Nový tréner SR „16“ Milan Sitár: Všetko už smerujeme k turnaju v Minsku

DETVA (SZĽH) – Rozhodnutie Norberta Javorčíka skončiť na pozícii hlavného trénera reprezentácie do 18 rokov malo dopad takmer naprieč všetkými reprezentačnými družstvami. K „osemnástke“ prešiel bezmála celý realizačný tím z reprezentácie do šestnásť rokov, a tak bolo potrebné nájsť aj nového trénera na uvoľnený post hlavného kormidelníka „šestnástky“. Voľba padla napokon na 50-ročného odborníka Milana Sitára. Ten v ostatných rokoch pôsobil v najvyššej ruskej juniorskej súťaži MHL a k reprezentačnému kormidlu sa vracia po poltucte rokov.

Na reprezentačnú lavičku sa vraciate po šiestich rokoch, keď naposledy ste pôsobili ako asistent Jozefa Frühaufa pri reprezentácii do osemnásť rokov. S akými pocitmi sa vraciate do prostredia, ktoré viac-menej poznáte?
Dlho som pôsobil mimo Slovenska, zhruba päť rokov som trénoval v najvyššej juniorskej súťaži MHL. Za ten čas sa toho pri reprezentáciách dosť zmenilo. Ponuka prišla náhle, keďže pri „osemnástke“ došlo k zmene realizačného tímu. Možnosť trénovať reprezentáciu beriem ako česť a uvidíme, aké pocity budú do budúcna.

Hlavný tréner SR 16 Milan SitárMilan Sitár, hlavný tréner reprezentácie do 16 rokov na špeciálnom VT v Detve

Hovoríte, že ponuka viesť prišla nečakane. Dlho ste nad ňou rozmýšľali?
Ani nie. Bol som v spojení s Mirom Šatanom a myslím si, že pre každého trénera je česť trénovať reprezentáciu. Hneď ako došlo k zmene v „osemnástke“, tak sme si spolu s Mirom volali a bol som na prijatie ponuky pripravený.

Posledné roky ste pôsobili v najvyššej ruskej juniorskej súťaži. Aký však máte vzťah k tejto kategórii, čo sú o päť, miestami až o šesť rokov mladší hráči než v MHL?
V juniorskej MHL sa práveže hrá od zhruba šestnástich do dvadsaťdva rokov. Napríklad traja hráči v tíme sú do šestnásť rokov a zvyšok sú už starší hráči. V MHL je teda bežné, že hráči v MHL hrajú aj proti o päť až šesť rokov starším hráčom. MHL A v podstate vychováva hráčov do všetkých ruských reprezentácií, aj keď, samozrejme, od „osemnástky“ sa už niektorým hráčom podarí dostať do VHL, KHL, alebo sú v zahraničí.

A pokiaľ ide o slovenských hráčov kmeňového ročníka 2002? Aký rešerš o potenciálnych adeptoch na reprezentačný dres ste si stihli spraviť?
V podstate sa to všetko udialo za posledné dva dni. Prešli sme spolu koľko hráčov máme k dispozícii a zistili sme, že okolo dvadsať hráčov hrá v zahraničí. Robili sme si rešerš koľko z týchto hráčov hrá v dorasteneckých a koľko v kadetských súťažiach. To sa však bavíme len o počtoch. Podstatné bude, aby hráči ukázali svoju výkonnosť. Myslím si, že v „šestnástke“ je potrebné hráčov obmieňať, predsa len v pomyselnej pyramíde reprezentácií, kde na vrchole je „osemnástka“ so svojimi majstrovstvami sveta, sme ešte len na spodku.

Hlavný tréner SR 16 Milan SitárMilan Sitár, hlavný tréner reprezentácie do 16 rokov na špeciálnom VT v Detve

„Šestnástka“ už v tejto sezóne odohrala tri stretnutia proti Rusku. Dopočul som sa, že ste si zápasy pozreli na videu, takže aký dojem ste nadobudli z videného?
V prvom rade treba podotknúť, že súper už v tom čase mal za sebou dlhšiu prípravu. Bežne sa deje, že na reprezentačnom zraze sú tri týždne pokope a za ten čas ešte stihnú odohrať aj ďalšie prípravné zápasy. Naopak u nás máme toho času ďaleko menej – dva, tri, niekedy dokonca iba jeden a pol dňa na to, aby sme mohli pripraviť tím na jednotlivé zápasy. V spomínaných troch zápasoch bolo vidno, že aj navzdory nejakému objemu prípravy pred zápasmi, ešte hráči neboli celkom zžití. Nevedeli, kde-kto má byť, ako má hrať v oslabení, ako brániť v obrannom pásme… Nie je to však tým, že by nevedeli hrať hokej, ale skrátka nezvýšil čas na to, aby boli usmernení a „uprataní“.

