V hlavných prípravných kempoch klubov NHL sa predstaví 20 Slovákov

NEW YORK - Dve desiatky slovenských hokejistov sú na súpiskách klubov NHL pre prípravné kempy. Tie odštartujú tri týždne pred začiatkom súťaže, ktorý je na programe 7. októbra. Slovenský hokej má zastúpenie v 14 kluboch, pričom jednocestnú zmluvu majú iba štyria hráči - brankár Jaroslav Halák (New York Rangers), obranca Erik Černák (Tampa Bay Lightning) a útočníci Tomáš Tatar (New Jersey Devils) s Richardom Pánikom (New York Islanders). Trinásti vstúpia do kempov s dvojcestnými zmluvami, traja sú bez kontraktov.

V hlavných kempoch sa predstaví aj päť zo šiestich slovenských hráčov, ktorých si kluby vybrali v nedávnom drafte - draftová jednotka Juraj Slafkovský a dvadsaťšestka Filip Mešár v Montreale Canadiens, celková dvojka Šimon Nemec v New Jersey, Adam Sýkora v New Yorku Rangers (draftovaný zo 63. pozície) a Servác Petrovský v Minnesote Wild (185.). Posledne menovaný však na rozdiel od zvyšných štyroch nemá podpísanú zmluvu. V rovnakej pozícii je aj jediný draftovaný Slovák v roku 2021 Jakub Demek, ktorý zabojuje o miesto v tíme Vegas Golden Knights. Novú zmluvu ešte nepodpísal ani útočník Calgary Flames Adam Ružička, ktorému po sezóne 2021/2022 vypršal trojročný kontrakt a v súčasnosti má štatút obmedzeného voľného hráča. Podľa zámorských médií by mala byť jeho nová zmluva otázkou najbližších dní.

Po sezóne 2021/2022 už na súpiskách klubov NHL nefigurujú slovenskí obrancovia Zdeno Chára a Andrej Sekera, ktorí ukončili kariéry. Spomedzi Slovákov, ktorí v ročníku 2021/2022 naskočili do NHL, už v zámorí nepôsobia ani obranca Christián Jaroš a brankár Adam Húska, ktorí zamierili do KHL.

V rámci tréningových kempov tímy odohrajú niekoľko prípravných zápasov, ktoré sa začnú počas najbližšieho víkendu. Liga odštartuje svoju 105. sezónu dvomi zápasmi v pražskej O2 Aréne, v ktorej sa 7. a 8. októbra stretnú San Jose Sharks a Nashville Predators. Pôjde o prvé európske zápasy od roku 2019.

V základnej časti je na programe 1312 zápasov, každý tím odohrá 82 stretnutí. V pozícii aktuálneho držiteľa Stanleyho pohára vstúpia do sezóny hráči Colorada Avalanche.

Zoznam slovenských hokejistov v prípravných kempoch klubov NHL:

Anaheim Ducks - Pavol Regenda (ú)*
Arizona Coyotes - Miloš Kelemen (ú)*
Calgary Flames - Martin Pospíšil (ú)*, Adam Ružička (ú)**
Columbus Blue Jackets - Samuel Kňažko (o)*
Dallas Stars - Marián Studenič (ú)*
Los Angeles Kings - Martin Chromiak (ú)*, David Hrenák (b)*
Minnesota Wild - Servác Petrovský (ú)**
Montreal Canadiens - Juraj Slafkovský (ú)*, Filip Mešár (ú)*
New Jersey Devils - Šimon Nemec (ú)*, Tomáš Tatar
New York Islanders - Richard Pánik (ú)
New York Rangers - Jaroslav Halák (b), Adam Sýkora (ú)*
Tampa Bay Lightning - Maxim Čajkovič (ú)*, Erik Černák (o)
Vegas Golden Knights - Jakub Demek (ú)**
Washington Capitals - Martin Fehérváry (ú)*

* - dvojcestná zmluva
** - bez zmluvy s klubom NHL