„Osemnástka“ do Budapešti, tréner si chce zmapovať nových hráčov

TRNAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do osemnásť rokov začne dnešným zápasom proti Dánsku o 15.30 hod. svoje účinkovanie na turnaji štyroch krajín v maďarskej Budapešti. Pre zverencov hlavného trénera Viliama Čacha pôjde už o štvrtú turnajovú previerku v sezóne. Realizačný tím sa pre tento turnaj, na ktorom sa Slováci stretnú ešte aj s rovesníkmi z Maďarska a Ukrajiny, rozhodol dať príležitosť viacerým novým hráčom. O tom, čo od tohto turnaja možno očakávať, sme sa bavili s hlavným trénerom reprezentácie.

Na turnaj do Budapešti ste nominovali viacero hráčov, ktorí nemajú bohaté reprezentačné skúsenosti. Ide o akýsi „béčkový“ výber?
Takto formulovať sa to nedá. Počas decembra máme príležitosť zúčastniť sa na dvoch turnajoch – jeden v Budapešti a druhý v Zuchwile. Rozhodli sme sa, že pre tieto turnaje zostavíme dve družstvá. V nominácii je niekoľko chalanov, ktorí v priebehu tejto sezóny podávajú kvalitné výkony, avšak na medzištátnej úrovni ich zmapovaných nemáme, keďže doteraz v reprezentácii neboli. Chalani sa však vyvíjajú, a tak niekto, kto je v „šestnástke“ stabilne v reprezentácii, nemusí automaticky v nej byť aj v „osemnástke“, a zas naopak. Objavili sme chlapcov, ktorí sú noví a verím, že na turnaji urobia všetko pre to, aby nás zaujali s výhľadom pre ďalšie akcie.

Na tento turnaj v minulosti Slovensko nechodilo a tohtoročná účasť bude premiérová. Ako vítate takúto turnajovú previerku?
V prvom momente sme na ponuku povedali nie, ale po zvážení okolností sme na tento turnaj prikývli. Máme možnosť absolvovať päť až šesť kvalitných tréningov doplnených o tri zápasy. Súčasne máme ďalšiu príležitosť na to, aby sme videli chalanov v akcii. Ak by sme na tento turnaj nepristúpili, tak by sme absolvovali len výcvikový tábor, kde by sme večer hrali medzi sebou len modelovaný zápas. Takýto turnaj však má pre nás ďaleko väčšiu výpovednú hodnotu.

Viliam ČachoViliam Čacho

Tým, že tu máte viacero hráčov, ktorí nemajú medzištátne skúsenosti, tak o to ťažší bude výcvikový tábor pre vás, trénerov, aby sa noví hráči dokázali zaradiť do herného systému, ktorým sa chcete prezentovať?
Určite áno, pretože máme veľmi málo tréningov na to, aby sme všetko s chalanmi ohľadom systému prešli. Základné veci však stíhame. Verím, že na turnaji budeme hrať útočný hokej, takže si s hráčmi prejdeme hlavne útočnú časť systému a hru v presilových hrách. Máme na to päť tréningov. Verím, že všetko, čo máme naplánované stihneme, a potvrdíme našu kvalitu aj dobrými výsledkami.

Súvisí dôraz na ofenzívu aj s tým, s akými súpermi sa na turnaji stretnete?
Áno, chceme si preveriť hlavne našu útočnú hru. Chceme vysoko napádať, mať dobrý prechod do útoku, byť silní na puku v útočnom pásme… Na toto sa zameriame a uvidíme, ako sa s tým noví, ale aj staronoví hráči zžijú.

S Dánskom ste už hrali v novembri na turnaji v Michalovciach, spýtam sa tak na súperov z Maďarska a Ukrajiny, ktorí dopĺňajú kvarteto účastníkov. Viete odhadnúť na akej úrovni tieto tímy sú? Dá sa to pripodobniť k tomu, čo hráči zažívajú v Extralige juniorov?
Nechcel by som to takto kategorizovať. Pre nás to sú reprezentačné zápasy, ako každé iné a musíme k ním pristúpiť so stopercentnou zodpovednosťou. Veľmi dobre vieme, aké tieto zápasy dokážu byť. Preto maximálna koncentrácia je nevyhnutnosťou a pevne verím, že podľa toho bude aj výsledok.

