„Osemnástka“ uspela aj v odvete, v Budapešti vyhrala 3:1

BUDAPEŠŤ (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do osemnásť rokov má za sebou posledný prípravný zápas pred odletom do Ruska na svetový šampionát v tejto vekovej kategórii. Zverenci Viliama Čacha v budapeštianskej Tüskecsarnok zdolali domáci výber rovnakým výsledkom ako vo včerajšom prvom zápase v Piešťanoch 3:1.

Úvodná dvadsaťminútovka patrila domácim Maďarom, ktorí už v štvrtej minúte mohli otvoriť skóre. Kovács s Keresztesom preverili Vojvodu, no slovenský gólman odolal. Rovnako nepochodil ani obranca Falus, ktorý sa prezentoval peknou individuálnou akciou, no svoju kľučku nedotiahol do gólu. Na opačnej strane sa zas otvoril na ľavej strane priestor Maniačkovi, pálil však vedľa. V závere tretiny Maďari neraz svojho súpera zavreli v pásme, veľkú šancu mal najmä Péter, ale príklepom z bezprostrednej blízkosti namieril iba do Vojvodu.

Aj prvú šancu v druhej tretine si vypracovali Maďari, keď po polminúte hry aktívny Péter už zakončoval do odkrytej bránky, no puk si hodil na dlhú hokejku. Miesto toho tak úvodný gól zápasu strelili Slováci. Ľahké Čederleho nastrelenie totiž Horváth neudržal, puk vypadol pred Zubeka, ktorý bez väčších komplikácii do odkrytej bránky otvoril skóre. Slovákov strelený gól povzbudil v aktivite, minútu nato pri presilovke dokonca po Turanovej strele zvonila žŕdka. Maďari sa z tretiny dostávali len sporadicky, no svoju hernú prevahu Slováci na viac ako ďalší gól už nevyťažili. Po chybe maďarskej obrany ostali pred brankárom úplne voľní Čederle so Zubekom, ktorí si zopakovali spoluprácu zo situácie zo začiatku tretiny a Zubek svojím druhým gólom zvýšil na 2:0. Druhá tretina sa však tri minúty a 52 sekúnd pred koncom nedohrala. Tvrdý náraz agilného Sarvaša nevydržalo jedno z ochranných skiel za bránou, a tak rozhodcovia oba tímy poslali do kabín s tým, že zvyšok tretiny sa dohral po úprave ľadu.

Dohrávaný zvyšok druhej tretiny bol poznačený dvomi nešetrnými zákrokmi Horvátha a Pokornyiho, po ktorých ostali ležať na ľade Sarvaš s Tkáčom. Slováci navyše dostali výhodu dvojminútovej presilovky o dvoch hráčov, s ktorou si aj poradili po presnom zakonćení Ferenyiho a to aj navzdory tomu, že na ľade boli len štyria. Za trojgólového vedenia mali Slováci zápas pod kontrolou, no v 45. minúte prišlo zníženie z hokejky Révésza a Maďari razom dostali krídla. Vo zvyšku tretiny boli lepší, ale keď už sa do šance dostali, tak ich strely likvidoval istý Vojvoda. Napríklad v 55. minúte, keď ostal pred ním osamotený Kovács. Maďari v závere zápasu skúšali aj hru bez brankára, no do vyloženej šance na skorigovanie stavu sa už nedostali.

Hlas po zápase

Viliam Čacho: (hlavný tréner SR „18“) „Zápas sme nezačali vôbec dobre, prvá tretina z našej strany bola veľmi pomalá a ospalá a do zápasu sme nevstúpili vôbec dobre. Dostali sme sa tam po našich chybách viackrát pod tlak a naozaj len výkon brankára nás delil od toho, aby sme dostali gól. Po prestávke a trochu tvrdších slovách v šatni sa mužstvo zobudilo, začalo korčuľovať, vyhrávať súboje a lepšie napádať. Z toho pramenili presilovky, strelili sme tri góly. V tretej tretine sme si chceli vyskúšať aj defenzívny variant hry a nepustiť súpera do šancí. Inkasovali sme jeden gól po chybe, ale nakoniec sme to zvládali, aj navzdory tomu, že v obrane sme spravili veľa chýb.“

Maďarsko „18“ – Slovensko „18“ 1:3 (0:0, 0:3, 1:0)
Góly: 22. D. Zubek (M. Bučko, Matej Ilenčík), 36. D. Zubek (S. Čederle, Sojka), 40. Ferenyi (Čajkovič) – 45. Révész (Dézsi).
Vylúčenia 2 min.: 4:2, navyše M. Horváth 5 min. + DKZ za seknutie a Pokornyi (obaja Maďarsko) 10 min. za napadnutie zozadu, presilovky 0:1, oslabenia 0:0. Strely na bránu: 32:25 (16:7, 4:10, 12:8). Najlepší hráči zápasu: Máté Sergély – Damián Zubek. Rozhodovali: Pálkövi, Kókai – Kövesi, Soltész (všetci Maď.). 190 divákov.

Maďarsko: D. C. Horváth – Falus, Ortenszky, Farkas, Sergély, M. Horváth, Szécsi, L. Horváth, Pokoryni – Almási, Keresztes, A. Kovács – M. Révész, Sárdi, Szeghalmi – Ambrus, Dézsi, Péter – S. Kovács, Kozma, Á. Szücs.
Slovensko: Vojvoda – Dlugoš, O. Turan, Matej Ilenčík, M. Vitaloš, M. Bučko, Česánek, S. Hudec, A. Zekucia – Čajkovič, Michal Mrázik, Ferenyi – S. Čederle, D. Zubek, A. Hvizdoš – Sarvaš, Tkáč, D. Sojka – Hryzák, Maniaček, O. Minko.