Odhodlané dievčatá trénujú zväčša s chlapcami, Hokejová galaxia im otvára novú dimenziu

Mladé hokejistky to majú v porovnaní so svojimi chlapčenskými rovesníkmi spravidla výrazne ťažšie. V žiadnom z klubov na Slovensku ich nie je toľko, aby mohli vytvoriť vlastný tím a dievčenské mládežnícke ligy sú zatiaľ hudbou budúcnosti.

Úlohy pootvorenia novej dimenzie dievčenského hokeja sa zhostil projekt SZĽH s príznačným názvom Hokejové galaxie. V rámci prvého zo štyroch celovíkendových turnajov sa v Michalovciach predstavilo 70 hráčok vo veku 12 až 15 rokov. Hokejistky plné odhodlania boli rozdelené do štyroch tímov s názvami Hviezdy, Kométy, Luny a Supernovy.

„Hľadáme nové hviezdy a toto je taký malý hviezdny svet dievčat,“ rozhovorila sa generálna manažérka ženského hokeja Ľubomíra Kožanová.  Vesmírna terminológia symbolizuje túžby novej generácie hokejistiek. „Názov vytvorilo dievča pre dievčatá a pomenovania tímov Luny, Hviezdy, Supernovy a Kométy sú príznačné pre tieto vychádzajúce hviezdičky.  Verím tomu, že práve ony raz vytvoria novú generáciu reprezentantiek a jedného dňa nás dovedú na olympiádu. Tak ako to dokázali Nicol Čupková, Iveta Karafiátová, Zuzka Tomčíková či Jana Kapustová.“

Séria hokejových turnajov pre hráčky do 15 rokov vytvára predpoklady pre systematickú výchovu novej generácie hokejistiek, pričom cieľom je vytvoriť podhubie pre vznik dievčenskej ligovej súťaže.

„Toto je pilotný krok, ktorý má vyvolať boom a dodať dievčatám chuť. Aby každá hráčka videla, že nie je sama, ale na Slovensku je ich veľa. V tomto smere určite pomôže aj zisk bronzu našej mužskej reprezentácie v Pekingu. Dievčatá to samozrejme pozorne sledovali a takýto úspech motivuje všetkých. Rovnako tak sledovali aj ženský olympijský turnaj a všetky tieto veci by mali napomôcť rozširovaniu dievčenskej hokejovej základne,“ zamyslela sa Kožanová.

Nedávne pandemické obdobie spojené so zatvorenými štadiónmi a prerušeným tréningovým procesom iba umocnilo význam takýchto akcií.

Je to super nápad a predovšetkým po tých covidových sezónach je to užitočné aj pre nás trénerky. Po dlhšej prestávke si môžeme urobiť prehľad o súčasnom stave v týchto kategóriách a vytvoriť si predstavu o základe reprezentačného tímu do 16 rokov,“ upozornila trénerka Gabriela Sabolová, ktorú potešilo nadšenie zúčastnených dievčat. Základom úspechu každej reprezentácie je dostatočný výber a počas ďalších pripravovaných turnajov dostanú určite možnosť aj ďalšie hráčky. „Niektoré dievčatá sa určite obmenia a šancu dostanú tie, ktoré teraz prísť nemohli. Chceme ich vidieť čo najviac, pretože pre nás je dôležitá každá šikovná hokejistka.“

Hlavným problémom dievčenského hokeja sú nízke počty a tým pádom roztrúsenosť. „Nemajú to jednoduché, pretože dievčat je málo a sú roztratené po celom Slovensku. V niektorých kluboch sú po jednej, inde je ich pár. Napríklad tu v Michalovciach však pekne zabrala vlaňajšia náborová akcia medzinárodnej federácie ľadového hokeja a v prípravke im po nej ostalo až šestnásť dievčat. Potrebujeme teda ďalšie takéto vlny a verím, že bude naša členská základňa utešene narastať. To je totiž náš cieľ,“ zdôraznila Ľubomíra Kožanová.

Aj podľa Gabriely Sabolovej je poctivá práca s mládežou jedinou možnou cestou k vybudovaniu silnej ženskej reprezentácie.

„Je to dlhodobá cesta, ale ak sa pozrieme napríklad do Česka, tak tam to robili presne takto. Išli pekne od mládežníckych výberov a teraz sa prebojovali aj na olympiádu, kde účinkovali veľmi úspešne,“ pripomenula Sabolová.

