Nominácia: Dvadsiatka vycestuje na Turnaj štyroch krajín vo Švajčiarsku

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov absolvuje o dva týždne poslednú turnajovú previerku pred majstrovstvami sveta juniorov, ktoré sa uskutočnia tradične koncom decembra a začiatkom januára v kanadských mestách Halifax a Moncton. Zverenci Ivana Feneša vycestujú v rámci novembrovej reprezentačnej prestávky na Turnaj štyroch vo švajčiarskom meste Monthey, kde si zmerajú sily s domácimi rovesníkmi, Nemcami a Nórmi.

V nominácii na výcvikový tábor v Bratislave a následné podujatie neďaleko francúzskych hraníc figuruje 23 mien, pričom brankár Alexandr Marossy bude s tímom iba v rámci prípravy v hlavnom meste. Šancu dostanú hráči z ročníkov 2003, 2004 aj 2005 pôsobiaci v európskych súťažiach.

„Nemôžeme počítať s Adamom Sýkorom, ktorý sa nachádza v nominácii seniorskej reprezentácie. Je to logické vzhľadom na jeho výkony z posledného obdobia a mám z toho radosť. Zvyšok nominácie je poskladaný z hráčov, ktorých sme mali k dispozícii v Európe a chceme ich vidieť v akcii,“ povedal Ivan Feneš pre Hockey Slovakia.

Štyridsaťpäťročný kouč chce v dvadsiatke opäť spojiť útok, ktorý v apríli pomohol osemnástke k postupu do elitnej kategórie MS. „Trojica Alex Čiernik, Dalibor Dvorský a Ondrej Molnár v minulosti ukázala, že je v útoku silná a spoločne dobre funguje. Verím, že na zraz prídu všetci zdraví a nadviažu na úspešnú spoluprácu,“ pokračoval. 

Juniorská reprezentácia mala na predchádzajúcich dvoch dohraných šampionátoch jasnú brankársku jednotku v podobe Šimona Latkóczyho. Ten však už v aktuálnej sezóne nespadá do danej vekovej kategórie a tréneri musia hľadať nových adeptov. Vo Švajčiarsku sa predstavia Patrik Andrisík s Patrikom Jurčákom. 

„Brankársky post je pre nás mimoriadne dôležitý. Práve výkony brankárov budú kľúčové aj na MS. Situáciu pozorne sledujem a vnímam, koľko jednotliví brankári aktuálne dostávajú priestoru. A musím priznať, že z toho nie som v pozitívnej nálade. Na druhej strane veríme, že v reprezentácii sa dostanú do pohody a budú oporami tímu,“ hovoril Feneš, ktorý dôkladne monitoruje hráčov smerom k šampionátu v Kanade.

„Začiatok sezóny mi ukázal, že chalani nemajú v kluboch jednoduchú situáciu. Potrebujeme, aby hrávali prioritne v seniorských tímoch a v dobrých úlohách. Až na pár výnimiek sa to nedeje. Som preto plný očakávania z toho, aký dopad to bude mať na turnaj vo Švajčiarsku aj na samotné MS.“

Slovenskí reprezentanti odohrajú na Turnaji štyroch krajín v Monthey tri zápasy v priebehu troch dní. Začnú v piatok 11. novembra o 19.30 h proti domácemu výberu, v sobotu o 15.30 h ich preveria Nemci a v nedeľu 13. novembra o 11.00 h vyzvú Nórov. 

„Vieme, že máme kvalitu v útoku. Posledné turnaje, vrátane MS, nám však ukázali, že potrebujeme zlepšiť defenzívu a na to sa chceme zamerať. V útoku sme nemali problém vytvoriť si príležitosti, ale súperom sme ponúkali veľa možností na protiútoky a zároveň sme neboli dôrazní v predbránkovom priestore. Ak spojíme kvalitné výkony brankárov s dobrou defenzívou a ofenzívou, môžeme byť úspešní. Čo sa týka nabitého programu vo Švajčiarsku, nevidíme v tom problém. Hráči síce budú čeliť únave, ale práve vďaka tomu uvidíme ich charakterové vlastnosti aj to či, sú schopní odolať tlaku,“ uzavrel Ivan Feneš. 