Viliam ČachoViliam Čacho

Budete klásť vyššie nároky na hráčov, ktorí už majú reprezentačné skúsenosti, aby potiahli tím svojimi výkonmi na ľade, tak i mimo ľadu?
Ako sa toho chopia, je už len na nich. Títo hráči to majú o niečo jednoduchšie, pretože už veľmi dobre vedia, čo od nich očakávame a vyžadujeme, ľahšie sa stotožnia s herným systémom a herným prejavom. Preto verím, že hlavne v úvode turnaja pôjdu príkladom.

Naopak od hráčov, ktorí zažijú svoj reprezentačný debut čakáte čo? Budete tolerantnejší voči nim?
Človek môže byť tolerantný, ak niektoré systémové veci nebudú hneď fungovať stopercentne. Určite však nemôžete byť tolerantný na nasadenie, korčuliarsku vyspelosť a veci, ktoré súvisia so základným hokejovým vnímaním a myslením. Určite nebudeme robiť vedu, ak nebude systém fungovať od začiatku, ale na základné veci, na ktorých bazírujeme, musia ovládať všetci.

Budete jedným okom sledovať aj vystúpenie „sedemnástky“ na turnaji v USA, kde máte trojicu hráčov, ktorá s vami absolvovala novembrový turnaj v Michalovciach?
S trénerom „sedemnástky“ sme sa dohodli na tom, že pre turnaj v Amerike mu uvoľníme všetkých hráčov. Tým sa nám otvoril priestor vyskúšať niektorých nových chalanov. Určite budeme týchto quasi „osemnástkarov“, ktorí sú v „sedemnástke“ pozorne sledovať. Verím však, že okrem nich v Amerike vyskočia aj ďalší hráči, aby sme to my, tréneri, mali o to ťažšie pri skladaní nominácie do Zuchwilu.

Viliam Čacho a vľavo Rastislav StaňaViliam Čacho a vľavo Rastislav Staňa

Nakoľko turnaj v Budapešti prehovorí do nominácie pre turnaj v Zuchwile?
Do nominácie prehovoria obidva turnaje – i náš v Budapešti, aj „sedemnástkarsky“ v Plymouthe. V piatok máme dohodnutý hovor s Jánom Lipianskym (hlavný tréner SR „17“ – pozn. aut.), dá mi po dvoch-troch zápasoch riport a na základe tohto riportu a našich zápasoch v Maďarsku následne spravíme nomináciu na turnaj v Zuchwile.

Na výcvikovom tábore máte troch brankárov, do Budapešti cestujete s dvomi. Prečo?
Ide hlavne o zvýšenie kvality tréningového procesu, aby sme nemuseli tréningy a jednotlivé cvičenia skracovať. Hráčov síce máme dvadsať, no brankári by takto boli iba dvaja a boli by v permanentnom zaťažení. V trojici sa môžu vytočiť a trochu aj vydýchať. Pre nás je to obrovská pomoc a sme vďačný, že nám zväz doprial takúto výhodu. 

Simon Jellúš a Matej Ilenčík sa k tímu pripojili až v utorok, hoci zraz bol v pondelok. Obaja sú to hráči so skúsenosťami z reprezentácie, napriek tomu nabúráva ich absencia váš program?
Obaja hrali ešte v nedeľu večer zápas. Nedalo sa teda zariadiť, aby tu boli skôr, keďže lietadlá zo Švédska neletia každú hodinu. Do Viedne prišli okolo štvrtej v pondelok, dali sme im ešte noc na to, aby boli doma, nachystali si veci a prišli v utorok v plnej sile na zraz.

Ako je to so zmenami v nominácii?
Ešte pred vydaním nominácie sme v nej mali Miša Ganza, ale posledné štyri zápasy zo zdravotných dôvodov vo svojom klube nehral. Miesto neho sme zavolali Marca Lukačku. Počas posledného víkendového kola sa navyše zranil Drábek, miesto ktorého sme povolali Martina Baču.

Zloženie formácií SR 18 na VT v Trnave (11. 12. 2018)

Brankári: Eugen Rabčan, Filip Belányi

Bieli: Fratnišek Gajdoš, Martin Knižka – Adrián Valigura, Dominik Sojka, Alex František Kupka.
Modrí: Matej Ilenčík, Richard Hodorovič – Ondrej Rybnikár, Simon Jellúš, Matej Kraut.
Bieli: Matúš Hlaváč, Dominik Plavecký – Martin Volko, Jozef Haščák, Andrej Kiss.
Modrí: Marco Lukačka, Sebastián Droppa – Adam Jevoš, Matej Honeček, Martin Bača.

