Osemnástka proti Leviciam sériu nepretrhla. Aj tieto prehry sú pre nás školou, hovorí Kupec

PIEŠŤANY (SZĽH) – Projekt centralizovanej prípravy reprezentácie do osemnásť rokov nevstúpil do nového kalendárneho roka víťazným spôsobom. Zverenci Ivana Feneša vo svojom prvom súťažnom zápase v roku 2022 neuspeli vo vloženom zápase 60. kola TIPOS Slovenskej hokejovej ligy a pred zrakom skautov NHL družstiev Jána Gajdošíka či Mareka Haščáka podľahli súperovi z Levíc v pomere 2:5.

Ambície schladila úvodná tretina

Pritom na aktuálne predposledný jedenásty tím tabuľky druhej najvyššej súťaže si osemnástka verila. S Levicami sa reprezentanti stretli relatívne nedávno, v predposlednom zápase pred koncoročnou reprezentačnou prestávkou. Vtedy síce osemnástka Leviciam podľahla na ich ľade 1:3, no vyrovnaný priebeh zápas zverencov Ivana Feneša napĺňal optimizmom smerom k ďalšiemu vzájomnému meraniu síl. 

To napokon priznáva aj obranca osemnástky Samuel Kupec. „Zápas v decembri bol z našej strany určite lepší ako tento. Korčuľovali sme, boli sme dôrazní, vedeli sme sa dostať do šancí. Nakoniec sme tesne prehrali, ale ten zápas mohol pokojne skončiť aj opačným výsledkom. Verili sme, že teraz by sme to mohli Leviciam vrátiť.“

Samuel Kupec. Foto: Jakub Homoľa

Samuel Kupec. Foto: Jakub Homoľa

Realita však nakoniec bola iná. Prehra 2:5 bola vzhľadom na priebeh hry zaslúžená. Mementom pre osemnástku je predovšetkým úvodná dvadsaťminútovka, v ktorej ich súper z Tekova jasne prevýšil. Za všetko hovorí už len samotný pomer striel v prvej tretine – 15:3 v prospech Levíc. „Na mítingu pred zápasom nám realizačný tím dal herné a taktické pokyny, tie sme však v prvej tretine nedodržiavali,“ prezrádza Kupec na margo zlého vstupu do zápasu. „Nedostatočne sme pristupovali k súperovým hráčom, chýbala nám fyzická hra a súper si z nás miestami robil kužele,“ pokračoval.

Akcia vyvolala reakciu

Levice svoju hernú prevahu v prvej tretine pretavili v dva góly, keď sa po teči Bulákovej strely presadil Svitana a v 13. minúte sa do streleckej listiny zapísal aj Matoušek. Nepresvedčivý výkon osemnástky v prvej tretine vyvolal počas prvej prestávky prirodzenú reakciu jej realizačného tímu. Osemnástka v kabíne medzi tretinami strávila hodnú chvíľu a na ľad do druhej dvadsaťminútovky vykorčuľovala len tak-tak pred uplynutím 15-minútovej pauzy, čo by inak znamenalo dvojminútový trest pre ich hráčsku lavicu.

„Tréner nám prízvukoval, čo musíme hlavne zlepšiť v druhej tretine. Točilo sa to práve okolo tých vecí, ktoré nám v prvej tretine chýbali – rýchlejší prístup k hráčom súper a nebáť sa fyzického hokeja,“ priblížil Kupec pokyny realizačného tímu osemnástky pred druhou tretinou. 

Tie zjavne padli na úrodnú pôdu. Už v prvých minútach druhej tretiny sa ukázali reprezentanti v ďaleko lepšom svetle než v dovtedajšom priebehu zápasu. Odmenou im boli góly Stahoňa a Chromiaka z 22., resp. 26. minúty, po ktorých bol stav zápasu vyrovnaný. „Dôležité bolo, že sme zvýšili početnosť streľby. V prvej tretine sme vystrelili na bránku len trikrát, čo bolo veľmi málo. Takisto sme zvýšili dôraz pred bránkou, čo sa potom prejavilo pri oboch góloch,“ hodnotí Kupec.

Samuel Kupec. Foto: Jakub Homoľa

Samuel Kupec. Foto: Jakub Homoľa

Stav 2:2 však nemal dlhé trvanie. Levice po dvoch inkasovaných góloch dokázali kontrovať, keď v rozmedzí 186 sekúnd si nielenže prinavrátili vedenie, ale dokázali ho zveľadiť dokonca na rozdiel troch gólov. „Neviem, či tie dva rýchle góly nás príliš neuspokojili... Vyzeralo to, akoby sme poľavili z koncentrácie. Dostali sme sa tam do oslabenia, tesne pred uplynutím trestu sme dostali gól, potom vzápätí prišiel ďalší a krátko nato ešte jeden. Možno sme si mysleli, že keď sme vyrovnali, tak ten zápas už poľahky otočíme, ako keby sme zabudli, že aj naďalej treba hrať koncentrovane,“ zamyslel sa 15-ročný zadák reprezentačného družstva.

Prehrami sa nechcú zbytočne trápiť

V tretej tretine si Levice svoj náskok postrážili a hoci osemnástka sa ku koncu zápasu odhodlala aj k hre bez brankára, skóre sa už do konca zápasu nezmenilo. Prehrou 2:5 tak projektový výber natiahol svoju negatívnu sériu, keď na bodový zisk v stretnutiach TIPOS Slovenskej hokejovej ligy čaká už dvanásť zápasov. Naposledy sa zo zisku bodu tešili zverenci Ivana Feneša ešte 30. septembra v zápase proti Martinu, ktorý dokázali zdolať 4:3 po predĺžení.

