Nominácia: Šestnástka do Lotyšska s viacerými novicmi, Králik: Pozvánku si zaslúžili

BRATISLAVA (SZĽH) – V nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie do 16 rokov na blížiaci sa turnaj v Lotyšsku sa ocitlo aj viacero mien, ktoré si v doterajšej sezóne reprezentačný dres ešte neobliekli. Hlavný tréner Ivan Králik však zdôrazňuje, že svojou výkonnosťou na klubovej úrovni si pozvánku do národného tímu zaslúžili. V pobaltskej krajine si slovenská šestnástka tretíkrát v sezóne zmeria sily so Švajčiarmi a premiérovo s lotyšskými rovesníkmi i o rok starším domácim výberom do 17 rokov.

Pri pohľade na menný zoznam pre podujatie v Rige možno usúdiť, že hráči ako Čunderlík, Tomka, Lisý, Dravecký, Kalman, Chovan či Svrček sú už stabilnou súčasťou tohtosezónnych nominačných listov hokejovej reprezentácie do 16 rokov. Za nimi nasledujú mená, ktoré sa na výcvikových táboroch pod vedením trénerského štábu na čele s Ivanom Králikom už objavili. Tretiu skupinu tvorí šestica absolútnych nováčikov.

„Bolo našim cieľom ponechať si dve stabilné formácie a zvyšok tímu doplniť o chlapcov, ktorí buď s nami ešte vôbec neboli, ale z hľadiska výkonnosti na klubovej úrovni si nomináciu plne zaslúžili, alebo o chlapcov, ktorých sme už videli v rámci výcvikových táborov, respektíve ešte minulý rok v lete na turnaji v Salzburgu. Teraz sme im chceli poskytnúť príležitosť ukázať sa na ďalšom podujatí,“ uviedol na margo skladania nominačného zoznamu hlavný tréner Ivan Králik. Cieľom hráčskej obmeny bola aj skutočnosť zvýšenia konkurencie v prostredí širšieho kruhu adeptov do 16 rokov na reprezentačný dres. „Je dôležité, aby sme sa pohybovali v prostredí zdravej konkurencie. Týmito krokmi sme sa rozhodli vytvoriť tlak na širší okruh hráčov dostupných pre reprezentáciu do 16 rokov. Aj preto, že v apríli nás čaká veľmi ťažký turnaj a musíme naň vyberať z toho najlepšieho, čo máme,“ dodal Králik.

Nad Švajčiarmi už chceme konečne vyhrať. V oboch zápasoch sme strelili len jeden gól, navyše z našich štatistických ukazovateľov vyplýva, že z desiatich doterajších medzinárodných duelov sú Švajčiari jediný tím, proti ktorému sme si nevytvorili dostatok streleckých príležitostí. Na bránku sme spravidla vystrelili menej ako tridsaťkrát. Teraz to chceme zmeniť.

Šestnástka sa zíde budúci pondelok na zraze v Púchove, kde ešte pred autobusovým presunom do Lotyšska absolvuje tri tréningové jednotky. „V prvom rade budeme chcieť, aby sa chlapci, ktorí s nami ešte neboli, zoznámili s reprezentačným prostredím. Aby vedeli, čo ich čaká a ako sa v národnom tíme chceme prezentovať. Ďalej si so všetkými chlapcami potrebujeme prejsť zopár herných záležitostí, ktoré nám v doterajšej fáze sezóny príliš nešli. Nie je to len hra v obrannom pásme, ale aj presilové hry, ktoré nám na decembrovom turnaji vo Fínsku vôbec nefungovali,“ pokračoval hlavný kouč.

Súpermi mladých Slovákov na turnaji v Rige budú okrem dvoch lotyšských výberov opäť aj Švajčiari, s ktorými odohrali v doterajšej sezóne dve konfrontácie, pričom ani jedna nebola úspešná. V novembri v českom Příbrame prehrali 1:3, o mesiac a pol neskôr vo Fínsku 1:2. „Nad Švajčiarmi už chceme konečne vyhrať. V oboch zápasoch sme strelili len jeden gól, navyše z našich štatistických ukazovateľov vyplýva, že z desiatich doterajších medzinárodných duelov sú Švajčiari jediný tím, proti ktorému sme si nevytvorili dostatok streleckých príležitostí. Na bránku sme spravidla vystrelili menej ako tridsaťkrát. Teraz to chceme zmeniť. Lotyši sú menšou neznámou, ale do každého zápasu ideme s jasným cieľom, a to zvíťaziť,“podotkol na margo súperov hlavný tréner Ivan Králik.

Nominácia SR 16 na VT v Púchove a turnaj v lotyšsskej Rige (6. – 11. 2. 2023)

Hráči podľa klubov
Michal ČUNDERLÍK Barani-HŠMH Banská Bystrica
Lukáš TOMKA Barani-HŠMH Banská Bystrica
Tomáš GREČMAL Barani-HŠMH Banská Bystrica
Patrik RUSZNYÁK HC Slovan Bratislava
Samuel SLOVÁK HC Slovan Bratislava
Tomáš TOMAŠKOVIČ HC Slovan Bratislava
Marcel KIMÁK HC Košice
Viktor STAS Draci Liptovský Mikuláš
Matúš LISÝ HK Nitra
Dominik DANKO HK ŠKP Poprad
Andreas STRAKA HK ŠKP Poprad
Ondrej ŠÁLY MŠK Púchov
Alex MIŠIAK MHKM Skalica
Tobias UHLÍK MHKM Skalica
Dávid BÓRIK HK Dukla Trenčín
Tobias TOMÍK HK Dukla Trenčín
Lukáš HUKEL HKM Zvolen
Jakub HÁJEK Piráti Chomutov/ČR
Vladimír DRAVECKÝ HC Oceláři Třinec/ČR
Adam KALMAN HC Olomouc/ČR
Ján CHOVAN Tappara/Fín.
Michal SVRČEK Brynäs IF/Švéd. 
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Martin PETNÝ (od 5.2.)
Hlavný tréner Ivan KRÁLIK
Asistent trénera Michal BLANÁR
Asistent trénera Boris MAJESKÝ
Tréner brankárov Maximilián BAČA
Kondičný tréner Dávid KUREJ
Lekár MUDr. Oliver DŽAFIČ
Masér Miroslav HARVANČÍK (od 5.2.)

Náhradníci (na telefonické zavolanie): Adam Saloň, Roman Taliga (obaja HC Slovan Bratislava), Jakub Habla (HOBA Bratislava), Ivan Berčík (HK Brezno), Miroslav Svrček (HO Hamikovo/HC Petržalka 2010 Bratislava), Timotej Kubizniak, Ricardo Pavlík (obaja HC Košice), Michal Prádel (Draci Liptovský Mikuláš), Adam Nemec (Draci Liptovský Mikuláš/MMHK Nitra), Tomáš Vajko (HC Lučenec/Vlci Žilina-mládež), Tobias Jan Tabaček (MHA Martin), Tomáš Chrenko (MMHK Nitra), Sebastián Krajči (MMHK Nitra/MŠHK-mládež Prievidza), Tomáš Novobilský (HK ŠKP Poprad), Andrej Zuščák (HC Prešov), Patrik Fülöp, Martin Kalis (obaja HK Dukla Trenčín), Dávid Baláž, Mário Kohút (obaja HK Trnava), Patrik Brezáni, Daniel Necpál (obaja HKM Zvolen), Jakub Dubravík, Dávid Olejník, Lukáš Urdák (všetci VLCI Žilina-mládež).