Nominácia na Švajčiarsky pohár aj s Ďalogom a útočným triom z Detvy

BRATISLAVA (SZĽH) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a generálny manažér Miroslav Šatan nominovali na Švajčiarsky pohár vo Vispe dvoch brankárov, ôsmich obrancov a dvanástich útočníkov. Najpočetnejšie zastúpenie na nominačnom zozname má extraligová Detva. Pod Alpy vyšle kompletnú údernú formáciu v zložení Ján Sýkora, Peter Zuzin, Peter Šišovský. Reprezentačný debut si odkrútia brankár Matej Tomek z Trenčína a obranca Pardubíc Michal Ivan. 

V doterajšom priebehu Tipsport Ligy nazbieralo detvianske trio 66 kanadských bodov. Sýkora, ktorý sa v národnom tíme naposledy predstavil v sezóne 2014/15, ich má na konte 25, Zuzin 22 a Šišovský 19. „Elitná formácia Detvy hrá veľmi dobre, je produktívna. Dvaja jej členovia, Zuzin a Šišovský, sa uviedli v dobrom svetle na Nemeckom pohári. Prekvapili nás a povedali sme si, že ich chceme vidieť znova. Takisto Kollára, ktorý má potenciál a v Nemecku hral sebavedomo či Puliša, ktorý si osvojil v Slovane aj defenzívnejšie úlohy. Jeho hra sa mi páči. Teší ma, že opäť uvidím v tíme Krištofa či niektorých ďalších hráčov z českej extraligy a KHL,“ povedal Craig Ramsay. Na tradičnom predvianočnom podujatí vo Švajčiarsku mu bude asistovať rovnaké trénerské duo ako v novembri na Nemeckom pohári v Krefelde. Členmi realizačného tímu sú opäť Ján Pardavý z Trenčína a Andrej Podkonický zo Zvolena.  

V osmičke nominovaných obrancov nechýba Marek Ďaloga, ktorý pred viac ako dvoma týždňami ukončil pôsobenie v Sparta Prahe. „Už bol pred podpisom zmluvy v inom klube, no napokon sa tak nestalo. Hoci nemá hernú prax, poznáme ho a účasťou na reprezentačnej akcii mu môžeme pomôcť k jej opätovnému získaniu,“ ozrejmil výber 93-násobného reprezentanta generálny manažér Miroslav Šatan.  

Jedným z dvoch nováčikov v mužskej reprezentácii je brankár Matej Tomek, ktorý sa pred sezónou po piatich rokoch v zámorí vrátil na Slovensko. Za Duklu Trenčín odchytal desať stretnutí so štatisticky najlepšou úspešnosťou zásahov spomedzi extraligových brankárov na úrovni 94,5 percent. „Videl som ho chytať. Je mladý, nádejný brankár. Chceme mu dať šancu, uvidíme, ako sa s ňou popasuje. Zaslúžil si pozvánku do reprezentácie,“ pripojil Miroslav Šatan. Debutovať bude aj 20-ročný obranca Pardubíc Michal Ivan.

Na turnaji NaturEnergie Challenge 2019 vo Švajčiarsku nastúpia slovenskí reprezentanti na dve stretnutia. V prvom vo štvrtok 12. decembra vyzvú olympijský výber Ruska, v druhom o deň neskôr na základe výsledkov úvodného hracieho dňa jedného z dvojice Švajčiarsko – Nórsko. 

 

Nominácia na tréningový kemp a NaturEnergie Challenge 2019 vo Švajčiarskom meste Visp (9.-14. december 2019):

Meno Klub Zápasy Góly
BRANKÁRI
Matej TOMEK HK DUKLA Trenčín / HK '95 Považská Bystrica 0 0
Branislav KONRÁD HC Olomouc (ČR) 21 0
OBRANCOVIA
Marek ĎALOGA   92 9
Ivan ĎATELINKA HC '05 Banská Bystrica 10 0
Patrik KOCH HC Košice 22 0
Lukáš KOZÁK HK Poprad 20 0
Adam JÁNOŠÍK HC Litvínov (ČR) 62 3
Michal IVAN HC Dynamo Pardubice (ČR) 0 0
Peter ČEREŠŇÁK HC Škoda Plzeň (ČR) 76 8
Michal ČAJKOVSKÝ Dynamo Moskva (Rus./KHL) 62 7
ÚTOČNÍCI
Radovan PULIŠ HC SLOVAN Bratislava 16 4
Ján SÝKORA HC 07 Detva 23 2
Peter ŠIŠOVSKÝ HC 07 Detva 3 0
Peter ZUZIN HC 07 Detva 13 1
Marcel HAŠČÁK HC Košice 89 14
Andrej KOLLÁR HK Nitra 2 0
Michael VANDAS HK Poprad 22 1
Libor HUDÁČEK HC Bílí Tygři Liberec (ČR) 99 22
Pavol SKALICKÝ BK Mladá Boleslav (ČR) 31 3
Filip KRIVOŠÍK HPK Hämmenlinna (Fin.) 5 3
Adam LIŠKA Severstaľ Čerepovec (Rus./KHL) 20 5
Michal KRIŠTOF Kärpät Oulu 33 4
REALIZAČNÝ TÍM
Generálny manažér Miroslav Šatan
Manažérka Zuzana Chrenková
Hlavný tréner Craig Ramsay
Asistent trénera Ján Pardavý
Asistent trénera Andrej Podkonický
Tréner brankárov Ján Lašák
Kondičný tréner Róbert Bereš (9.-10.12.2019)
Video analytik Igor Andrejkovič
Lekár MUDr. Pavol Lauko
Fyzioterapeut Vladimír Čavojec
Výstrojový manažér Marek Jenčík
Výstrojový manažér Juraj Stopka
Média manažér Peter Jánošík