„Osemnástka“ pred Čechmi bez rozkorčuľovania, v bránke s Borákom

EDMONTON (SZĽH) – Svoje vystúpenie v Kanade na Hlinka Gretzky Cupe zakončí slovenská reprezentácia do osemnásť rokov zápasom o 5. miesto. V menšej Downtown Community Arene, ktorá je však súčasťou edmontonského Rogers Place, si zmerajú sily od 24.00 hod. slovenského času s výberom Českej republiky.

Zápas o piate miesto nasleduje po dni voľna. Vo štvrtok sa po bojoch v základných skupinách nehrali na Hlinka Gretzky Cupe žiadne zápasy, čo prišlo všetkým tímom celkom určite vhod. V skupine totiž družstvá absolvovali náročnú porciu troch zápasov v priebehu troch dní. „Za päť dní sme odohrali aj s prípravným stretnutím štyri zápasy. Chalani toho mali určite dosť. Mali sme voľný deň, absolvovali sme krátky tréning, aby hráči mali stále kontakt s ľadom, ale príliš sme to nesílili. Poobede si hráči oddýchli, boli sme sa prejsť, inak celý deň chalani oddychovali na hoteli,“ hovorí hlavný tréner slovenskej „osemnástky“ Viliam Čacho.

Zhruba hodinová štvrtková tréningová jednotka v Downtown Community Arene však ostala jediná pred zápasom s Českom. Tradičné ranné rozkorčuľovanie pred zápasom totiž organizátor Slovákom nezaradil do harmonogramu. „Počítali sme s rozkorčuľovaním, ale myslím si, že to nejako neovplyvnilo našu prípravu. Napokon, stáva sa to často, že keď sú takéto turnaje, tak ranné rozkorčuľovania rušíme, aby si chalani radšej oddýchli,“ vysvetľuje Čacho.

Zápas o piate miesto môže na prvý pohľad vyzerať ako bez náboju. No „osemnástka“ rozhodne má o čo hrať. V základnej skupine navzdory dvom prehrám so Švédskom a Kanadou zanechala dobrý dojem, ktorý by chcela ešte vylepšiť konečným piatym miestom. To by súčasne bolo najlepšie umiestnenie slovenskej „osemnástky“ na tomto turnaji od roku 2003. „Je to prestížny turnaj, ktorý sa navyše odohráva v Kanade. Chalani sa na zápas tešia, s Čechmi je to vždy derby, a tak verím, že sa chalani dobre pripravia a namotivujú, a podáme dobrý výkon,“ povedal 40-ročný hlavný tréner.

Česi v základnej skupine B v Red Deeri obsadili rovnako ako Slováci tretie miesto, keď jeden zápas vyhrali a dva prehrali. Napriek rovnakému postavenie v tabuľke však Čacho vidí svoj tím vo vzájomnom zápase skôr v pozícii oustidera. „Česi majú svoju kvalitu a sú podľa mňa favoritom zápasu. My im to chceme znepríjemniť a zápas vyhrať. Určite chceme hrať ofenzívnejšie ako v zápasoch so Švédskom a Kanadou, ale uvidíme, aká bude kvalita súpera, čo nám všetko dovolí a čo dovolíme my jemu.“

V doterajších troch zápasoch sa Slováci zakaždým mohli spoľahnúť na kvalitné výkony brankárov. Najmä v úvodných dvoch zápasoch proti Švédsku a Kanade podali Patrik Kozel s Dávidom Borákom vynikajúce výkony, s čím súhlasí aj hlavný tréner. „Obaja brankári podali dobré výkony, dnes sme sa rozhodli, aby si druhý štart pripísal Dávid Borák. V zostave nastúpime rovnakej, ako sme šli do tretej tretiny zápasu so Švajčiarskom. Pred ňou sme spravili zopár zmien, dokázali sme v tejto zostave otočiť zápas, tak verím, že sa aj v zápase s Českom potvrdí, že sme mali šťastnú ruku,“ povedal Čacho na margo zostavy na zápas proti Česku.