Nominácia: Sedemnástka začne vo Zvolene prípravu na Turnaj piatich krajín v USA

BRATISLAVA (SZĽH) – Podobne ako dvadsiatku a osemnástku, aj slovenskú hokejovú reprezentáciu do 17 rokov čaká v úvode sezóny náročná súťažná previerka v zámorí. Zverenci trénera Rastislava Paľova sa predstavia počas druhého augustového týždňa na Turnaji piatich krajín v americkom meste Colorado Springs, kde si postupne zmerajú sily s Nemcami, Čechmi, domácimi rovesníkmi a Švajčiarmi.

Mladí Slováci odštartujú záverečnú prípravu na kvalitne obsadené podujatie štvordňovým kempom vo Zvolene. Pod Pustým hradom sa bude pripravovať 23 hráčov v termíne od 27. do 30. júla. „Nomináciu sme tvorili na základe poznatkov z Hokejového leta v Poprade, kde bolo až 14 korčuliarov a brankári, ktorých máme aj v súčasnom kádri. Doplnili nás tiež hokejisti, ktorí boli v júni na Hokejovom lete s osemnástkou alebo so šestnástkou. Zároveň dostanú príležitosť chlapci, ktorých sme ešte nemali možnosť vidieť. Všetci budú mať šancu ukázať sa a prebojovať sa na turnaj do USA,“ povedal Rastislav Paľov pre Hockey Slovakia.

Štyridsaťšesťročný kouč zajtra vycestuje do Popradu, kde navštívi modelovaný zápas osemnástky a dvadsiatky. V tíme Tibora Tartaľa, ktorý sa momentálne chystá na Hlinka Gretzky Cup, figuruje viacero hráčov ročníka 2006, vhodných aj pre potreby sedemnástky. „Uvidíme, či nás niekto z nich posilní a ako sa vyvinie situácia v osemnástke. V prvom rade verím, že nás už do štartu turnaja nikto neoslabí,“ uviedol Paľov, ktorý dá vo Zvolene príležitosť aj dvom hráčom ročníka 2007.

„Máme informácie o tom, že Ján Chovan a Michal Svrček patrili už v minulej sezóne medzi najlepších útočníkov v tomto ročníku. Neskôr chceme dať priestor aj šikovným obrancom z ročníka 2007, ale momentálne máme v defenzíve veľa hráčov. Uvidíme, ako sa obom bude dariť v modelovanom zápase, ktorý máme naplánovaný so zvolenskou juniorkou, a aj podľa toho sa rozhodneme, či s nami poletia do Ameriky.“

Po skončení výcvikového tábora vo Zvolene čaká sedemnástku pred turnajom ešte dvojdňový tréningový kemp v Bratislave. Odlet do USA je naplánovaný na piatok 5. augusta. „Do začiatku podujatia budeme mať v zámorí tri dni na aklimatizáciu a navyše prvý deň turnaja nehráme zápas. Preto ešte hľadáme možnosť prípravného duelu, aby sme iba netrénovali,“ prezradil bývalý extraligový útočník. 

Slováci budú mať v Colorado Springs najťažší program spomedzi všetkých piatich účastníkov, keďže ako jediní odohrajú štyri zápasy v priebehu štyroch dní. Začnú v stredu 10. augusta proti Nemcom, následne ich preveria Česi, Američana a v sobotu 13. augusta zakončia pôsobenie v USA súbojom so Švajčiarmi. 

„Bude veľmi náročné pripraviť hráčov na takýto program, keďže v našich mládežníckych súťažiach sa hrajú dva zápasy po sebe. Budeme musieť klásť dôraz na regeneráciu ihneď po skončení stretnutí. V minulej sezóne bol medzinárodný kalendár výrazne obmedzený, a tak hráči zažijú niečo také prvýkrát v kariére. Verím, že aj napriek tomu sa s tým popasujú a urobia dobré meno slovenskému hokeju, ako to bolo v prípade hokejistov z ročníkov 2004 a 2005,“ dodal Paľov. 

Nominácia SR 17 na VT vo Zvolene (27. - 30. 7.)

Hráči podľa klubov
Tobias BACHRATÝ Barani-HŠMH Banská Bystrica
Tobias KÁLUS Barani-HŠMH Banská Bystrica
Bruno BAJZA HC SLOVAN Bratislava
Jakub MIKULEC HC SLOVAN Bratislava
Branislav KRÁL HC SLOVAN Bratislava-mládež
David POHANKA HC SLOVAN Bratislava-mládež
Branislav BARGER HC Košice
Sebastián BODNÁR HC Košice
Michal LIŠČINSKÝ HC Košice
Pavol PROKOPOVIČ HK Mládež Michalovce
Tobias PITKA HK ŠKP Poprad
Alex Miroslav ZÁLEŠÁK MHKM Skalica
Samuel KUPEC HC Topoľčany
Michal FERANEC HK DUKLA Trenčín
Richard RAFAJ HK DUKLA Trenčín
Fabian Andrej LIČKO HA ZDENA CÍGERA 21
Jakub HARVÁNEK MsHKM Žilina
Michal SVRČEK MsHKM Žilina
Michal VALÁŠEK MsHKM Žilina
Sebastián MITRO HC Kometa Brno/ČR
Markus SAXA HC Vítkovice Ridera/ČR
Andrej TOMAŠEC KooKoo/Fín.
Ján CHOVAN Tappara Tampere/Fín.
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Lukáš JURÍK
Hlavný tréner Rastislav PAĽOV
Asistent trénera Michal HREUS
Asistent trénera Roman SÝKORA
Tréner brankárov Rastislav STAŇA
Kondičný tréner Michal VYSOKÝ
Lekárka Mária BALOGOVÁ
Masér Michal HRTÚS

Náhradníci (na telefonické zavolanie): Martin ČUNDERLÍK, Samuel PLANČÁR, Michal SEDLIAČIK (všetci Barani-HŠMH Banská Bystrica), Samuel BOHOŠ, Andrej FABUŠ, Thomas Pavel HURTAJ, Maxim PETRAS (všetci HC Slovan Bratislava), Martin Rudolf LIŠKA, Tomáš ŠLANK (obaja HO HAMIKOVO Hamuliakovo), Adam BELUŠKO, Tobias FAITH, Theo KISS, Richard KOMENDÁT, Martin KUZÁR (všetci HC Košice), Alexander Milan SEJNA (Draci Liptovský Mikuláš), Juraj GRACÁK (MHA Martin), Alan LENĎÁK, Matthew PAVLÍK (obaja MMHK Nitra), Félix BERÁTS, Adam HORVÁTH, Sebastián MARTINKO, Simon SEMANČÍK (všetci HK ŠKP Poprad), Tomáš POBEŽAL (MŠK Púchov), Nikolas PTÁČEK (MHKM Skalica), Sebastián SUČIČ (HK Havrani Piešťany), Alex GAŠO, Ondrej MARUNA (obaja HK DUKLA Trenčín), Kristián BULLA, Jozef DZIVÁK (obaja HK Trnava), Jakub HALAMA (HKM Zvolen), Daniel BALÁZS, Dominik DRAPÁK, Peter KOVÁČ (všetci HKM Zvolen - mládež), Matej ČIČ (HA ZDENA CÍGERA 21), Samuel HÚŽEVKA, Dario LAŠŠ, Marko VARGA (všetci MsHKM Žilina), Martin HARONIK (Flemingsbergs/Švéd.).