Osemnástka s výpomocou od troch hráčov, tí nevylučujú, že sa v projekte túto sezónu ešte objavia

PIEŠŤANY (SZĽH) – Tomu, kto si nenechal ujsť utorkový zápas hokejovej reprezentácie do 18 rokov v TIPOS Slovenskej hokejovej lige, alebo si aspoň pozrel štatistický súhrn zo zápasu, zrejme neuniklo, že hráčske rady osemnástky aspoň pre tento zápas vystužila trojica hráčov, ktorá nechýbala ani pri striebornom úspechu na letnom Hlinka Gretzky Cupe. A hoci nakoniec ani výpomoc Adama Sýkoru, Ondreja Molnára či Sebastiána Nahalku nestačila zverencom Ivana Feneša na zisk bodov proti Breznu, reprezentácia svojím výkonom v zápase rozhodne nesklamala. 

Nevyužité presilovky mrzia

Hoci osemnástka v zápase viedla 1:0 aj 2:1, súper z Horehronia dokázal náskok zakaždým dorovnať a napokon 138 sekúnd pred koncom tretej tretiny v presilovke aj strhnúť vedenie na svoju stranu gólom Adama Paulínyho, po ktorom následne pečatil do prázdnej bránky na konečných 4:2 Jakub Kylnar. Reprezentantov po zápase mohli mrzieť najmä nevyužité presilovkové šance. Hoci prvé dve hry v početnej výhode v zápase zakaždým pretavili na gól v sieti Richarda Pončáka, vo zvyšnom priebehu zápasu sa už strelecky presadiť nedokázali. A to pritom mali k dispozícii aj dve presilovky o dvoch hráčov.

„Niekedy je to aj o šťastí,“ hovorí obranca Sebastián Nahalka, ktorý však vyzdvihol aj defenzívnu činnosť Brezna. „Hrali dosť obetavo, hádzali sa do striel a nebolo jednoduché sa v tých situáciách presadiť.“ Nevyužité šance mrzeli aj útočníka Ondreja Molnára, „Aj ja sám som mal niekoľko šancí, žiaľ, nepadlo mi to tam. Cítim, že zatiaľ sa mi v tejto sezóne strelecky až tak nedarí, ale snáď sa to už čoskoro zlomí,“ povedal 16-ročný forvard.

Množstvo presiloviek v zápase bolo odzrkadlením pomerne vypätej atmosféry na ľade. Hlavný arbiter Dominik Lesay uložil v zápase až dvadsaťjeden dvojminútových trestov z toho trinásť v poslednej dvadsaťminútovke. Viacero tvrdých zákrokov na vlastnej koži pocítili aj hráči osemnástky. Molnár s Nahalkom však zhodne tvrdia, že ich fyzická hra Brezňanov príliš neprekvapila. „Proti Breznu som už pred časom hral v drese Levíc. Vedel som teda zhruba, čo nás čaká, a akým štýlom hokeja sa Brezno prezentuje,“ hovorí Nahalka. 

Sebastián Nahalka

Sebastián Nahalka. Foto: Jakub Homoľa

Molnár síce proti Breznu ešte nenastúpil, no z pôsobenia v projekte osemnástky v minulej sezóny má s TIPOS Slovenskou hokejovou ligou skúsenosti. „Liga je dosť tvrdá a práve v tom sa podľa mňa asi najviac líši od extraligy,“ porovnáva Molnár, ktorý má na svojom konte už aj niekoľko štartov za nitrianske áčko. „Určite však nehovorím, že je to zlá liga. Hrá tu aj množstvo šikovných a skúsených hráčov. Je to kvalitná súťaž, hoci oproti extralige je tam určitý rozdiel,“ pokračoval.

Rýchly presun do projektu

Späť však k samotnému pozadiu príchodu trojice Sýkora – Molnár – Nahalka do projektu. O tom, že nastúpia proti Breznu sa dozvedeli zhodne deň pred zápasom v poobedňajších hodinách. Kým Sýkora s Molnárom to z Nitry nemali ďaleko, obrancu Nahalku čakala pomerne dlhá štreka z Popradu do Piešťan. „Našťastie s tým problém nebol. Prišiel som sem aj skôr než som mal, takže som v pohode stíhal aj ranné rozkorčuľovanie pred zápasom,“ hovorí s úsmevom 16-ročný rodák spod Tatier.

Jednoduché to pre hráčov nebolo nielen z logistických dôvodov a potrebe rýchleho transportu do Piešťan. Jeden krátky tréning na zoznámenie sa s mužstvom a hráčmi je totiž málo a aj samotný Molnár priznáva, že možno aj to v niektorých momentoch zápasu zavážilo. „Bolo to trochu cítiť na ľade, aj keď je zas na druhej strane pravda, že viem, čo tréneri v osemnástke vyžadujú. Chcú, aby sme hrali moderný hokej, rovnako to bolo aj na Hlinka Gretzky Cupe, rovnako to bolo aj teraz,“ vraví.

Pravdou však je, že kým herný systém sa až tak nezmenil, z hľadiska skladby kádra neostal v osemnástke oproti Hlinka Gretzky Cupu kameň na kameni. Za všetko hovorí aj ten fakt, že zo strieborného kádra v projekte pôsobí len brankár Patrik Jurčák. Väčšinu v kádri družstva trénera Ivana Feneša v súčasnosti tvoria mladší hráči ročníka 2005 a 2006, ktorí vekovo spadajú ešte do kategórie do 17 a 16 rokov. „Poznal som asi zhruba len polovicu z chalanov, so zvyškom som sa narýchlo zoznámil, ale to je len maličkosť,“ prezradil Sebastián Nahalka.

Ondrej Molnár

Ondrej Molnár. Foto: Jakub Homoľa

Nevylučujú ďalšie zápasy v osemnástke

Pre Sýkoru a Molnára to bol tohtoročný debut v zostave projektového družstva reprezentácie do 18 rokov. V prípade Nahalku dokonca prvý zápas v projekte vôbec v kariére. Všetko tomu nasvedčuje, že túto sezónu sa v projekte ešte objavia, aj keď v hre je viacero alternatív.

„Uvidíme počas sezóny, ako sa to vyvinie. Sám stopercentne neviem, kde toho času najviac strávim. Je dosť možné, že budem túto sezónu taký cestovateľ,“ povedal s úsmevom Molnár. „Mám sľúbené zápasy aj v extralige za Nitru, ktovie, bude závisieť odo mňa, či sa mi podarí tam presadiť a vybojovať si stabilné miesto. Určite si však rád zahrám aj za osemnástku. Výhodou je, že v projekte dostávam priestor v rôznych herných situáciách, či v presilovke, alebo v oslabení, čo je tiež super pre môj hokejový rast.“

Obdobne hovorí aj Nahalka, ktorý si počas predsúťažného obdobia taktiež obliekol dres seniorského družstva účastníka TIPOS Extraligy. Okrem toho má na svojom konte aj niekoľko štartov v drese prvoligových Levíc, kam Popradčania zvyknú posielať niektorých svojich hráčov. „Taktiež neviem, čo prinesú najbližšie dni. Pravdepodobne však v Leviciach už hrať nebudem, takže buď Poprad alebo projekt,“ povedal Nahalka, ktorý sa sám vyjadril, že by za pôsobenie v projekte bol vďačný. „Pre mňa je obrovskou skúsenosťou každý seniorský zápas. Rovnako som vďačný aj zápasy v juniorskej súťaži, pretože herná prax je mimoriadne dôležitá,“ dodal na záver.