Nominácia: Kvalitným turnajom v Poprade štartuje SR 20 osemmesačnú prípravu na MSJ vo Švédsku

BRATISLAVA (SZĽH) ­– Aj s duom účastníkov z nedávnych majstrovstiev sveta juniorov v Kanade nastúpi slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov v budúcom týždni na domácom Turnaji piatich krajín v Poprade. Tréner Ivan Feneš je rád, že v dueloch proti náročným oponentom Česku, Švajčiarsku, Fínsku a Švédsku sa bude môcť oprieť o obrancu Dávida Nátneho či útočníka Alexa Čiernika. Zvyšok tímu tvoria prevažne hráči z domácich súťaží. Už osem mesiacov pred začiatkom ďalšieho svetového šampionátu juniorov tak pre hráčov kmeňového ročníka 2004 štartuje boj o miestenky v záverečnej nominácii pre MSJ vo Švédsku. 

V súvislosti s tvorbou nominácie čakal hlavný tréner Ivan Feneš v uplynulých dňoch na vývoj play-off v zámorských juniorských súťažiach. V hre boli príchody viacerých účastníkov uplynulých juniorských MS. Avšak či Servác Petrovský, či Samuel Honzek, či Peter Repčík napokon z rôznych, prevažne zdravotných dôvodov nebudú štartovať pod Tatrami. „Napriek tomu je super, že máme v tíme aj chlapcov, ktorí zažili atmosféru nedávneho svetového šampionátu. Dozaista budú prínosom pre tím. Verím, že skúsenosť prinesú nielen na ľad, ale aj do šatne. Väčšiu časť nominácie však tvoria chlapci z domácich slovenských klubov. Dostanú priestor a budú mať možnosť konfrontovať sa s najlepšími juniormi v Európe, ktorých Česi, Švédi, Fíni a Švajčiari určite majú. Naďalej budeme čakať na vývoj play-off v juniorských súťažiach, na jeho základe sa nominácia ešte môže meniť,“ uviedol pre hockeyslovakia.sk hlavný kouč dvadsiatky Ivan Feneš.

Zaujímavým menom na zozname je 18-ročný brankár, naturalizovaný Slovák Šichabutdin Gadžiev. V sezóne 2022/23 nastúpil na tri zápasy za Modré Krídla Slovan v TIPOS Slovenskej hokejovej lige a dosiahol vyše 93-percentnú úspešnosť zásahov. Ešte lepšie čísla nad hranicou 94 percent si permanentne drží v extralige juniorov. „V ročníku 2004 sú dlhodobo kvalitní brankári. Nepamätám si, že by ich v jednom ročníku v minulosti bolo až toľko. Je to nielen výborná správa, ale aj podčiarknutie skvelej práce v tejto oblasti. Šichabutdin dostane možnosť ukázať sa. Zaslúžil si ju výkonmi či už v TIPOS Slovenskej hokejovej lige, ale tiež v extralige juniorov,“ uviedol Ivan Feneš.

Ďalším novým menom v nominácii je Martin Dendis, mladý 31-ročný kouč, ktorý dlhodobo pôsobí v Švédsku. Začínal ako hlavný kouč v mládežníckych kategóriách klubu Linköping HC, v ročníku 2022/2023 pôsobil už aj v pozícii asistenta v tíme AIK Štokholm v druhej najvyššej švédskej súťaži. „Martin nahradí Scotta Mosera. Bude mať na starosti útočníkov, špeciálne formácie a skautovanie súperov. Pochádza zo skúseného prostredia mužského tímu v Štokholme, preto som presvedčený, že Scotta nahradí v plnej miere aj z hľadiska odbornosti,“ vysvetlil Ivan Feneš.

