Nová „dvadsiatka“ na záver turnaja v Hodoníne s prehrou proti Rusku

HODONÍN (SZĽH) – Novo tvoriaca sa reprezentácia do dvadsať rokov zložená výhradne z hráčov ročníka 1999 má za sebou posledné vystúpenie na tradičnom Turnaji štyroch krajín, ktorý sa tento rok uskutočnil v Hodoníne. Zverenci Ernesta Bokroša podľahli Rusku 2:4, keď ich zbrzdilo až jedenásť dvojminútových trestov. Slováci tak kvalitne obsadený turnaj na česko-slovenskom pohraničí uzavreli s bilanciou jedno víťazstvo, dve prehry.

Úvodnú tretinu do značnej miery ovplyvnila nedisciplinovanosť Slovákov. Hoci pri hre v rovnovážnom stave boli Rusom vyrovnaným súperom, štyri vylúčenia v priebehu úvodnej dvadsaťminútovky výsledkovo posadili na koňa súpera. Prvú presilovku síce ešte Rusi nevyužili, no v 7. minúte už Filin v spleti tiel pred bránkou Sklenára vydoloval puk a poľahky ho poslal do siete. V 10. minúte mohol ten istý hráč v nájazde zvýšiť už na 2:0, ale slovenský brankár odmietol zmenu skóre. Tá však nastala na konci 16. minúty, pri ďalšom slovenskom vylúčení, keď Jaremčuk strelou pomdzi Sklenárove betóny uzavrel prvotretinový gólový účet.  

V druhej tretine si už v početnej prevahe zahrali aj Slováci. Hneď po poldruha minúty hry šiel na štyri minúty na trestnú lavicu Bicadze a Slováci ponúknutú príležitosť využili. V 26. minúte sa z rohu pásma oprel do strely Gregor a strela na bližšiu žrď prešla až za Ustimenka – 1:2. Hneď vzápätí však mohol dvojgólové vedenie Rusom prinavrátiť tandem Šen – Šalagin, no Sklenár výborným zákrokom odolal. V 31. minúte sa na dostrel Sklenára dostal Šaškov, avšak pri zakončení atakoval Sklenára, a tak výhodu presilovky dostali Slováci, ktorí ju aj využili. Baláž sa pred bránkou zorientoval najlepšie a poľahky poslal puk do brány. Vyrovnaný stav však vydržal iba 101 sekúnd. Hneď vzápätí totiž ostal pred Sklenárom nepokrkytý Filin a svojím druhým gólom znovu poslal Rusov do vedenia.

Tretina tretina patrila Rusom, ktorí už v 42. minúte mohli svoje vedenie navýšiť, no po akcii Jaremčuka a Starkova sa výborným zákrokom prezentoval Sklenár. O tri minúty neskôr mali Rusi k dispozícii takmer minútu dlhú presilovku o dvoch hráčov, v ktorej musel byť Sklenár znovu v permanencii, no ani Šepelev, ani Filin sa nepresadili. To však už neplatilo v 51. minúte, keď pri ďalšej presilovke sa z dorážky presadil Starkov. Slováci si veľa čistých gólových príležitostí na zdramatizovanie zápasu nevypracovali, naopak sami mohli inkasovať v 57. minúte po piatykrát, no Šaškov v šanci stroskotal na Sklenárovi. 

Slovensko „20“ – Rusko „20“ 2:4 (0:2, 2:1, 0:1)
Góly: 26. Gregor (Magdolen), 32. J. Baláž (Juščák, Köver) – 7. Filin (I. Morozov, Šaškov), 16. Jaremčuk (Trišin), 33. Filin (Šaškov, Šen), 51. Starkov (Bicadze, Olšanskij).
Vylúčenia 2 min.: 11:7, presilovky 2:3, oslabenia 0:0. Strely na bránu: 18:33 (4:8, 7:9, 7:16). Najlepší hráči zápasu: Jakub Köver – Jegor Filin. Rozhodovali: Hradil, Úlehla – Gebauer, Rožánek (všetci ČR). 165 divákov.

Slovensko: Sklenár – Maňák, Jakab, Kupec, Nahálka, B. Brincko, Palacko, Boldižár, M. Gregor – S. Pavlík, D. Gergel, Juščák, Kalousek, J. Baláž, Mriglot, Magdolen, P. Regenda, Köver, Giertl, L. Lunter, Zahradník.
Rusko: Ustimenko – Volkov, Trišin, Šepelev, I. Morozov, Baranov, Šhutov, Olšanskij, Denisevič – Galimov, Bicadze, Jaremčuk, Kanickij, Šalagin, Starkov, Šen, Filin, Muranov, Oskin, Marušev, Šaškov.