„Osemnástka“ v príprave pred Hlinka Gretzky Cupom podľahla tímu USA

SYLVAN LAKE (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov má za sebou posledný prípravný zápas pred Hlinka Gretzky Cupom. Zverenci Viliama Čacha v ňom vyzvali družstvo Spojených štátov amerických, s ktorými nakoniec v Sylvan Lake prehrali po výsledku 4:10.

Zápas sa začal zostra a už po pár sekundách hry mal veľkú šancu Mastrosimone, no gól padol až po ďalšej šanci v tretej minúte po strele Grolla z ostrého uhla. Krátko nato mohol zrovnať skóre z dorážky Sojka, no Wolf v bránke USA si dal pozor. Ďalšia sľubná šanca po ustráchanom úvode zo strany Slovákov prišla, paradoxne, pri Jellúšovom vylúčení v 12. minúte, no Turanský v prečíslení neuspel. Miesto 1:1, tak o chvíľu bolo 0:2. Pri tom istom vylúčení totiž Kozla prekonal Silianoff. Na rozdiel troch gólov mohol v 18. minúte upraviť v dobrej pozícii Toporowski, ale tentoraz platilo nedáš – dostaneš na opačnej strane. O malú chvíľu neskôr totiž Jendek a krátko nato mohol dokonca aj vyrovnať zoči-voči Wolfovi Chromiak, no do kabín sa nakoniec šlo za stavu 1:2.

Úvod druhej tretiny patril Američanom. V 24. minúte najprv využil presilovku Koster a o tri minúty neskôr na neho nadviazal aj Paquette. Do hry sa Slováci vrátili v 29. minúte zásluhou presilovkového gólu Chromiaka, no radosť zo zníženia dlho netrvala. Najprv síce ešte Kozel zázračne hokejkou vytiahol strelu Mastrosimonea, no vzápätí už na 2:5 upravil Farinacii a poltucet v slovenskej bránke zavŕšil o ďalšiu minútu neskôr z dorážky Kaliyev.  K siedmemu gólu v slovenskej sieti pomohla Američanov aj dávka šťastia, keď si Grollovu strelu zrazil lapačkou v 36. minúte do vlastnej bránky Kozel. Posledné slovo v tretine nakoniec mali Slováci, na 3:7 svojím druhým gólom v zápase znížil Chromiak.

Úvod do tretej tretiny mali Slováci solídny a odmenou im bol gól z hokejky Ilenčíka. Záverečná desaťminútovka však už patrila Američanom, ktorí do konca stretnutia pridali ešte tri góly. Najprv na konci presilovky v 53. minúte strelou po ľade prekonal Boráka, ktorý do zápasu naskočil od tretej tretiny,\ Robertson, o štyri minúty neskôr po nevyužitej tutovke Kaliyeva zvýšil Feenstra a gólový účet stretnutia uzavrel 41 sekúnd pred koncom gólom v presilovke Robertson.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Chlapci sa týmto prípravným zápasom zoznámili s tým, ako bude vyzerať turnaj. Vôbec sme nehrali to, čo sme si povedali, na začiatku sme boli veľmi zakríknutí a bojazliví. Aj keď prvá tretina skončila iba 1:2, najmä prvých sedem-osem minút bolo od nás veľmi slabých a len ťažko by sme hľadali hráča v našom tíme, ktorý chcel ísť na ľad. Toto budeme musieť do turnaja odstrániť, musíme byť viac sebavedomí. Hlavne v situáciách okolo našej brány a v našom obrannom pásme musíme byť ďaleko aktívnejší, keďže dnes sme tam dávali nášmu súperovi veľmi veľa priestoru, z čoho následne rezultovali aj góly.“

Slovensko „18“ – Spojené štáty „18“ 4:10 (1:2, 2:5, 1:3)
Góly: 19. D. Jendek (J. Eliaš, Mudrák), 28. M. Chromaik (Michal Mrázik), 36. M. Chromiak (Michal Mrázik), 49. Matej Ilenčík (Čajkovič, Valigura) – 3. Groll (Jutting), 13. Silianoff (Farinacci, Kaliyev), 24. Koster (Farinacci), 27. Paquette (Groll, Reid), 32. Farinacci (Silianoff), 33. Kaliyev (Miller, Robertson), 36. Groll, 53. Robertson (Nodler, Manicelli), 57. Feenstra (Robertson), 59. Robertson (Jutting, Nodler).
Vylúčenia na 2 min.: 5:1, navyše Golian (Slovensko) 10 min. osobný trest, presilovky 1:4, oslabenia 0:0. Strely na bránu: 28:61 (16:16, 6:22, 7:33). 

Slovensko: Kozel (41. Borák) – Golian, O. Turan, Matej Ilenčík, Kňažko, Beňo, Hatina, Gajdoš, Mudrák – Michal Mrázik, Sojka, M. Chromiak – A. Valigura, Jellúš, Čajkovič – Turanský, J. Haščák, M. Volko – D. Jendek, J. Eliaš, Kormúth.
Spojené štáty: Wolf (32. Mullahy) – Davies, Koster, Miller, Reid, Feenstra, LaCombe, Webber – Colangelo, Farinacci, Groll, Kaliyev, Huglen, Jutting, Paquette, Mancinelli, Mastrosimone, Nodler, Robertson, Silianoff, Toporowski.