„Osemnástka“ neuspela ani proti Lotyšom, hrať bude len o záchranu

ÖRNSKÖLDSVIK (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do osemnásť rokov nenaplní svoj cieľ na svetovom šampionáte v Örnsköldsviku a od štvrtka bude bojovať len o zachovanie príslušnosti v elitnej divízii majstrovstiev sveta. Rozhodla o tom priamy súboj o postup do štvrťfinále, v ktorom Slováci podľahli Lotyšsku 0:2.

Úvod zápasu sa niesol v réžii Slovákov, ktorí Lotyšov zavreli u nich v tretine. Pozorne brániaci súper však žiadnu príležitosť Slovákom nedovolil, a tak sám mohol udrieť. Marcinkevičs sa predral medzi dvojicu obrancov, bol nedovolene zastavený a Lotyši dostali výhodu presilovej hry. Schladiť húževnatých Lotyšov mohol v 15. minúte Mrázik, ktorý vybojoval puk v útočnej tretine, mieril ale nad. Rovnako nepochodili Slováci ani o minútu neskôr, keď Čajkovič posielal v prečíslení puk na Jellúša, lotyšský obranca ležiac na ľade prihrávku vystihol. A do tretice ďalšia veľká šanca, keď Chromiak trielil sám na Šilovsa, ale mal vychýlenú streleckú mušku.

V druhej tretine prebrali iniciatívu Lotyši a Slováci hrajúci v hernom kŕči sa len veľmi ťažko presadzovali proti kompaktnej lotyšskej obrane. Ešte väčšou vzpruhou pre Lotyšov bol vedúci gól z 26. minúty, keď sa v skrumáži pred ležiacim Hlavajom najlepšie zorientoval Ošenieks – 1:0. Druhy gól mohli pridať Lotyši o dve minúty neskôr, keď sa pri prečíslení troch proti dvom otvoril priestor pred Ligisom, no Hlavaj zakročil. To však už neplatilo v 29. minúte, pri avizovanom vylúčení tlak Lotyšov zužitkoval Jevdokimovs, ktorý popod padajúceho Hlavaja usmernil puk do bránky. Odpovedať mohol hneď vzápätí Čajkovič, ktorého nastrelil od modrej lotyšský obranca, no v úniku nemal dostatočnú pozičnú výhodu pred vracajúcim sa brániacim hráčom.

Herná letargia z prostrednej tretiny pokračovala aj v tretej dvadsaťminútovke. Navyše tromi vylúčeniami v rýchlom slede sa sami Slováci oberali o možnosť streliť kontaktný gól. 70-sekundovú presilovku Lotyšov o dvoch hráčov síce zvládli dobre, no potrebný impulz tým nezískali. V 49. minúte sa do pološance dostal Haščák, ale pálil mimo. Na opačnej strane sa zas veľmi peknou individuálnou akciou prezentoval Zabusovs, no vylámal si zuby na Hlavajovi. Kontaktný gól mohol v 52. minúte vsietiť Jellúš, jeho pohotová strela ale skončila v lapačke Šilovsa. To však boli len ojedinelé šance Slovákov. V čase, keď sa už zverenci Viliama Čacha hotovali k hre bez brankára prišla chyba, miesto Hlavaja už naskočil šiesty korčuliar na ľad a následným vylúčením za veľa hráčov na ľade definitívne zhasli akékoľvek nádeje na zvrat...

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Zápas sme si prehrali v prvej tretine, v ktorej sme boli lepším mužstvom. Vytvorili sme si tri-štyri čisté gólové príležitosti, šli sme trikrát sami na bránu, dvakrát prečíslenie dvoch proti jednému. My sme gól nedali a potom je samozrejmé, že keď sme ho zo skrumáže dostali, tak to na hráčov dopadlo. Do konca zápasu sa potom už veľmi ťažko hľadali sily, ale aj priestor pred bránou, aby sme sa dostali do gólových príležitostí. Lotyši celý turnaj veľmi dobre bránia obranné pásmo a mali sme obrovské problémy sa cez nich presadiť.“

Lotyšsko „18“ – Slovensko „18“ 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Góly: 26. Ošenieks, 29. Jevdokimovs (Ansons, Ozols).
Vylúčenia na 2 min.: 1:5, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 26:24 (13:12, 8:4, 5:8). Najlepší hráči zápasu: Ernests Ošenieks – Dominik Sojka. Rozhodcovia: Šrubok (Biel.), Tscherrig (Švajč.) – Badyl (Biel.), Obwegeser (Švajč.). 613 divákov.

Lotyšsko: Šilovs – Ošenieks, Tumanovs, Krustins, Ozols, Brants, Mateiko, Nauris Sejejs – Kristaps Skrastinš, Zabusovs, Jevdokimovs – Polcs, Ansons, Petrovičs – Ligis, R. Vitolinš, Millers – Prohorenkovs, Marcinkevičs , Biškins.
Slovensko: Hlavaj – O. Turan, Golian, Mudrák, S. Kňažko, M. Hlaváč, F. Gajdoš, Lavička – J. Haščák, M. Chromiak, Samuel Krajč – D. Sojka, A. Turanský, M. Čajkovič – Škvarek, Jellúš, J. Lašák – A. Valigura, J. Eliaš, Michal Mrázik.