Nový deň, nový zápas. Slováci víťazstvom nad USA dali zabudnúť na zápas s Kanadou

BUFFALO (SZĽH) – Po stredajšej prehre 0:6 s Kanadou by nikto pred zápasom proti ďalšiemu topfavoritovi majstrovstiev sveta juniorov, domácemu výberu Spojených štátov, nestavil na Slovákov azda ani deravý groš. Zverenci Ernesta Bokroša v priebehu dvadsiatich štyroch hodín však podali dva diametrálne odlišné výkony a úradujúcich majstrov sveta zdolali vo štvrtok pred ich vlastnými divákmi v Buffale 3:2. 

Základom zvládnuté taktické pokyny

Už pred začiatkom majstrovstiev sveta bolo jasné, že Slováci majú veľmi ťažké rozlosovanie zápasov. Turnaj začali dvojzápasom proti zámorským celkom Kanade a Spojených štátoch, ktoré navyše na zápas so Slovenskom nastupovali po dni voľna. Všetky tieto faktory hrajúce v neprospech Slovenska sa však na ľade KeyBank Centrea ukázali ako irelevantné. „Bol to nový deň a nový zápas,“ povedal po stretnutí so Spojenými štátmi kapitán tímu Martin Bodák. „Všetci sme ťahali za jeden povraz, dodržiavali sme systém a na ľade sme nechali všetko. Bol to z našej strany super výkon,“ pokračoval.

Jedným z rozhodujúcich faktorov, ktorý rozhodol v prospech slovenských hokejistov, bola disciplína. Či už tá individuálna, keď na trestnú lavicu šli Slováci za celý zápas len dvakrát, alebo herná. Predzápasové pokyny a taktiku juniorskí reprezentanti v zápase do detailu vykonali a odmenou im bolo víťazstvo 3:2. „Kľúčové bolo, že sme dodržiavali herný systém. Proti Kanade sa nám to nedarilo, teraz sme ho do bodky plnili a ukázalo sa, že keď ho dodržiavame, tak aj hra je iná, aj výsledok je iný,“ uviedol útočník Peter Kundrik.

Radosť slovenských hokejistov po výhre nad USARadosť po výhre nad USA. Zľava: Miloš Roman, Martin Bodák, Samuel Buček. Foto SITA/AP

Aj so sebazaprením

Okrem toho proti Američanom sa ukázali vysoké morálno-vôľové vlastnosti hráčov. Viacerí z nich hrali totiž proti Spojeným štátom so sebazaprením. Najhoršie na tom bol práve Kundrik, ktorý po zápase s Kanadou opustil štadión len za asistencie spoluhráčov. Napriek tomu chcel na druhý deň proti Spojeným štátom nastúpiť. 

„Nemal som žiadne pochybnosti, že by som na zápas nenastúpil. Noha ma bolela, limitovala ma pri korčuľovaní, ale doktor mi pomohol a pripravil ma na zápas,“ prezradil Kundrik, o ktorého štarte proti USA sa rozhodlo krátko po dopoludňajšom rozkorčuľovaní. „Nerozmýšľal som nad bolesťou, chcel som skrátka hrať a pomôcť tímu,“ doplnil 19-ročný útočník, ktorý v Buffale zažíva svoju premiéru na vrcholnom medzištátnom hokejovom fóre.

Američania len doťahovali

Nesmierne dôležitý prvý gól v zápase sa podarilo streliť Slovákom. Zásluhou Filipa Krivošíka sa zverenci Ernesta Bokroša v 25. minúte ujali vedenia, ktoré síce stratili už o sedem minút, no úradujúci majstri sveta v zápase zakaždým museli náskok súpera len doťahovať. To sa im dvakrát podarilo, pričom najmä po vyrovnávajúcom góle Mittelstadta z 57. minúte to už-už vyzeralo, že zápas dospeje do predĺženia.

Joey Anderson a Peter KundrikJoey Anderson a Peter Kundrik (20) Foto SITA/AP

Aj po tejto studenej sprche však na slovenskej lavičke stále vládlo odhodlanie získať tri body. „Všetci sme chceli vyhrať. Samozrejme, aj bod by z takéhoto zápasu bol dobrý, no našou prioritou bolo vyhrať,“ vraví Bodák, podľa ktorého zisk troch bodov zo zápasu s USA pomôže slovenskému mančaftu získať sebadôveru. „Toto víťazstvo nám pomôže najmä po psychickej stránke. Ukázalo nám to, že vieme poraziť aj silných súperov a nie sme len fackovací panák, ak hráme to, čo hrať máme,“ dodal 19-ročný obranca pôsobiaci v zámorskej juniorskej súťaži WHL v tíme Kootenay Ice.

So ziskom troch bodov proti Spojeným štátom sa pred majstrovstvami príliš nerátalo. Ani táto výhra však ešte negarantuje splnenie základného cieľa „dvadsiatky“ v Buffale, ktorým je postup do štvrťfinále. Dôležité zápasy pred Slovákmi ešte stále len sú, čoho sú si vedomí aj samotní hráči. „Za tri body sme radi, ale samy ešte nič neriešia. Naďalej sa musíme plne sústrediť na ďalšie zápasy,“ uzatvára Kundrik.