Oremus po okrúhlom zápase: "Bez podpory hráčov a vedenia by sa mi to nepodarilo"

ZVOLEN - Pekný míľnik má za sebou tréner Zvolena Peter Oremus. Stredajší sviatočný zápas proti Banskej Bystrici bol pre neho jubilejný 600. na extraligovej lavičke. Podarilo sa mu to ako historicky piatemu koučovi. Okrúhly duel mu chutil o to viac, že jeho zverenci zvíťazili v pohronskom derby 3:1. 

Televízne stretnutie bolo v prvej tretine chudobné na góly. No necelú minútu a pol po prvej prestávke nastala zaujímavá situácia. Prenikajúci McPherson bol v úniku faulovaný a nasledovalo trestné strieľanie. Zvolenskí fanúšikovia však stŕpli, lebo kanadský útočník, ktorý sa len nedávno vrátil na ľad po otrase mozgu, po nekoordinovanom páde na mantinel zostal dlho ležať v rohu klziska. Napokon sa však s pomocou lekára a spoluhráčov postavil a prekvapujúco sa rozhodol realizovať trestné strieľanie, ktoré s prehľadom premenil. Po ňom sa však už na ľad nevrátil a zamieril do nemocnice. O jeho zdravotnom stave sa ešte po zápase nevedelo nič bližšie. Ďalšia strata kľúčového hráča by však bola pre rytierov veľkým šrámom na trojbodovom úlovku.

Nechýbala nám agresivita v korčuľovaní, obe mužstvá hrali výborný zápas. Bystrica bola agresívna, bolo ťažké zastaviť jej hráčov a ustáť to. V zakončení sme boli efektívnejší, víťazstvo nás veľmi teší,“ netajil spokojnosť 50-ročný rodák zo Šurian. Po klasickom úvodnom zhodnotení sa už všetka pozornosť obrátila na malé jubileum. „Je pekné pohybovať sa tak dlho v tejto brandži. Pri hokeji som si našiel množstvo kamarátov od Skalice po Košice. To sú tie dôležité veci. K takejto méte vám musia pomôcť hráči a vedenie klubov, je to spoločná práca. Vďaka nim mám na svojom konte také pekné číslo.

V historickej tabuľke je úspešný tréner na piatom mieste. Na dostrel má však štvrtého Dušana Gregora, na ktorého stráca osem duelov. Na pomyselných medailových stupienkoch sú tréneri, ktorí aj v tejto sezóne sedia na lavičkách extraligových klubov - Ernest Bokroš, Antonín Stavjaňa a Milan Jančuška. „Príliš som to neregistroval, ale všimol som si, akí chlapi sú predo mnou. Sú to ľudia, ktorí toho v hokeji veľa dokázali. Či trénujete prvý zápas alebo šestý, vždy je to veľmi náročné. Pevne verím, že aj ďalší tréneri sa k takýmto métam dopracujú,“ pokračoval Oremus, ktorý má dodnes v živej pamäti svoju extraligovú premiéru: „V Skalici mi páni Stanislav a Ivan Chovancovci dali príležitosť a šli sme k tímu z juniorky. Prehrali sme sedem zápasov po sebe, no potom sme sa naštartovali. Ďakujem im za to, bez ich podpory by som nebol tam, kde som teraz.

Hoci zatiaľ jediný titul získal v Košiciach, na jedno obdobie spomína so špeciálnou príchuťou. „Asi by bolo zlé nespomenúť eufóriu, ktorú sa nám podarilo vyvolať v Skalici, keď tam bol Žigo Pállfy. To bolo neskutočné, človek to málokedy zažije,“ priznáva Peter Oremus, ktorý v rozhovoroch už neraz potvrdil, že hokej nie je to najdôležitejšie v živote. „Samozrejme, hokej nás živí. Ale rodina je vždy na prvom mieste. Uvidím, čo prinesú ďalšie roky. Po tom všetkom, čo sa aktuálne vo svete deje, je rodina to najdôležitejšie. Keď pribudnú ďalšie stretnutia alebo míľniky, poteším sa.“ 

Hráči zvyknú po hetriku, prvom góle či okrúhlom zápase prispieť do tímovej kasy. Ako to je však v prípade trénerov? Bude musieť niekdajší reprezentačný asistent niečo vložiť do spoločného banku? „Chalani mi venovali puk. A povedal som im, že nejaký obed alebo večeru si odo mňa určite zaslúžia,“ dodal na záver Peter Oremus.

Poradie trénerov v počte extraligových zápasov:
1. Milan Jančuška - 819
2. Antonín Stavjaňa - 714
3. Ernest Bokroš - 635
4. Dušan Gregor - 608
5. Peter Oremus - 600


Súvisiace články