Doposiaľ jedinou organizovanou súťažou v rámci slovenského ženského hokeja je seniorská extraliga. V nej hráva aj veľa mladých hráčok, no v rámci zväzu si veľmi dobre uvedomujú aj potrebu mládežníckej súťaže.

„Určite by pomohla a ja verím, že sa raz stane realitou. Najprv však potrebujeme rozširovať počty mladých hráčok. Väčšina týchto dievčat hráva medzi žiakmi a hlavným problémom tejto kategórie je prechod do starších kategórií. Vtedy sa potrebujú začleniť do seniorských tímov a nie v každom meste sa nachádza ženský klub. Mnohé dievčatá potom musia dochádzať a to môže odradiť,“ poznamenala G. Sabolová.

Ako sme sa však mohli presvedčiť v Michalovciach, húževnaté dievčatá len tak niečo neodradí. Nadšenie, ktoré predviedli počas troch dní prvého turnaja Hokejovej galaxie, im môže závidieť väčšina chlapčenských rovesníkov.

„Ja sa z takýchto dievčenských akcií veľmi teším. Nebývajú často a pre nás je super zahrať si proti sebe v rámci tímov zložených z rozličných klubov. Vytvorili sme naozaj dobrú partiu a páčil sa mi aj pestrý program. Bol to jednoducho veľmi pekný a užitočný víkend,“ pochvaľovala si 15-ročná Tatiana Korčeková z Liptovského Mikuláša. Vo svojom materskom klube je jedinou hráčkou v rámci chlapčenského kadetského tímu. „S chalanmi chodíme spolu aj do školy a poznáme sa teda od malička. Môžem povedať, že je mi s nimi super a všetci ma podporujú. Trénovať však chodím aj so ženami v Poprade.“

Talentovaná Tatiana má síce iba pätnásť, no v extraligovom tíme Popradských Líšok je s bilanciou 5+7 v šiestich zápasoch štvrtou najproduktívnejšou hráčkou. „Mojim hlavným cieľom je dostať sa raz do reprezentácie Slovenska. Určite by som sa raz chcela dostať na olympiádu, ale to je ešte dlhá cesta.“

Olympijským snom sa netají ani o rok mladšia Nikola Komloš z Košíc.

„Chcela som robiť nejaký šport a zapáčil sa mi hokej. Vyskúšala som to a chytilo ma to. Začala som trénovať s chlapcami a teraz trénujem s nimi i dievčatami. Verím, že budem napredovať a zažijem taký správny hokejový život. S veľkými zápasmi a najkrajšia by bola iste olympiáda,“ pousmiala sa Nikola, ktorá si víkend na Zemplíne poriadne užila. „Konečne je tu takáto akcia. Veľmi sa mi páčila a všetky baby boli príjemné. Naozaj som si to užila a teší ma, že sa robí niečo také aj pre mladé hokejistky. Samotné zápasy boli hlavne o zábave, no bolo tam cítiť aj túžbu po víťazstvách.“

V podobnom duchu sa vyjadrila aj 14-ročná Nela Lopušanová zo Žiliny.

„Som veľmi rada, že ma sem pozvali a veľmi som sa na to tešila. Teší ma, že sa ženský hokej takto rozbieha a ďakujem za podporu trénerom i sponzorom. Takéto turnaje sú totiž pre nás naozaj užitočné,“ vyslovila sa kapitánka výberu Supernovy. K hokeju ju priviedol starší brat a na ľade sa jej okamžite zapáčilo. „Od malička hrávam s chlapcami a hoci to nie je ľahké, mňa to baví. Verím, že sa jedného dňa dostanem do zahraničia i do reprezentácie.“

Hneď štyri dievčatá pricestovali na Zemplín aj z Nových Zámkov. Jednou z nich bola aj Ema Tóthová, ktorá hráva v materskom klube s chlapcami a skúsenosti so ženským hokejom zbiera v rámci ŠKP Bratislava.

„Bolo to super a bolo veľmi fajn stretnúť sa v takomto počte. Každej z nás to pomôže. Predtým som veľa dievčat nepoznala, ale teraz sme vytvorili fajn partiu a práve to je dôležité. Už teraz sa teším na druhý turnaj,“ dodala s úsmevom E. Tóthová.

Druhý turnaj reprezentačného výberu hráčok do 15 rokov zorganizujú v dňoch 1. až 3. apríla v Považskej Bystrici.

 


Fotogaléria

Ďalšie články