„Osemnástka“ v generálke úspešná, Švajčiarov zdolala 6:4

VIERUMÄKI (SZĽH) – Reprezentačné družstvo do osemnásť má za sebou úspešnú generálku pred svetovým šampionátom tejto vekovej kategórie, ktorý štartuje už najbližší štvrtok. Zverenci Viliama Čacha vo fínskom Vierumäki zdolali Švajčiarsko 6:4 a vo štvrtom vzájomnom meraní síl v tejto sezóne si udržali proti krajine Helvétskeho kríža stopercentnú bilanciu.

Vstup do zápasu mali Slováci výborný. V úvode šiestej minúty Kňažko z priestoru medzi kruhov vystrelil a Henauer bol bezmocný. Odpoveď Švajčiarov mohla byť bleskurýchlá. Po následnom vhadzovani mohol za Kozelov chrbát doraziť Knakovu strelu Marchand, ale k puku sa napokon nedostal. Minútu pred koncom tretiny mali Švajčiari azda ešte lepšiu šancu. Po Gajdošovej strate sa puku zmocnil Dähler, ktorý ho okamžite pred bránku posúval Fussovi, no Kozel odolal.

Vyrovnania sa tak Švajčiari dočkali „až“ v 25. minúte, keď päť sekúnd pred uplynutím Hlaváčovho trestu zrovnal skóre Delemont. Švajčiari po strelenom góle prebrali iniciatívu a vypracovali si rad dobrých gólových šancí. Salzgeber a ani Valenza dobrých pozícií neuspel, gólu sa tak dočkali Švajčiari až v 30. minúte, keď pri presilovke prešla za Kozela dvakrát Rubanikova strela od modrej čiary. Dlho sa však z vedenia Švajčiari netešili. Polminútu nato totiž Škvarek individuálnou akciou prekonal Vuicharda, ktorý zaujal miesto vo švajčiarskej bránke len pár chvíľ predtým. Švajčiarsky gólman vstup do zápasu nemal najlepší. V 35. minúte totiž inkasoval znovu – Škvarek sa zmocnil puku v útočnom pásme, posunul ho Jellúšovi a ten poľahky do odkrytej bránky zvrátil stav skóre.

Na druhú polovicu druhej tretiny nadviazali Slováci svojím výkonom aj v úvode  poslednej dvadsaťminútovky. V 46. minúte Čajkovič s Turanským ukážkovo zakončili prečíslenie dvoch proti jednému a „osemnástka“ vyhrávala už 4:2. O ďalšie tri minúty Mudrák ostal na presilovke osamotený v medzikruží a z ideálnej palebnej pozície sa nemýlil – 5:2. Slováci si však úplne zbytočne sami skomplikovali veľmi dobre rozohratý zápas. Najprv v 57. minúte po individuálnom sóle znížil kapitán Švajčiarov Knak a 35 sekúnd pred koncom dorážkou vlastnej strely Stoffel znížil počas powerplay na rozdiel jediného gólu. Posledné slovo však nakoniec mal Škvarek, ktorý svojím druhým gólom v zápase, len sedem sekúnd po kontaktom góle, pridal definitívnu gólovú poistku.

Gólová radosť slovenskej „osemnástky“ po presnom zásahu Simona Jellúša (vpravo)Gólová radosť slovenskej „osemnástky“ po presnom zásahu Simona Jellúša (vpravo), foto jh

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Zápas mal dve podoby. Vo chvíľach, keď sme držali puk, vytvárali sme si tlak, tak sme hrali veľmi dobre. Na druhej strane boli aj chvíle, keď sme sme kopili chybu za chybou a nehrali sme vôbec dobre. Tento zápas priniesol určité pozitíva, ale súčasne aj veci, ktoré by sme na majstrovstvách veľmi neradi videl. Každé víťazstvo však poteší, a to sa týka aj dnešného víťazstva so Švajčiarmi. Snáď si tím dnešným víťazstvom vylepšil náladu a hráči si ju prenesú aj na šampionát do Švédska.“

Švajčiarsko „18“ – Slovensko „18“ 4:6 (0:1, 2:2, 2:3)
Góly: 25. Delemont (Ugazzi, Salzgeber), 30. Marchand (Knak, Rubanik), 57. Knak (Baragano, Marchand), 60. Stoffel (Knak) – 6. S. Kňažko (D. Sojka), 31. Škvarek, 35. Jellúš (Škvarek), 46. A. Turanský (M. Čajkovič, D. Sojka), 50. Mudrák (Golian, Jellúš), 60. Škvarek (Mudrák).
Vylúčenia na 2 min.: 2:4, navyše Hlaváč (Slovensko) 10 min. za vrazenie na mantinel, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 47:28 (5:8, 10:20, 13:19). Najlepší hráči zápasu: Simon Knak – Lukáš Škvarek. Rozhodcovia: Ruuska, Vihirälä – Hautamäki, Hurskainen (všetci Fín.). 15 divákov.

Švajčiarsko: Henauer (30. Vuichard) – Villa, Rubanik, Baragano, Delemont, Ugazzi, Pezzullo, Chanton, Guggenheim – Knak, Valenza, Marchand – Fuss, Burkhalter, Dähler – Canova, Salzgeber, Stoffel – Jobin, Schläpfer, Zurcher. 
Slovensko: Kozel – Mudrák, Golian, Matej Ilenčík, S. Kňažko, F. Gajdoš, Michal Beňo, M. Hlaváč, Lavička – Michal Mrázik, Jellúš, Škvarek – A. Turanský, D. Sojka, Čajkovič – M. Chromiak, J. Haščák, J. Lašák ml. – Samuel Krajč, J. Eliaš, A. Valigura.