Nominácia: Dvojzápas s Čechmi slúži SR 17 aj ako príprava na Hlinka Gretzky Cup 2022

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 17 rokov zakončí medzinárodný program v sezóne 2021/22 prípravným dvojzápasom s Českou republikou. Pre súčasný výber trénera Romana Sýkoru nebude mať konfrontácia len prestížny charakter vzhľadom na meno a kvalitu súpera. Bude zároveň poslednou ostrou previerkou, ktorá má hráčov s ročníkom narodenia 2005 a mladších pripraviť na atraktívny letný turnaj Hlinka Gretzky Cup. Slováci budú v jeho tohtoročnej edícii obhajovať 2. miesto z minulého roka. 

Proces zostavovania nominácie na výcvikový tábor sedemnástky v Skalici s avizovaným dvojzápasom proti Čechom bol v uplynulých dňoch mimoriadne náročný. Dôvodom je skutočnosť, že do predmetnej vekovej kategórie spadajú hráči s ročníkmi narodenia 2005, respektíve 2006, ktorí na klubovej úrovni môžu pôsobiť medzi kadetmi, dorastencami aj juniormi. Nakoľko v mládežníckych ligách, predovšetkým v extralige juniorov, štartuje čochvíľa play-off, navyše aprílový termín nepatrí do kategórie asociačných, trénerský štáb sedemnástky absolvoval v uplynulých dňoch až týždňoch mnoho rozhovorov a debát so snahou uvoľniť hráčov pre reprezentačný účel.

Pôvodne sa mal dvojzápas s Českom uskutočniť ešte vo februári. Vzhľadom na pretrvávajúce obmedzenia v súvislosti s rozmachom omikronovej vlny koronavírusu však muselo reprezentačné oddelenie SZĽH zrušiť kompletný medzinárodný program a posunúť ho v čase na apríl.

„Nechceli sme v tomto období ovplyvňovať súťaže, ktoré momentálne smerujú do play-off. Na druhej strane máme za to, že chlapci potrebujú medzinárodnú konfrontáciu. Komunikovali sme to týmto spôsobom aj na zasadnutí Komisie mládeže a následne v rozhovoroch s jednotlivými klubmi. Za ústretovosť im ďakujeme. Keďže ideme hrať s Čechmi, chceli sme napriek okolnostiam zložiť čo najlepší tím a myslím, že sa nám to podarilo. Platí však, že tvorba nominácie nebola jednoduchá,“ povedal na margo jej zostavovania hlavný tréner sedemnástky Roman Sýkora.

Potrebu odohratia prípravného dvojzápasu s Čechmi výrazne zvyšovala skutočnosť, že reprezentácie do 16 i 17 rokov neabsolvovali počas sezóny medzinárodný program v takom rozsahu, v akom plánovali. Šestnástku po dvojzápase s Čechmi čaká kvalitne obsadený turnaj v Hodoníne za účasti domácej reprezentácie, Fínska a Švédska. Nebyť však vloženej aprílovej konfrontácie, sedemnástka by sa už na medzinárodnej úrovni nepredstavila. A to by vzhľadom na podujatie, ktorý ju čaká v strede leta, nebolo ideálne. „Na jednej strane je zrejmé, že chlapci medzinárodnú konfrontáciu potrebujú. Na druhej nás tlačila skutočnosť, že v auguste čaká práve hráčov s ročníkom narodenia 2005, respektíve mladších prestížny Hlinka Gretzky Cup. Účel blížiaceho sa prípravného dvojzápasu s Čechmi je preto jasný. Odohrať kvalitné zápasy, ktoré chlapcov pripravia na atraktívny letný turnaj,“ doplnil Roman Sýkora. 

Hlinka Gretzky Cup by sa mal v roku 2022 uskutočniť v kanadskom Edmontone. Hoci zatiaľ nie je potvrdený konkrétny termín, SZĽH predpokladá, že turnaj hráčov do 18 rokov bude na programe začiatkom augusta, ešte pred štartom dohrávaných juniorských MS 2022. Tie sa začnú 9. augusta v rovnakom dejisku.

Nominácia SR 17 na VT v Skalici a prípravné zápasy s Českom v Hodoníne (4.4. - 6.4. 2022)

Hráči podľa klubov
Martin SLUKA Barani-HŠMH Banská Bystrica
František DEJ HC Slovan Bratislava-mládež
Tomáš KRÁLOVIČ HC Slovan Bratislava-mládež
Roman KUKUMBERG HC Slovan Bratislava-mládež
Adam BELUŠKO HC Košice
Viliam KURILA HK Mládež Michalovce
Jakub IRSÁK MMHK Nitra/HC Topoľčany
Tomáš POBEŽAL MŠK Púchov
Samuel URBAN MŠK Púchov
Maxim SAKMÁR MHKM Skalica
Oliver JURČO HK Dukla Trenčín
Samuel KUPEC HK Dukla Trenčín
Andrej PÁRIČKA HK Dukla Trenčín
Adam BARCÍK HKM Zvolen
Samuel BARCÍK HKM Zvolen
Milan Tadeáš JOBEK Bílí Tygři Liberec/ČR
Adam CEDZO Oceláři Třinec/ČR
Patrik MASNICA Oceláři Třinec/ČR
Tomáš PILÁT PSG Berani Zlín/ČR
Samuel SISIK SaiPa/Fín.
Alex ČAJKOVIČ Malmö Redhawks/Švéd.
Daniel Alexander JENČKO Malmö Redhawks/Švéd.
REALIZAČNÝ TÍM
Manažérka Chelsea Jeanette Kubek
Hlavný tréner Roman Sýkora
Asistenti trénera Rastislav Paľov, Michal Blanár
Tréner brankárov Jozef Urdák
Kondičný tréner Michal Vysoký
Lekár MUDr. Radoslav Hreha
Masér Michal Hrtús (od 03.04.)
 

Náhradníci (na telefonické zavolanie): Damian Slávik (HC Slovan Bratislava), Sebastián Žurek (HC Slovan Bratislava-mládež), Kamil Rohaľ (HK Mládež Michalovce), František Ridzoň (HK Nitra/HK Levice), Juraj Pekarčík (MMHK Nitra), Michal Bulík (MHKM Skalica), Richard Ďurina, Lukáš Fürsten, Ľuboš Stahoň (všetci HK Dukla Trenčín), Tomáš Belic, Timotej Ilončiak (obaja HK Dukla Trenčín/HK'95 Považská Bystrica), Šimon Žille (MsHKM Žilina), Lukáš Priščák (Helsingborgs/Švéd.). 

ZÁPASOVÝ PROGRAM SR 17 

UTOROK 5. APRÍLA

12.30/18.00 SR 17 - ČR 17 /v Skalici, presný čas zápasu závisí od pôsobenia Skalice v play-off SHL/

STREDA 6. APRÍLA

17.30 ČR 17 - SR 17 /v Hodoníne/