„Osemnástka“ už zarezáva vo Fínsku, transport prebehol bez akýchkoľvek komplikácií

VIERUMÄKI (SZĽH) – Reprezentačné družstvo osemnásťročných, ktoré sa pripravuje  na svetový šampionát tejto vekovej kategórie vo Švédsku, už má za sebou presun na sever Európy. Počas štvrtkového dňa absolvovali reprezentanti náročný program, v rámci ktorého museli zvládnuť presun na viedenské letisko, let do Helsínk, ako aj prvú zhruba 60-minútovú tréningovú jednotku na ľade vo fínskom Vierumäki.

Leteli bez výstroja

Záverečná časť záverečnej prípravy pred majstrovstvami sveta sa však začala ešte v stredu večerným zrazom, na ktorom sa hlásilo všetkých dvadsaťpäť nominovaných hráčov. „Zraz sme mali o devätnástej hodine večer. Chlapci si trochu oddýchli, vyspali sa a ráno o 7.30 hod. sme nasadli do autobusu. Cesta na letisko prebehla veľmi dobre, hladko to prebehlo aj na letisku, kde už sme mali pripravené boarding passy, vďaka čomu sme predišli určitým obštrukciám,“ priblížil cestu manažér slovenskej reprezentácie do 18 rokov Imrich Antal.

Ako sám povedal 54-ročný manažér počas lanského svetového šampionátu tejto vekovej kategórie v Rusku, pre manažéra je práve let jednou z najstresujúcejších udalostí počas celej akcie. Tento rok bol však od časti bremena oslobodený, keďže výstroj drvivej väčšiny hráčov – až na dve výnimky – neputovala do Škandinávie letecky.

„Tento rok sme to oproti vlaňajšku trochu zmenili,“ hovorí Antal. „Výstroj sme poslali dodávkou, a tak chlapci, keď doleteli a prišli na zimák, tak uź mali výstroj pripravený na svojich miestach a mohli sa tak naplno venovať príprave na tréning.“

Imrich AntalImrich Antal, manažér reprezentácie do 18 rokov – Foto jh/SZĽH

Na kemp do Fínska

Šampionát do osemnásť rokov sa síce hrá vo švédskych mestách Örndskölsvik a Umea, reprezentácia do osemnásť rokov však na tieto dni zamierila do fínskej obce Vierumäki vzdialenej zhruba 130 kilometrov na sever od hlavného mesta krajiny tisícich jazier – Helsínk. Práve tam totiž absolvuje poslednú časť záverečnej prípravy pred samotnými majstrovstvami, ktoré sa začínajú presne o týždeň, 18. apríla.

„Fínska hokejová federácia nám umožnila stráviť štyri dni v tomto výbornom tréningovom stredisku vo Vierumäki, kde sa môžeme plne sústrediť na prípravu na majstrovstvá sveta,“ prezrádza Antal. „Odohráme tu dva kvalitné prípravné zápasy proti domácim Fínom a hneď deň nato proti Švajčiarom. 15. apríla sa už presúvame už do dejiska majstrovstiev sveta.“

Slováci v obci so zhruba jednou tisíckou obyvateľov našli výborné podmienky na tréning. Miestne športové centrum, ktoré slúži aj ako oficiálne tréningové stredisko Fínskeho olympijského výboru, totiž poskytuje v rádiuse pár stovák metrov špičkové ubytovanie, dve ľadové plochy a niekoľko ďalších športovísk, ktoré sú slovenskej reprezentácii plne k dispozícii. 

„Sú tu podmienky na prípravu na suchu i na ľade, je tu ľadová plocha s kanadskými rozmermi aj s európskymi...“ vymenúva Antal. „Hráči tak majú k dispozícii podmienky na komplexnú prípravu na záverečný turnaj majstrovstiev sveta,“ dodáva na záver Imrich Antal.