Novic Noskovič čelil sile lídra i čiernym sériám. Odvahu mu dodal Vošvrda

POPRAD - Znie to možno neuveriteľne, no hokejisti Slovana Bratislava nevyhrali v Poprade vyše desať rokov a v súbojoch proti „kamzíkom“ utrpeli sedem prehier v rade. Tri body ukoristili svojmu neobľúbenému súperovi naposledy v roku 2011 a pod Tatrami uspeli naposledy ešte v decembri 2010.

Už pohľad na predzápasovú zostavu „orlov“ napovedal, že tieto negatívne štatistiky nevylepšia ani v nedeľňom súboji 30. kola. Zraneniami bombardovaný káder belasých doplnili viacerí mladíci a do bránky sa postavil iba 18-ročný Richard Noskovič.

„Je mladý a talentovaný. Odovzdal výborný výkon a mali sme mu pomôcť ešte o čosi viac. Ak však bude pokračovať takto, tak môže zažiť peknú kariéru,“ pochválil svojho mladého spoluhráča z bránky útočník Branislava Rapáč. 

Prehru 1:4 naozaj nemožno pripísať na vrub rozklepaných kolien extraligového debutanta. Noskovič svoj tím viackrát podržal a štvrtý gól už padol do prázdnej bránky.

„So svojim výkonom som spokojný, ale celkovo by som mal oveľa lepší pocit, ak by sme vyhrali. Hrali sme proti najsilnejšiemu tímu v lige, ale my chceme byť prví a cieľom bolo teda víťazstvo,“ vyslovil sa bratislavský odchovanec po svojej premiére. O tom, že bude čeliť silnému tímu lídra tabuľky, sa dozvedel deň pred zápasom. „Mal som teda čas pripraviť sa. Určite ma to prekvapilo, ale zároveň som sa potešil a chcel som sa ukázať v dobrom svetle. Cítil som dôveru zo strany spoluhráčov a od úvodu mi veľmi pomáhali.“

Richard Noskovič bol svojmu tímu napriek prehre oporou. Zdroj: SZĽH/Jäzva

Istú dávku trémy by mal azda každý brankár v jeho situácii. Predzápasové slová povzbudenia mu prekvapivo neadresovali iba spoluhráči, ale aj náprotivok z klietky súpera. Po rozcvičke sa totiž pri ňom pristavil Tomáš Vošvrda. „Bolo to od neho veľmi sympatické. Prišiel za mnou a povzbudil ma milými slovami. Po zápase ma pochválil a ja si to určite cením.“

Čisté konto v najvyššej súťaži držal Noskovič jedenásť minút. Prvý gól seniorskej kariéry mu adresoval Peter Bjalončík a v presilových hrách mu potom predviedli kvalitu svojho zakončenia kanonieri Patrik Svitana a Marcel Haščák. 

„Práve tie presilovky rozhodli. Aj teraz sme mali dostatok šancí, ale nevyužívame ich a robíme zbytočné fauly. Hovorím aj o sebe. Chceme víťaziť a každá prehra je mrzutá. Chýba nám veľa hráčov, ale na to nemôžeme vyhovárať. Ak máme byť úspešní, tak musíme hrať čistejšie a zároveň lepšie využívať vlastné presilové hry,“ upozornil útočník Branislav Rapáč.

Popradčania si v priebehu prvých dvoch tretín vypracovali trojgólový náskok, no po góle Brendana O´Donnella na okamih vypadli zo svojho rytmu. V tej chvíli sa objavili spomienky na posledný domáci duel proti Nitre, v ktorom viedli rovnako 3:0, aby napokon ratovali víťazstvo v predĺžení. 

„Povedali sme si, že sa to nesmie zopakovať. Po druhej tretine sme si teda niečo povedali a ukázali sme, že sme sa z tej Nitry poučili,“ zareagoval Patrik Svitana. „Tréneri nám teraz dali dva dni voľna a tie nám určite padnú vhod. Máme totiž viacerých zranených a chorých hráčov. Verím, že sa dáme do poriadku a od stredy sa začneme pripravovať na Banskú Bystricu.“

Maródov počítajú v posledných dňoch na oboch stranách. Predovšetkým na belasej strane je už situácia priam alarmujúca.

„Ešte som nezažil, aby sme mali deväť zranených útočníkov,“ krútil hlavou B. Rapáč. „Neviem v čom to je, ale taký je hokej a všetci idú do súbojov naplno. Ostáva veriť, že sme si už smolu vyčerpali a zranení hráči sa postupne vrátia do zostavy.“

Zápasy v oklieštenej zostave každopádne odčerpávajú sily oveľa intenzívnejšie ako keď je tím v plnej sile. „Program je pritom teraz veľmi hustý a cítiť už aj únavu. Musíme hrať preto rozumnejšie a počkať si na šance. Teraz sú všetky body dôležité a musíme ich získavať aj napriek svojim problémom. Hlavne musíme hrať čisto, pretože hra v oslabení nám uberá sily a potom jej to ,záhul',“ upozornil 27-ročný odchovanec Spišskej Novej Vsi. 

Patrik Svitana a Branislav Rapáč v zápase Popradu so Slovanom. Zdroj: SZĽH/Jäzva

Trápenie hráčov Slovana proti Popradu je však dlhodobou záležitosťou a nedá sa pripísať iba aktuálnej maródke. Séria siedmych prehier je z pohľadu bratislavského tímu poriadne nepríjemná. 

„Počul som o tej bilancii, ale vyplýva to z kvality popradského tímu. Zápasy proti nim sú veľmi ťažké, ale každý súper je zdolateľný a nabudúce k tomu musíme pristúpiť úplne inak. Verím, že tá séria už nebude mať dlhé trvanie,“ vyslovil zbožné želanie Branislav Rapáč.

Popradský útočník Patrik Svitana by bol naopak pochopiteľne rád, ak by boli bradaté série proti Slovanu ešte o čosi bradatejšie.

„Neviem čím to je. Darí sa nám proti nim, ale stále je to iba základná časť a podstatné je, aby sme uspeli v dôležitých zápasoch. Takéto štatistiky každopádne tešia,“ pousmial sa 32-ročný Popradčan. 

Viac ako historické štatistiky ho momentálne tešia tri body pripísané do tabuľky a navýšenie náskoku na čele tabuľky na rozdiel štyroch bodov.

„Boli sme si vedomí dôležitosti tohto zápasu a som veľmi rád, že sme ho zvládli. Pomohli sme si presilovými hrami a o našom víťazstve podľa mňa rozhodla prvá tretina. Tá bola vynikajúca,“ zdôraznil Patrik Svitana. „Návrat na čelo tabuľky však nepredstavuje signál k uspokojeniu. Naďalej chceme vyhrať každý zápas a byť v tabuľke čo možno najvyššie. Cieľom je pripraviť si pre play-off najlepšiu možnú pozíciu.“


Súvisiace články