„Osemnástka“ začne proti Fínsku, kľúčová bude disciplína

ČEĽABINSK (SZĽH) – Do začiatku majstrovstiev sveta hráčov do osemnásť rokov ostávajú už len posledné hodiny. Jubilejný dvadsiaty šampionát tejto vekovej kategórie v histórii otvorí stretnutie slovenských hokejových reprezentantov proti Fínsku. Rovnaká dvojica súperov sa pritom stretla v úvodný deň šampionátu aj vlani. Vtedy sa z tesného víťazstva 5:4 tešili hráči krajiny tisícich jazier.

Slováci v stredu, deň pred zápasom, absolvovali oficiálne tímové fotenie i poldruha hodiny trvajúcu tréningovú jednotku. Dvadsaťštyri hodín pred prvým vystúpením už bolo v tíme cítiť, že vrchol sezóny sa blíži. „Napätie je u každého hráča, pretože z nášho kádra nikto ešte nehral na majstrovstvách sveta, takže určitý stres tam bude,“ uviedol obranca Marcel Dlugoš, ktorého doplnil kapitán tímu Róbert Džugan. „Napätie je určite. Na jednej strane je to fajn, ale zas netreba ísť do zápasu so strachom, ale sebavedome v postavení rovnocenného súpera.“

Slováci nevstupujú do úvodného zápasu šampionátu v pozícii favorita. Napokon, aj historická bilancia oboch súperov z tohto podujatia predurčuje za favorita výber Fínska, ktorý z doposiaľ trinástich meraní síl sa tešil z víťazstva dohromady deväťkrát. Takáto pozícia však Slovákom aj vyhovuje, keďže pod tlakom bude ich súper. „Môže to byť výhoda. Proti Fínom sme už v tejto sezóne hrali na dvoch akciách v sezóne. Hoci ich družstvo nebude identické ako na tých akciách, tak kvalita na ich strane určite bude vysoká,“ prezradil Džugan.

Róbert DžuganRóbert Džugan

Pokiaľ ide o konfrontáciu ročníkov 2000 týchto dvoch krajín, tak sa medzi sebou od reprezentácie do šestnásť rokov stretli dohromady trikrát, z toho dvakrát len v tejto sezóne. Hráči ročníka 2000 zatiaľ na svoje prvé víťazstvo proti severanom čakajú, avšak na decembrovom turnaji piatich krajín vo švajčiarskom Zuchwile vo vzájomnom zápase ukázali potenciál.

Je pritom paradoxné, že sa zápas skončil vysokou prehrou 4:11. Päťdesiat minút zápasu však Slováci so súperom držali krok, zápas si pokazili až v poslednej desaťminútovke hry, v ktorej dostali hneď poltucet gólov. „Bol to z našej strany veľmi dobrý zápas, padlo v ňom veľa gólov. Zápas sme si však prehrali sami. Dali sme gól, ktorý nám však neuznali pre faul, šli sme do oslabenia, krátko nato do trojice a práve vtedy nám Fíni dávali góly,“ zaspomínal si na zápas Džugan, aktér spomínaného stretnutia.

Práve z zuchwilskej skúsenosti vyplýva aj skutočnosť, na ktorú si musia dávať Slováci v zápase azda najväčší pozor. Ňou je disciplína. V decembri totiž až šesť z jedenástich gólov inkasovali v hre v početnej nevýhode a ani desať dvojminútových trestov, ktoré Slováci vtedy dostali, nie je rozhodne dobrá vizitka. „Je to veľmi korčuliarsky súper. Pripraviť sa musíme hlavne na ich presilovky, ktoré majú naozaj výborné, čo sme videli na vlastnej koži na turnaji v decembri v Zuchwile. Logicky si tak musíme dávať pozor aj na fauly. Fíni veľmi dobre korčuľujú, takže sa musíme prispôsobiť ich pohybu,“ uzavrel Dlugoš.