„Samozrejme, nie je to príjemné, avšak aj tieto prehry sú pre nás veľkou školou,“ pripomenul Kupec, že hlavným motívom projektu centralizovanej prípravy reprezentácie do osemnásť rokov nie je honba za čo najväčším bodovým ziskom v súťažných stretnutiach. Naopak, dôraz sa kladie predovšetkým na prípravu a rozvoj samotných hráčov, a to jednak z krátkodobého hľadiska pre potreby mládežníckych reprezentačných družstiev, ale súčasne aj z dlhodobého horizontu pre profesionálny hokej a potreby seniorskej hokejovej reprezentácie. „Výsledky nie sú pre nás v projekte kľúčové či rozhodujúce. Na druhej strane, s pribúdajúcim časom sa všetci hráči v projekte a aj ako tím dohromady posúvame herne ďalej a chceme, aby to bolo vidno aj na výsledkoch,“ pokračoval Kupec.

Samuel Kupec. Foto: Jakub Homoľa

Samuel Kupec. Foto: Jakub Homoľa

So štartmi vo všetkých kategóriách od šestnástky po osemnástku

Rodák z Bánoviec nad Bebravou je vo výbere Ivana Feneša jeden z najmladších hráčov. Ako hráč ročníka narodenia 2006 dokonca môže nastupovať v tejto sezóne ešte aj v súťaži kadetov. Miesto toho však v projekte osemnástky má možnosť merať si svoje hokejové kvality so seniormi v zápasoch druhej najvyššej hokejovej súťaže. „Ja som za takúto možnosť mimoriadne rád. Keby som nebol v projekte, tak by som hrával dorasteneckú extraligu, ktorá je navyše teraz pozastavená. Som preto veľmi rád, že som dostal pozvánku do projektu a môžem tu hrať.“

Zaujímavosťou je, že Kupec si už počas uplynulej sezóny 2020/2021 odkrútil premiéru v seniorskom hokeji, keď nastúpil v drese svojho materského klubu z Topoľčian na jeden zápas nadstavbovej časti Slovenskej hokejovej ligy. Jedným dychom však treba podotknúť, že Topoľčanci na inkriminovaný zápas nastúpili s mimoriadne mladým kádrom. „Zhodou okolností sme vtedy nastúpili proti osemnástke. Pre mňa to bolo veľké prekvapenie, že som dostal šancu v tom zápase. V tom čase som hral len za kadetov, z hráčov osemnástky som bol v tom zápase celkom mimo. Boli rýchli, presne si prihrávali, premieňali šance. V tom čase by mi asi ťažko napadlo, že o pár mesiacov neskôr budem na mieste týchto hráčov aj ja,“ prezrádza s úsmevom.

V súvislosti s Kupcom vystáva aj ďalší zaujímavý štatistický ukazovateľ. Je jediným slovenským hráčom, ktorý stihol v aktuálne prebiehajúcej sezóne nastúpiť na medzištátny zápas za reprezentáciu do šestnásť, sedemnásť i osemnásť rokov. V drese osemnástky odohral novembrový turnaj štyroch krajín, za sedemnástku nastúpil počas decembrovej asosciačnej prestávky na kvalitne obsadenom turnaji v Piešťanoch a kolekciu reprezentačných štartov na medzinárodnom fóre rozšíril v závere roka o ďalšie dva zápasy v Zlíne hrajúc za reprezentáciu do šestnásť rokov.

Samuel Kupec. Foto: Jakub Homoľa

Samuel Kupec. Foto: Jakub Homoľa

„Medzi jednotlivými kategóriami je určite rozdiel. Možno až taký rozdiel nie je v rýchlosti ako skôr v silovom a fyzickom poňatí hokeja. V osemnástke už cítiť, že hráči sú fyzicky vyspelí a snažia sa to využiť vo fyzických súbojoch. Rozdiel je určite aj v mojej pozícii v rámci tímu. Keď som bol pred týždňom na akcii so šestnástkou, tak tréneri všetkým hráčom, ktorí sme v projekte, hovorili, že by sme mali byť lídrami a mali by sme družstvo ťahať nielen svojimi výkonmi na ľade, ale aj mimo ľadu. Naopak v osemnástke som jeden z úplne najmladších hráčov, takže je jasné, že moje úlohy sú iné,“ priblížil Kupec.

Onedlho 16-ročný obranca sa teší v projekte pomerne veľkej dôvere zo strany reprezentačných trénerov. Logicky tak vystáva otázka, či si už v tejto sezóne trúfa zabojovať o miesto v kádri osemnástky na jej vyvrcholení sezóny, aprílových majstrovstvách sveta divízie I skupiny A v Spišskej Novej Vsi. Ohľadom svojich vyhliadok účasti na tohtoročnom svetovom šampionáte je však Kupec realista. 

„Samozrejme, treba si veriť, ale konkurencia v ročníkoch 2004 a aj 2005 je veľká. Hráči, ktorí nie sú v projekte, majú taktiež vysokú kvalitu a bolo by to mimoriadne ťažké sa prebojovať do záverečnej nominácie na majstrovstvá sveta. Navyše som ročník 2006, v osemnástke môžem hrať ešte najbližšie dve sezóny, preto skôr až v tých ďalších sezónach vidím reálnu šancu zabojovať o miesto na majstrovstvá sveta. Ja som v tejto chvíli v prvom rade rád, že môžem pôsobiť v projekte a už teraz môžem povedať, že mi pôsobenie v projekte dalo veľmi veľa,“ dodal na záver.