Nominácia SR 20 na VT v Bratislave a Turnaj štyroch krajín v Monthey (7. - 14. 11. 2022)

Hráči podľa klubov
Michal FRÍDEL Barani-HŠMH Banská Bystrica
Alexandr MAROSSY (7.-9.11.) HC Slovan Bratislava
Alex ŠOTEK HC Slovan Bratislava
Boris ŽABKA HC Slovan Bratislava
Patrik ANDRISÍK HK Brezno Knights
Antonín BARTOŠ HC Košice/HC 19 Humenné
Patrik JURČÁK HC Košice/HC 19 Humenné
Ondrej MOLNÁR HK Nitra
Marek ŠRAMATY HK Nitra
Martin MIŠIAK HC Nové Zámky
Michal LAURENČÍK HC Nové Zámky/HC Topoľčany
Maroš MEŠÁR HK ŠKP Poprad/HK Martin
Markus SUCHÝ HK ŠKP Poprad/HK Martin
Dávid NÁTNY HC 21 Prešov
Tim DANIELČÁK HC Litvínov/ČR
Šimon GROCH HC Olomouc/ČR
Pavol ŠTETKA HC Dynamo Pardubice/ČR
Pavol FUNTEK Ketterä/Fín.
Adam ONDRIŠ KooKoo Kouvola/Fín.
Libor NEMEC Lukko Rauma/Fín.
Marcel ŠTEFANČÍK Lulea HF/Fín.
Dalibor DVORSKÝ AIK Solna/Švéd.
Alex ČIERNIK Södertälje SK/Švéd.
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Tomáš PŠENKA
Hlavný tréner Ivan FENEŠ
Asistent trénera Andrej KMEČ
Asistent trénera Martin ŠTRBÁK
Tréner brankárov Peter KOSA
Kondičný tréner Matej THOMKA
Video tréner Patrik MICHNÁČ
Lekár Michal HOŠALA
Fyzioterapeut Michael BUJŇÁK
Maséri Miroslav HARVANČÍK (7.11.), Ľubomír VÝROSTEK

Náhradníci (na telefonické zavolanie): Luca KRAKOVSKÝ, Antonio OŽVALD (obaja HC Slovan Bratislava), Alex GÉCI (HC Spartak Dubnica), Michal KAPIČÁK (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Boris BABELIAK (HC Nové Zámky/HK Levice), Sebastián NAHALKA (HK ŠKP Poprad), Patrik SOKOLI (HK ŠKP Poprad/HK Martin), Timotej TOMALA (HK Spišská Nová Ves/HC Topoľčany), Ľuboš PAZDERA (HK Dukla Trenčín), Filip KUBIRIDŽÁK (Vlci Žilina - mládež), Kevin HORVÁTH (Kometa Brno/ČR), Richard PATZELT (Bílí Tygři Liberec/ČR), Patrik GABRIEL (SaiPa Lappeenranta/Fín.), Filip RAJZÍK (KooKoo Kouvola), Rastislav ELIÁŠ (Youngstown Phantoms/USA).

PROGRAM TURNAJA ŠTYROCH KRAJÍN HRÁČOV DO 20 ROKOV V MONTHEY

PIATOK 11. NOVEMBRA

15.30 Nórsko - Nemecko

19.30 Švajčiarsko - Slovensko

SOBOTA 12. NOVEMBRA

15.30 Nemecko - Slovensko

19.30 Švajčiarsko - Nórsko

NEDEĽA 13. NOVEMBRA

11.00 Slovensko - Nórsko

15.00 Švajčiarsko - Nemecko