Olympijské hry mládeže v Lausanne s premiérovým hokejovým turnajom 3x3

LAUSANNE (SZĽH) - Na III. zimných olympijských hrách mládeže sme okrem klasického hokejového turnaja, v ktorom sa predstaví slovenská ženská reprezentácia do 16 rokov, svedkami nového formátu 3x3. Nová podoba nahradila individuálne súťaže zručností, ktoré boli súčasťou predchádzajúcich dvoch ročníkoch hier. Slovensko v novom formáte reprezentujú štyria chlapci a päť dievčat. 

Hokejový turnaj troch proti trom sa hrá na jednej tretine ľadovej plochy (cross-ice hockey) s dvomi súčasne prebiehajúcimi hrami. Súťaží osem chlapčenských a osem dievčenských tímov, ktoré sú zmiešané na úrovni národných olympijských výborov. 

V jednom tíme je 11 hráčov a dvaja brankári, pričom hráči sa vyberali prostredníctvom národného testovania v hokejových zručnostiach. „Olympijské hry mládeže sú v podstate festivalom športu a mládeže a cieľom IIHF je zapojiť do nich čo najviac hokejových národností. Do klasického hokejového turnaja chlapcov a dievčat sa podľa IIHF rebríčka pravidelne kvalifikujú len tradičné hokejové veľmoci. Na turnaji 3x3 majú šancu zúčastniť sa aj individuálne vyspelí hráči z menej vyspelých hokejových krajín, ktorí vytvoria zmiešané tímy a budú hrať proti sebe,” vyjadril sa na margo formátu Igor Andrejkovič, manažér a lektor školení trénerov na SZĽH a člen Trénerskej komisie IIHF. Zápas sa hrá na tri tretiny po 16 minút. Každý hráč je na ľade presne jednu minútu a má celkovo 48 striedaní. Brankári sa menia každých osem minút a medzi tretinami je trojminútová prestávka. 

Slováci na olympijských hrách mládeže v Lausanne

V základnej časti, v ktorej proti sebe bojovali všetky tímy, sme mali dokopy deviatich hokejistov, z toho päť dievčat a štyroch chlapcov. Do semifinálových bojov sa napokon prebojovali šiesti – Rastislav Eliáš, Peter Repčík, Adam Sýkora, Nikola Janeková, Ivana Látková a Zuzana Dobiašová. Do semifinále nepostúpili Emma Donovalová, Barbora Kapičáková a Patri Melicher, ktorí sa so svojimi medzinárodnými tímami v základnej časti umiestnili na nepostupových miestach. Do semifinále postupovali prví štyria v tabuľke. 

Poradie chlapcov po základnej časti 

Poradie

Tím

Body

1 -  postup do semifinále

Zelený

17

2 - postup do semifinále

Hnedý (Eliáš)

15

3 - postup do semifinále

Červený (Repčík)

13

4 - postup do semifinále

Čierny (Sýkora)

12

5

Sivý (Melicher)

12

6

Oranžový

9

7

Žltý

9

8

Modrý

0

Poradie dievčat po základnej časti 

Poradie

Tím

Body

1 - postup do semifinále

Čierny (Janeková)

18

2 - postup do semifinále

Modrý (Zuzana Dobiášová)

15

3 - postup do semifinále

Žltý

12

4 - postup do semifinále

Hnedý (Látková)

10

5

Zelený (Donovalová)

9

6

Sivý

9

7

Červený (Kapičáková)

8

8

Oranžový

3

Semifinálové zápasy sa odohrajú už dnes a v nich sa rozhodne, ktoré tímy budú medzi sebou bojovať o bronz a ktoré o zlato. 

Program

Semifinále chlapcov 
12:00  Zelený tím vs. Čierny tím (Sýkora)
13:30 Hnedý tím (Eliáš) vs. Červený tím (Repčík) 

Semifinále dievčat
12:00
Čierny tím (Janeková) vs. Hnedý tím (Látková)

13:30 Modrý tím (Dobiášová) vs. Žltý tím
 


Fotogaléria