Organizačný výbor 2019 IIHF MS predstavil novú pieseň šampionátu

JASNÁ - Maskot 2019 IIHF majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji na Slovensku, medveď Macejko, už má svoju oficiálnu pieseň. Jej názov je výstižný - Hokejová. Počas teplých májových dní bude znieť nielen na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave a Steel aréne v Košiciach, ale aj vo fanzónach a rozohreje srdcia návštevníkov svetového šampionátu.

Hokej je o silných emóciách na ľade i v hľadisku a jednu z nich prináša aj nová skladba. Rovnako ako maskot Macejko, aj jeho pieseň odkazuje na slovenský folklór, aj keď nevyzdvihuje žiaden konkrétny región. Je veľmi pravdepodobné, že chytľavú melódiu i slová si bude pospevovať mnoho hokejových fanúšikov, keďže sú blízke ich náture. A nielen Slováci si ju obľúbia, melódia má ambíciu roztancovať aj zahraničných návštevníkov šampionátu. „Slovensko je moja vlasť, za Slovensko túžim hrať. Tam na skale vysokej, tam v doline hlbokej, srdcia bijú pre hokej,“ znejú prvé slová Macejkovej piesne, v ktorej sa striedajú viaceré hudobné podklady zo známych ľudových a hokejových skladieb.

„Skladba Hokejová nemá ambíciu byť hymnou šampionátu. Je to predovšetkým pieseň maskota Macejka. Vznikla na motívoch populárnych ľudových piesní vrátane známeho Macejka, ktorého si pospevujú generácie Slovákov, a mixu skladieb, ktoré počúvajú fanúšikovia počas zápasov v hokejových arénach,“ povedala riaditeľka komunikácie 2019 IIHF MS v ľadovom hokeji Michaela Grendelová. „Budeme radi, ak bude medzi fanúšikmi populárna a stane sa ďalšou skladbou, ktorá bude znieť na štadiónoch aj po skončení šampionátu.“

Hudbu skladby Hokejová zložil a nahral Ondrej Kandráč spolu so svojou skupinou Kandráčovci. Text napísal Vladimír Puchala, ktorý je aj autorom viacerých hitov populárnej hudobnej skupiny, vrátane slovenskej verzie tradičnej poľsko-ukrajinskej piesne Hej sokoly.

„Hokejová“ mala premiéru v nedeľu 17. februára v stredisku Krupová na južných svahoch Chopka. V rámci roadshow s maskotom Macejkom ju pri údolnej stanici lanovky prvýkrát na verejnosti zaspieval Ondrej Kandráč. „Som veľkým hokejovým fanúšikom, asi ako mnoho ďalších Slovákov. Počas stretnutí hrajú na štadiónoch rôzne chytľavé melódie, ktoré majú burcovať fanúšikov. Našiel som v nich paralelu so slovenskou ľudovou hudbou. Na ich podkladoch vznikla aj skladba Hokejová,“ uviedol Ondrej Kandráč, ktorý sa so svojou hudobnou skupinou venuje predovšetkým hraniu upravených verzií ľudových piesní. Na Slovensku sú Kandráčovci veľmi obľúbení, za predaj albumov získali už štyrikrát platinovú platňu.

Maskot Macejko sa zúčastnil i nahrávania novej hokejovej skladby. Video z nahrávania si môžete pozrieť aj na oficiálnom facebookovom profile 2019 IIHF MS.

Hokejové majstrovstvá sveta sa uskutočnia od 10. do 26. mája 2019 v Bratislave a Košiciach. Pieseň Hokejová pomôže pri propagácii šampionátu a zaznie na všetkých podujatiach, na ktorých sa zúčastní maskot Macejko.