Tampa Bay zvíťazila v prvom zápase série s Floridou, Černák sa zranil pri blokovaní strely

NEW YORK - Hokejisti Tampy Bay vyhrali v prvom dueli 2. kola play off NHL na ľade Floridy 4:1. Dvojnásobný obhajca Stanleyho pohára rozhodol ouvertúru semifinále Východnej konferencie tromi gólmi v záverečnej tretine. Duel nedohral slovenský obranca hostí Erik Černák, ktorý sa v prostrednej časti zranil pri blokovaní strely súpera.

Florida doma viedla od 15. minúty po góle Anthonyho Duclaira, ale Corey Perry pred koncom druhej tretiny v presilovke vyrovnal na 1:1 a v 44. minúte otočil skóre Pierre-Edouard Bellemare. Tampa poistila triumf v závere tretej tretiny ďalšími dvoma zásahmi v početnej výhode, o ktoré sa postarali Nikita Kučerov a Ross Colton. Brankár "bleskov" Andrej Vasilevskij predviedol 33 úspešných zákrokov, Kučerov i Perry si zhodne pripísali dva body za gól a asistenciu.

“Je zábavné občas pomôcť tímu aj v ofenzíve,” povedal pre nhl.com francúzsky útočník Bellemare, člen štvrtej formácie Lightning. “Náš útok sa snažil udržať sa s pukom čo najďalej od bránky, aby sme nakopli tím k ofenzíve. Veľmi dôležitý gól dal Corey (pozn. Perry) a pri mojom zásahu som sa dostal k dorážke a jednoducho som vystrelil. Ďakujeme trénerovi, že nás poslal na ľad pri buly v útočnom pásme,” dodal Bellemare, ktorý strelil svoj druhý gól v tohtoročnej play off.

Černák v 34. minúte pri vlastnom oslabení chrbtom zblokoval strelu obrancu Brandona Montoura a pravdepodobne tak zabránil gólu, no do zápasu sa už potom nevrátil. Na ľade strávil celkovo 10:25 min s jednou strelou a jedným "hitom". Kouč Tampy Jon Cooper podľa kanadského portálu Sportsnet bezprostredne po stretnutí nedokázal povedať, nakoľko vážne je jeho zranenie. Slovenský zadák odohral v 1. kole play off priemerne 21:38 min na zápas.

“Blesky” využili tri zo šiestich presiloviek, hoci hrali bez jedného zo svojich elitných útočníkov Braydena Pointa. Ten sa zranil v siedmom zápase prvého kola proti Torontu Maple Leafs. Na druhej strane pokračuje mizéria Panthers v početných výhodách. Najlepší tím základnej časti nevyužil v siedmich zápasoch play off ani jednu z 21 presiloviek, z toho tri v úvodnom zápase s Tampou. “Som spokojný s našim výkonom, rozhodli maličkosti. Ukázalo sa, že v zlomových momentoch to vedia, preto získali dvakrát za sebou Stanley Cup. Dôležité boli špeciálne tímy, to zvládol lepšie súper. Musíme sa z toho poučiť, v ďalšom zápase budeme lepší,” povedal tréner “panterov” Andrew Brunette.

Florida sa chvíľu tešila z vyrovnania na 2:2, ale gól Duclaira po trénerskej výzve Lightning rozhodcovia neuznali. Puk sa totiž dotkol ochrannej siete krátko pred gólom. “Vedeli sme, že nebude platiť. Tréneri to videli na zázname a oznámili nám to ešte pred oficiálnym verdiktom. Musíme pretočiť list a ísť ďalej,” povedal Duclair. Panthers prehrali úvodný zápas série play off siedmykrát za sebou. Naposledy vstúpili víťazne do štvrťfinále Východnej konferencie v roku 1997, keď zdolali New York Rangers 3:0. Druhý duel série je na programe v noci na piatok opäť na Floride.

Colorado vyhralo v prvom semifinále Západnej konferencie doma nad St. Louis 3:2 po predĺžení, keď víťazný zásah zaznamenal v 69. minúte obranca Josh Manson premiérovým gólom v play off v kariére. V stretnutí zaznamenal aj jednu asistenciu, dva body (0+2) za domácich mal aj Gabriel Landeskog. Colorado prestrieľalo súpera 54:25.

Blues viedli po prvej tretine 1:0, keď v piatom zápase v rade skóroval v play off kapitán a bývalý hráč Colorada Ryan O’Reilly, ale “lavíny” rozpútali v druhej tretine ofenzívne peklo a otočili skóre na 2:1. Presadili sa Valerij Ničuškin a Samuel Girard. Colorado malo veľký tlak a mohlo svoj náskok aj zvýšiť, ale St. Louis držal skvelým výkonom nad vodou brankár Jordan Binnington (51 zákrokov). Binnington sa stal štvrtým brankárom v klubovej histórii, ktorý v play off kryl 50 a viac striel. "Bol to dobrý zápas. Čakali sme, že domáci budú tlačiť, ale svoje šance sme mali aj my. Nič nemeníme, veríme svojmu systému a ideme ďalej. Je to len jeden zápas," povedal Binnington.

Blues potvrdili výbornú bilanciu v presilovkách, keď využili svoju jedinú početnú výhodu v zápase a Jordan Kyrou necelé štyri minúty pred treťou sirénou vyrovnal na 2:2. Colorado napokon vyhralo zaslúžene, v predĺžení prestrieľalo hostí 13:0 a z veľkého tlaku vyťažilo víťazný gól. Colorado zdolalo v play off St. Louis ôsmykrát za sebou. "Sme veľmi odolný tím. Stále sme verili svojej taktike, robili sme to čo vieme a vytvárali sme si šance. Boli sme presvedčení, že je len otázkou času kedy rozhodneme a potom to Manson poslal do horných poschodí bránky," dodal pre espn.com Landeskog. Do bránky Colorada sa vrátil Darcy Kuemper, ktorý v treťom zápase prvého kola s Nashvillom utrpel zranenie oka. "Chytal dobre. Keď sme potrebovali, tak nás podržal," okomentoval Kuemperov výkon tréner Jared Bednar. Druhý zápas je na programe opäť na ľade Avalanche v noci na piatok.

2. kolo play off NHL

Semifinále Východnej konferencie:

Florida Panthers - Tampa Bay Lightning 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)
Góly:
15. Duclair (Huberdeau, Montour) - 37. Perry (Kučerov), 44. Bellemare (Perry, Maroon), 56. Kučerov (Hedman, Stamkos), 58. Colton (Paul, Sergačov). Brankári: Bobrovskij - Vasilevskij, strely na bránku: 34:36, 19.656 divákov.

/stav série 0:1/

Semifinále Západnej konferencie:

Colorado Avalanche - St. Louis Blues 3:2 pp (0:1, 2:0, 0:1 - 1:0)
Góly:
24. Ničuškin (MacKinnon, Rantanen), 32. Girard (Manson, Landeskog), 69. Manson (Landeskog, Kadri) - 7. O'Reilly (Schenn), 57. Kyrou (Faulk). Brankári: Kuemper - Binnington, strely na bránku: 54:25, 18.105 divákov.

/stav série 1:0/

Slovák v akcii:
Erik Černák (Tampa Bay) 10:25 0 0 0 0 1 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/