Nominácia SR 18 na výcvikový tábor v Trnave a Turnaj štyroch krajín v Budapešti (10. – 15. 12. 2018)

Meno Ľ/P Dátum nar. Klub
BRANKÁRI
Filip Belányi Ľ 09. 02. 2001 HC '05 Banská Bystrica
Dávid Borák (10. – 12. 12. 2018) Ľ 24. 04. 2001 MHKM Skalica
Eugen Rabčan Ľ 28. 06. 2001 HK Spišská Nová Ves
OBRANCOVIA
Sebastián Droppa Ľ 01. 06. 2001 MHk 32 Liptovský Mikuláš
František Gajdoš Ľ 07. 06. 2001 HC Sparta Praha (ČR)
Matúš Hlaváč Ľ 11. 07. 2001 HC Olomouc (ČR)
Richard Hodorovič P 15. 05. 2001 HK ŠKP Poprad
Matej Ilenčík Ľ 26. 07. 2001 Södertälje SK (Švéd.)
Martin Knižka Ľ 09. 10.2001 HK Spišská Nová Ves
Marco Lukačka Ľ 12. 11. 2001 VHK Vsetín (ČR)
Dominik Plavecký Ľ 15. 06. 2001 MHK Dubnica n. Váhom/MŠK Púchov
ÚTOČNÍCI
Michael Drábek Ľ 02. 08. 2001 HC Bíli Tygři Liberec (ČR)
Matej Honeček Ľ 10. 03. 2001 HK DUKLA Tren
Jozef Haščák Ľ 07. 08. 2001 HK DUKLA Trenčín
Simon Jellúš Ľ 18. 01. 2001 Lulea Hockey (Švéd.)
Adam Jevoš Ľ 31. 01. 2001 HK ŠKP Poprad
Andrej Kiss Ľ 20. 05. 2001 Ontario Hockey Academy Marron (Kan.)
Matej Kraut P 15. 05. 2001 HC '05 Banská Bystrica
Alex František Kupka P 13. 12. 2001 HC Slovan Bratislava
Ondrej Rybnikár P 18. 06. 2001 TuTo Turku (Fín.)
Dominik Sojka Ľ 16. 02. 2001 HC '05 Banská Bystrica
Adrián Valigura Ľ 02. 03. 2001 HK ŠKP Poprad
Martin Volko Ľ 19. 07. 2001 Nyköpings Hockey (Švéd.)
NÁHRADNÍCI (na telefonické zavolanie)
Meno Post Ľ/P Dátum nar. Klub
Štefan Valluš B Ľ 28. 12. 2001 HK ŠKP Poprad
Michal Ganz O Ľ 27. 03. 2001 HC '05 Banská Bystrica
Jakub Lopejský O Ľ 02. 02. 2001 HC '05 Banská Bystrica
Ondrej Vereš O Ľ 01. 09. 2001 HK DUKLA Trenčín
Tomáš Veteška O Ľ 17. 02. 2001 HC Košice
Martin Bača POVOLANÝ Ú Ľ 16. 03. 2001 HK Spišská Nová Ves
Dávid Bagin Ú Ľ 31. 08. 2001 MMHK Nitra
Matej Farkaš Ú Ľ 02. 04. 2001 HK Mládež Michalovce
Jakub Dzivjak Ú Ľ 16. 11. 2001 HK ŠKP Poprad
Adrián Jandák Ú Ľ 21. 07. 2001 HK Iskra Partizánske / MMHK Nitra
Andrej Škultéty Ú Ľ 26. 01. 2001 HC SLOVAN Bratislava
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Imrich Antal
Hlavný tréner Viliam Čacho
Asistent trénera Richard Kapuš
Asistent trénera Róbert Rehák
Tréner brankárov Rastislav Staňa
Kondičný tréner Matej Thomka
Lekár Igor Prekop
Masér Miroslav Harvančík
Masér Michal Hrtús

Rozpis zápasov na Turnaji štyroch krajín v Budapešti

13. 11. 2018 Vasas Jégcentrum, Budapešť 15.30 hod. Dánsko Slovensko Stream
14. 11. 2018 Vasas Jégcentrum, Budapešť 19.00 hod. Maďarsko Slovensko Stream
15. 11. 2018 Vasas Jégcentrum, Budapešť 12.00 hod. Slovensko Ukrajina Stream