V čom bol najväčší rozdiel medzi Slovenskom a Ruskom v tých zápasoch?
Rusi sú individuálne lepšie pripravení. Poznám ich, päť rokov som tam trénoval a viem, ako to tam funguje. Disciplína u Rusov síce trošku hapruje, no vďaka svojim individuálnym kvalitám sa dostávali do prečíslení, ktoré využívali. Každý vie, každý to videl a aj samotní chalani vedia, ako na tom sú u nás a ako sú na tom vo svete. Je síce pravda, že sa z nášho dorastu dostal do ruskej „osemnástky“ Ischakov, to všetci vieme. No už málokto vie, že trénoval pomaly päť až šesť hodín denne na ľade. A práve o tom to je. Keď majú hráči čas, tak musia skrátka pridať, aby sa zlepšili najmä technicky. Nehovorím, že sa chalani majú uštvať a potom v sobotu či v nedeľu neodohrajú kvalitné zápasy, ale keď môžu byť hráči viac na ľade, tak nech na ňom sú, aby sa po technickej stránke mohli dorovnať svetu.

V Detve sa zatiaľ len rozhliadate, alebo už aktívne sa zapájate do tréningového procesu?
Dnes (vo štvrtok – pozn. aut.) som sa prvýkrát aktívne zapojil. Dovtedy som „len“ sledoval, keďže sa čakalo na rozhodnutie Výkonného výboru. Ten rozhodol, a tak od štvrtka rána som prebral „šestnástku“ aj s vedením tréningov. Už nás teda trošičku pripravujem na to, čo nás čaká v novembri na turnaji v Bielorusku, kde budeme znovu hrať proti ruskej „šestnástke“ a proti lotyšskej a bieloruskej „sedemnástke“. 7. a 8. októbra už Rusi s Lotyšmi odohrali dva zápasy. Jeden vyhrali Rusi 4:3, v druhom zas prehrali 3:4. Čakajú nás teda kvalitní súperi. My sa im však chceme priblížiť, a tak podľa toho aj prispôsobujeme tréningy.

Hlavný tréner SR 16 Milan SitárMilan Sitár, hlavný tréner reprezentácie do 16 rokov na špeciálnom VT v Detve

S každým hráčom ste sa v Detve už osobne rozprávali. Čo ste hráčom hovorili a aký bol účel týchto pohovorov?
Bolo to krátke, keďže od rána do večera máme tréningy. Poobede počas odpočinku som hráčov nechcel vyrušovať, a tak sme sa trošku porozprávali až večer o tom, čo som videl na ľade, čo by mali zlepšiť, aby sa nebáli hrať hokej… Ďalší večer sme si už pozreli aj ukážky zo zápasov proti Rusku a porovnávali sme ich so svetovým hokejom. Všetko už teda smerujeme k turnaju v Bielorusku, aby sme sa súperom, ako som už spomínal, aspoň priblížili.

Na výcvikovom tábore v Detve nacvičujete jednotný herný systém, ale tréneri majú stále určitú mieru voľnosti. Akým hokejom sa teda chcete prezentovať?
Ja som sa ešte nezúčastňoval schôdzí, ktoré k jednotnému hernému systému organizoval Craig Ramsay. Od Vila Čacha však viem, že sa v určitých momentoch menila hra v obrannom pásme. Prvky jednotného herného systému chceme dodržať, to znamená bránenie stredným útočníkom do systému 1-3-1. V obrannom pásme sa zas snažíme klásť dôraz na preberanie hráčov, aby to nebolo len o osobnej obrane. To znamená, ak súperov hráč ujde nášmu brániacemu hráčovi, aby okamžite k nemu pristúpil druhý hráč. Týmto hokejom sa napokon prezentujú všetky vyspelé hokejové krajiny.


Fotogaléria