Turnaj piatich krajín v Poprade bude pre slovenskú dvadsiatku nielen ostrou skúškou v kvalitnej konkurencii rovesníkov z Česka, Švajčiarska, Fínska a Švédska, ale aj štartom osemmesačnej prípravy na decembrový juniorský šampionát. Ten sa po štyroch rokoch opäť uskutoční v Európe, konkrétne v švédskom Göteborgu. Slováci sa predstavia v základnej B-skupine proti Nórom, Čechom, Švajčiarom a Američanom. „Veľa ľudí si to asi neuvedomuje, ale čas beží veľmi rýchlo. Osem mesiacov je veľmi krátky čas, ktorý zostáva do šampionátu. Najmä s vedomím, že nás čaká letné obdobie, počas ktorého budú mať chalani najskôr trochu voľna, následne špecializované prípravy v rôznych formách. Veríme, že turnaj v Poprade nám nastaví zrkadlo a odpovie na otázku, s ktorými hráčmi budeme môcť počítať aj smerom k budúcim turnajom,“ dodáva Ivan Feneš.

Nominácia SR 20 na VT a Turnaj piatich krajín v Poprade (12. – 16. apríla 2023)

Hráči podľa klubov
Šichabutdin GADŽIEV HC Slovan Bratislava
Boris ŽABKA HC Slovan Bratislava
Lucas JENDEK HC Slovan Bratislava
Maxim MAMONOV HC Slovan Bratislava
Patrik JURČÁK HC Košice
Max FERKODIČ MMHK Nitra
Lukáš PÁNIK MMHK Nitra
Sebastián NAHALKA HK ŠKP Poprad
Markus SUCHÝ HK ŠKP Poprad/MŠK Žiar nad Hronom
Dávid NÁTNY HC 21 Prešov
Ivan THOMKA HC 21 Prešov/HC 19 Humenné
Jakub RUŽEK HK Trnava/HC Nové Zámky
Filip ČULÍK HKM Zvolen
Tomáš DUDÁŠ Vlci Žilina
Michal HRUŠKA HK Spartak Dubnica/HK Dukla Trenčín
Adrián STRAŠINIAK HK Dukla Trenčín/HK'95 Považská Bystrica
Adam KREMNICKÝ HC Oceláři Třinec (ČR)
Adam ONDRIŠ KooKoo Kouvola (Fín.)
Patrik GABRIEL SaiPa Lappeenranta (Fín.)
Alex ČIERNIK Södertälje SK (Švéd.)
Samuel URBAN (10.-12.4.) Sioux City Musketters (USA)
Jakub KRIŽAN Selects Hockey Academy/South Ken School (USA)
Matej TOMAS Selects Hockey Academy/South Ken School (USA
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Tomáš PŠENKA
Hlavný tréner Ivan FENEŠ
Asistent trénera Martin ŠTRBÁK
Tréner brankárov Marko MILÝ
Kondičný tréner Matej THOMKA
Vzdelávací proces trénera Martin DENDIS
Videotréner Patrik MICHNÁČ
Lekár MUDr. Ján BERNÁT
Fyzioterapeut Michal BUJŇÁK (od 9.4.)
Masér Miroslav HARVANČÍK (od 9.4.)
Mediálny manažér Tomáš KYSELICA (13.-16.4.)

Náhradníci (na telefonické zavolanie): Patrik Melicher (Barani-HŠMH Banská Bystrica), Luca Krakovský, Innocent Hečko, Alexandr Marossy (všetci HC Slovan Bratislava), Roman Novák (HK Mládež Michalovce/HC 19 Humenné), Matej Vereš (HK Dukla Trenčín/HK'95 Považská Bystrica), Martin Benko (Vlci Žilina), Richard Patzelt (Bílí Tygři Liberec/ČR).

 

PROGRAM TURNAJA PIATICH KRAJÍN V POPRADE

STREDA 12. APRÍLA 

13.30 Česko – Fínsko

17.00 Švajčiarsko – Slovensko /live JOJ Šport Plus/

ŠTVRTOK 13. APRÍLA

13.30 Švédsko – Švajčiarsko

17.00 Fínsko – Slovensko /live JOJ Šport/

PIATOK 14. APRÍLA

13.30 Fínsko – Švajčiarsko

17.00 Česko – Švédsko 

SOBOTA 15. APRÍLA

13.30 Švajčiarsko – Česko

17.00 Slovensko – Švédsko /live JOJ Šport Plus/

NEDEĽA 16. APRÍLA

12.30 Švédsko – Fínsko

16.00 Slovensko – Česko /live JOJ Šport/