vedeli sme, aká je japonská mentalita. Pripravovali sme sa na to a zároveň pre nás bolo výstrahou víťazstvo súpera nad Nemcami. Vedeli sme, že proti nám nebude stáť jednoduchý protivník, ale mali sme podať určite dominantnejší výkon. Duel s Nemeckom je pre nás dôležitý, pretože tento súper nás preverí aj v základnej skupine na MS. Chceme hrať rýchlo a zvíťaziť."

Turnaj Vlada Dzurillu - Poprad

Slovensko – Japonsko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Góly:
12. Dej (Pekarčík), 22. Dej (Pekarčík), 57. Jenčko (Dej, Ridzoň).
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 39:35, rozhodovali: M. Korba, Novák – Jedlička, Knižka, 221 divákov.

Slovensko: Slávik – Královič, Pišoja, S. Barcík, Ďurina, Sakmár, A. Čajkovič, Sluka – Ridzoň, R. Kukumberg ml., Masnica – Sobotka, Dej, Pekarčík – Hodas, Párička, Jenčko – Stahoň, S. Gron ml., T. Varga. Tréner T. Tartaľ.


Fotogaléria