Nominácia: Dievčenská osemnástka odštartuje vo štvrtok prípravu na MS v USA

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov začne v priebehu aktuálneho týždňa prípravu na júnové majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie v USA. Prvý, štvordňový, výcvikový tábor v Bratislave absolvuje 23 dievčat. Zraz sa uskutoční vo štvrtok na zimnom štadióne v Petržalke. 

Mladé Slovenky mali pôvodne nastúpiť v tejto sezóne na turnaji A-skupiny I. divízie MS v Maďarsku, ale po suspendácii Ruska ich Rada IIHF posunula v marci medzi svetovú elitu. „Najprv nám zrušili januárový šampionát, následne sme sa dozvedeli, že budeme hrať v Györi v apríli a potom prišla informácia, že putujeme do áčkovej kategórie. Bolo to však príjemné prekvapenie. Ihneď sme dali hlavy dokopy, aby sme našli spôsob, ako tím čo najlepšie pripraviť,“ povedala pre Hockey Slovakia trénerka ženskej osemnástky Gabriela Sabolová. 

Majstrovstvá sveta hráčok do 18 rokov privítajú od 6. do 13. júna americké mestá Madison a Middleton. Slovenky nastúpia v B-skupine proti Nemkám, Švajčiarkam a Češkám. Zo štyroch tímov postúpia dva najlepšie do štvrťfinále, zvyšné dva budú čakať vzájomné súboje o záchranu. 

„Všetky dievčatá v aktuálnej nominácii nám potvrdili účasť a veríme, že sú stopercentne fit. Zo širšieho kádra nám vypadli dve hráčky zo zdravotných dôvodov, ktoré sa nezúčastnia prvého zrazu a asi nebudú môcť prísť ani na ďalšie. Turnaj bude v netypickom termíne. Uvidíme, čo to spraví s dievčatami, keďže podmienky v kluboch boli rôzne,“ pokračovala Sabolová, ktorá zatiaľ dopriala oddych trojici hokejistiek. 

Hana Fančovičová, Barbora Kapičáková a Laura Ivanecká boli súčasťou seniorskej reprezentácie na bronzových MS A-skupiny I. divizíe vo francúzskom Angers. „Takmer mesiac strávili s národným tímom. Dali sme im čas, aby si odfúkli a dobehli školské povinnosti. Na ďalší zraz s nimi však rátame,“ objasnila. 

Slovenské hokejistky sa budú pripravovať v domácich podmienkach až do konca mája. Odlet do zámoria majú naplánovaný na 1. júna. Pred úvodným zápasom turnaja chcú v dejisku šampionátu ešte odohrať prípravný duel. Účinkovanie na MS odštartujú 6. júna súbojom s Češkami. 

Káder SR 18 Ženy na VT v Bratislave (5. - 8. 5. 2022)

Hráčky podľa klubov
Lilien BEŇÁKOVÁ Barani - HŠMH Banská Bystrica
Zuzana DOBIAŠOVÁ HC ŠKP Bratislava
Emma PLANKENAUEROVÁ HC ŠKP Bratislava
Alexandra MATEIČKOVÁ HC ŠKP Bratislava/HK Ružinov ´99 Bratislava
Laura MEDVIĎOVÁ HC ŠKP Bratislava/HK Mládež Michalovce
Emma DONOVALOVÁ HK Brezno
Lea GIERTLOVÁ HK Brezno
Lívia DEBNÁROVÁ HC 07 Detva
Nikola JANEKOVÁ MHK Dolný Kubín/HC ŠKP Bratislava
Nina CENGELOVÁ MHK Dolný Kubín/HC Spišská Nová Ves
Emma Bianka ŽIVČÁKOVÁ HO Hamikovo Hamuliakovo/HC ŠKP Bratislava
Nina HUDÁKOVÁ HC Košice/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov
Laura JANCSÓOVÁ HK Levice/MsHKM Žilina
Lily STERN HK Lokomotíva Nové Zámky
Liana TOMAŠTÍKOVÁ HK Lokomotíva Nové Zámky
Ema TÓTHOVÁ HK Lokomotíva Nové Zámky/HC ŠKP Bratislava
Kristína TARICSOVÁ HK Lokomotíva Nové Zámky/HC Spišská Nová Ves
Sarah NILABOVIČOVÁ ŽHK Poprad
Tatiana BLICHOVÁ Prešov Penguins/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov
Sandra HALUŠKOVÁ MŠK Púchov/MHK Martin
Mária NEMČEKOVÁ HK Trnava/HC Spišská Nová Ves
Hana KRÁKOROVÁ HK Trnava/ŽHKM Zvolen
Alexandra ŠTETIAROVÁ HC Lvi Břeclav/ČR
REALIZAČNÝ TÍM
Generálna manažérka Ľubomíra KOŽANOVÁ
Manažérka Zuzana MORAVČÍKOVÁ
Hlavná trénerka Gabriela SABOLOVÁ
Asistent trénerky Milan ONDRIČKO
Tréner brankárok Dušan VLK
Kondičný tréner Martin TREBATICKÝ
Masér Ľubomír BAKA

Náhradníčky (na telefonické zavolanie): Michaela Sophia PAULÍNYOVÁ (HC Petržalka 2010 Bratislava), Barbora KAPIČÁKOVÁ (HC ŠKP Bratislava), Hana FANČOVIČOVÁ (HK Bratislava/HC ŠKP Bratislava), Viktória KUČEROVÁ (HC 07 Detva/ŽHKm Zvolen), Klára MACKOVÁ (HK Humenské Levy/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov), Laura IVANECKÁ (ŽHK 2000 Šarišanka Prešov), Laura Mária MIHALIKOVÁ (HC Spišská Nová Ves), Ema GÁLISOVÁ (HC Topoľčany/HC ŠKP Bratislava), Ivana LÁTKOVÁ (MsHKM Žilina/HK Lokomotíva Nové Zámky).