OH mládeže: Slováci v Lausanne v boji o zlato aj bronz!

LAUSANNE (SZĽH) - Na novovybudovanom lausannskom zimnom štadióne Vaudoise Arena, ktorý sa o niekoľko mesiacov stane dejiskom majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, sa dnes uskutočnili semifinálové zápolenia premiérového hokejového turnaja 3x3. Rozhodlo sa v nich o tom, ktoré tímy si zahrajú finále a ktoré budú bojovať o bronzové medaily. 

V semifinálových bojoch sme mali dokopy šiestich reprezentantov Slovenska – Adama Sýkoru, Rastislava Eliáša, Petra Repčíka, Nikolu Janekovú, Ivanu Látkovú a Zuzanu Dobiašovú. Hráčov a hráčky rozdelili do šiestich medzinárodných tímov, v ktorých majú spoluhráčov z celého sveta. Do semifinále nepostúpili Emma Donovalová, Barbora Kapičáková a Patrik Melicher, ktorí sa so svojimi medzinárodnými tímami v základnej časti umiestnili na nepostupových miestach.

 

Janeková vo finále, Látková a Dobiašová proti sebe v zápase o bronz

Čierny tím s hráčkou Nikolou Janekovou šiel do semifinále z prvého postupového miesta v základnej časti, v ktorej získali 18 bodov. Dievčatá v semifinálovom zápase porazili Hnedý tím so slovenskou brankárkou Ivanou Látkovou 11:7. Čierny tím s Janekovou sa víťazstvom posunul do finále, Hnedý tím s Látkovou si zahrá zápas o bronz. „Bol to veľmi ťažký zápas. Zo začiatku to bola poriadna prestrelka, v prvej tretine sme prehrávali 0:3, ale potom sme zapli a druhú a tretiu tretinu sme podľa mňa hrali výborne. Tento formát hokeja ma veľmi baví, obľúbila som si tím, aj trénerka je skvelá,” povedala nám po zápase Nikola Janeková, ktorá má už istú striebornú medailu. „Mám z toho zimomriavky po celom tele. Budem mať medailu z olympiády, je to skvelý pocit a už teraz som šťastná,” dodala.

O ich súperkách rozhodol druhý semifinálový zápas, v ktorom sa v Modrom tíme predstavila Zuzana Dobiašová z HC SKP Bratislava. Dievčatá so Žltým tímom napokon prehrali 5:7 a Dobiašovú uvidíme v zápase o bronz proti krajanke Látkovej. Do finále tak okrem Čierného tímu postúpil aj Žltý tím so slovenskou trénerkou Dianou Kosovou.

 

Výsledky semifinálových zápasov dievčat

Čierny tím (Janeková) vs. Hnedý tím (Látková) - 11:7

Modrý tím (Dobiašová) vs. Žltý tím - 5:7

Repčík vo finále, zápasy o bronz so Slovákmi na obidvoch stranách

Slováci nebudú chýbať ani vo finále, ani v zápase o bronz. Aj u chlapcov uvidíme v boji o bronzovú medailu Slovákov v obidvoch tímoch. Čierny tím s Adamom Sýkorom v semifinále prehral so Zeleným tímom 3:7.

Zápas Hnedého tímu proti Červenému bol od začiatku vyrovnaný. „Hnedí” napokon prehrali 7:9 a do finále postúpili „červení” so Slovákom Petrom Repčíkom. Víťazný tím bude o zlato bojovať so Zeleným tímom, ktorý vedie slovenský tréner Igor Andrejkovič. „Bol taký klasický semifinálový zápas. Zo začiatku sme vyhrávali, potom zas prehrávali. Potom sme, našťastie, my začali hrať viac ofenzívne a súperi sa utiahli do defenzívy a nechali nám priestor na góly. Formát sa mi páči, ale vedia to hrať len tímy, ktoré sú schopné udržať si hráča na hráčovi a ktoré vedia premieňať šance,” povedal Peter Repčík po zápase. Na finálový zápas sa už teší. „Je to zápas ako všetky ostatné, len o niečo špeciálnejší… A ideme ho vyhrať!” dodal na záver.

V súboji o bronz uvidíme zo Slovákov Adama Sýkoru (Čierny tím), ako aj brankára Rastislava Eliáša (Hnedý tím).

 

Výsledky semifinálových zápasov chlapcov

Zelený tím vs. Čierny tím (Sýkora) - 7:3

Hnedý tím (Eliáš) vs. Červený tím (Repčík) - 7:9 

Zápasy o bronz chlapcov i dievčat sa budú hrať zajtra 15. januára o 12:00 hod. Finálové zápasy budú nasledovať po nich o 13:30 hod.

 

Program finálových zápasov

Zápas o bronz (CH): Čierny tím (Sýkora) vs. Hnedý tím (Eliáš)

Zápas o zlato (CH): Červený tím (Repčík) vs. Zelený tím

Zápas o bronz (D): Hnedý tím (Látková) vs. Modrý tím (Dobiašová)

Zápas o zlato (D): Čierny tím (Janeková) vs. Žltý tím