Pittsburgh úspešný aj bez útočných opôr, V San Jose ovácie pre Marleaua

NEW YORK - Hokejisti San Jose Sharks po mizernom vstupe do novej sezóny NHL zvíťazili v druhom zápase za sebou. V noci na pondelok zdolali na vlastnom ľade Calgary Flames 3:1.

Gólom a asistenciou sa na víťazstve Sharks podieľal Čech Tomáš Hertl. Veterán Patrick Marleau odohral svoj prvý domáci zápas po návrate do San Jose a dočkal sa vrúcneho prijatia. Fanúšikovia ho privítali ováciami postojačky, zborovo skandovali "Patty, Patty". "Nemôžem poďakovať každému dostatočne veľa za to všetko," povedal dojatý Marleau, ktorý odohral prvých 19 profiligových sezón za Sharks a uplynulé dve za Toronto. Po vykúpení zo zmluvy Carolinou podpísal 8. októbra so San Jose ročný kontrakt. Štyridsaťročný útočník prispel k triumfu nad Calgary jednou asistenciou. Cam Talbot pri debute v bránke Flames predviedol 17 úspešných zákrokov, "plamene" prehrali druhý zápas za sebou.

Pittsburgh deklasoval domáci Winnipeg 7:2 a naplno bodoval v treťom súboji v sérii. Po dva góly strelili Jake Guentzel, Sam Lafferty a Zach Aston-Reese, ktorý pridal aj asistenciu. Asistoval aj obranca "tučniakov" Kris Letang, pre ktorého to bol jubilejný 500. bod v kariére. Penguins predviedli, že im ofenzíva funguje aj bez zranených útočných opôr ako sú Jevgenij Malkin, Nick Bjugstad, Bryan Rust a Alex Galchenyuk. "Zabrali ďalší chalani. Ak vás zranenia oberú o útočnú silu, musíte hrať najmä jednoducho. Postupne sa v tom zlepšujeme," uviedol pre zámorské médiá Guentzel. Penguins nastrieľali sedem gólov v jednom zápase v druhom zápase po sebe a tretíkrát v sezóne - v sobotu zdolali Minnesotu 7:4 a 5. októbra rozdrvili Columbus 7:2.

Los Angeles Kings pred svojimi divákmi prehrali s Vegas Golden Knights 2:5, v piatich stretnutiach tohto ročníka inkasovali už 26-krát a majú najhoršiu obranu v profilige. Rovnaký počet gólov dostal aj Winnipeg, ale odohral o dva zápasy viac. "Rytieri" zničili súpera v presilovkách, keď využili všetky tri. Najvýraznejšou mierou sa pod víťazstvo podpísal Paul Šťastný, ktorý strelil dva presilovkové góly a pridal dve asistencie. Jeho spoluhráč z útoku Max Pacioretty ku presilovkovému zásahu pridal dve asistencie. "Dokázali sme početné výhody nielen využiť, ale sme si v nich vytvorili aj ďalšie šance," spokojne konštatoval Šťastný. V úvode ročníka majú Knights 30-percentnú úspešnosť pri premieňaní presiloviek, v minulej sezóne im s úspešnosťou 16,8 percenta patrila v celej lige až 25. priečka. "Máme v mužstve niekoľko špičkových hráčov, ktorí ak zakombinujú, ako to predviedli proti Los Angeles, budeme úspešní," poznamenal tréner Vegas Gerard Gallant.

 

sumáre:

 

WINNIPEG JETS - PITTSBURGH PENGUINS 2:7 (1:1, 1:3, 0:3)

Góly: 2. Perreault (Roslovic, Kulikov), 30. Scheifele (Laine, Morrissey) - 5. Aston-Reese (Bluegers, Tanev), 28. Guentzel (Dumoulin, Pettersson), 29. Lafferty (Blandisi, Letang), 37. Simon (Crosby, Pettersson), 50. Lafferty (Aston-Reese, Schultz), 52. Guentzel (Letang, Crosby), 55. Aston-Reese. Brankári: Brossoit - Jarry, strely na bránku: 29:28, 15.325 divákov.

 

LOS ANGELES KINGS - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 2:5 (1:2, 0:2, 1:1)

Góly: 8. Wagner (Walker, A. Kempe), 45. Brown (Kopitar, Iafallo) - 6. Smith (W. Karlsson), 7. Pacioretty (Theodore, Šťastný), 35. Šťastný (Pacioretty, Theodore), 37. Šťastný (Marchessault, Hague), 45. Stone (Šťastný, Pacioretty). Brankári: Quick - Fleury, strely na bránku: 38:36, 17.699 divákov.

 

SAN JOSE SHARKS - CALGARY FLAMES 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)

Góly: 4. Meier (Couture, Marleau), 11. Labanc (Hertl, E. Karlsson), 39. Hertl (Couture) - 27. Lindholm (Brodie). Brankári: Jones - Talbot, strely na bránku: 20:33, 16.250 divákov.